Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

acf.ua

Середа, 2 січня 2013, 10:11

Закон про зайнятість населення вcтупив в дію

1 січня в Україні набув чинності закон про зайнятість населення.

 

Відповідно до закону, роботодавець, який протягом року створював нові робочі місця і здійснював виплату заробітної плати в розмірі не менше 3 мінімальних зарплат на місяць за кожного працевлаштованого, має право протягом наступного року на сплату внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, зменшеного на 50% суми нарахованого єдиного внеску за це особа.

Роботодавцю, який працевлаштовує на нове робоче місце громадян, у направленням територіальних центрів зайнятості, строком не менш ніж на два роки, щомісяця компенсуються фактичні витрати в розмірі єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування по зацікавленій особі за місяць, за який він оплачений. Компенсація виплачується протягом одного року з дня працевлаштування особи.

Крім того, законом пропонується стимулювати населення займатися підприємницькою діяльністю. Безробітним з числа застрахованих осіб, які виявили бажання здійснювати підприємницьку діяльність, виплачується допомога по безробіттю одноразово для організації такої діяльності і може надаватися інша фінансова підтримка відповідно до законодавства.

Законом також передбачатися, з метою залучення до роботи на посадах за відповідною професією у селах і селищах, молодому працівнику, який уклав трудовий договір на строк не менше трьох років з підприємствами, установами та організаціями, які розташовані в таких населених пунктах, надається одноразова адресна допомога в п'ятикратному розмірі мінімальної заробітної плати.

Також передбачено, що студенти ПТУ мають право проходити стажування на підприємствах, в установах і організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, у фізичних осіб, які застосовують найману працю і стажування буде внесена в трудову книжку студента.

Особи 45 років, страховий стаж яких становить не менше 15 років, мають право до досягнення пенсійного віку на одноразове отримання ваучера для підтримки їх конкурентоспроможності шляхом перепідготовки, спеціалізації, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями для пріоритетних видів економічної діяльності. Вибір професії (спеціальності) з затвердженого переліку, форми і місця навчання здійснюється особою.

У законі також прописано норму, згідно, якої забороняється в оголошеннях (рекламі) про вакансії вказувати обмеження за віком кандидатів, пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам, за винятком специфічної роботи, яка може виконуватися виключно особами певної статі, а також вимагати від осіб, які працевлаштовуються, надання відомостей про особисте життя.

Також, послуги рекрутерів для людей стануть безкоштовними. З 1 січня 2013 року компаніям, які допомагають українцям працевлаштуватися (кадрові агентства, рекрутингові компанії і так далі) заборонено брати плату за свої послуги з пересічних людей. Тепер їх роботу з підбору персоналу будуть оплачувати виключно компанії - роботодавці.

Крім того, розширено перелік категорій громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. Зокрема це стосується чоловіків, які мають дітей до 6 років; самотніх чоловіків, які мають дітей до 14 років або дітей-інвалідів. Розширення переліку категорії громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, є позитивним нововведенням, спрямованим на підтримку неконкурентоспроможних громадян.

Раніше в Адміністрації Президента прогнозували, що в результаті вступу в силу даного документа в Україні рівень безробіття до 2015 р. знизиться з 8,6% до 6,5%.

Джерело6 РБК

 

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.