Оля Вишня,  3 січня 2013

До Різдва у Львові: варіанти культурного відпочинку

Не тільки з пампухом святкують Різдво у Львові. Щороку, протягом січня тут відбувається чимало музичних та мистецьких подій. Які варто відвідати цього року – в огляді Варіантів.

7-27 січня. Фестиваль «Велика коляда». Храм Пресвятої Євхаристії (пл. Музейна, 3)

«Велика коляда» відбудеться цього року вчотирнадцяте. Мета цього фестивалю – пізнання та популяризація різдвяних традицій усіх куточків України.

Цього року під час «Великої коляди» звучатимуть колядки Полісся, минулого року учасники виконували лемківські та гуцульські колядки.
Загалом понад 70 хорових та фольклорних колективів зі всієї України зголосилися взяти участь у фестивалі.

Організатори також обіцяють оригінальне аранжування однієї поліської колядки, яке підготував учень 10 класу школи-інтернату ім. Соломії Крушельницької.

6-9 січня. Коли ангели спускаються на землю. Дворик Ратуші

Театр «Воскресіння» представляє львів'янам та гостям міста театралізовану вогняну інсталяцію «Коли ангели спускаються на землю».
У виставі задіяні альпіністи (виконуватимуть роль ангелів), які спускатимуться з вежі Ратуші на встановлену сцену.

Вистава відбуватиметься щогодини з 17:00 до 22:00. Тривалість – 30 хв.

8 січня. Перлини камерної музики. Львівська філармонія

Прихильники класичної музики мають нагоду у другий день Різдвяних свят послухати твори Брамса, Сарасате, Равеля, Бартока, Шоссона та Скорикa, у виконанні Соломіі Івахів (скрипка) та Мирослава Драгана (фортепіано).

Початок: 19.00

11 січня. Щедрий вечір з добрим джазом. Театр ім. М. Заньковецької

Гурт «ShockolaD» та мистецьке об'єднання «Дзиґа» чотири роки тому організували різдвяне джазове свято у Львові, яке на стільки сподобалося публіці, що вже стало доброю традицією.

Музиканти під час концерту представляють авторські джазові обробки українських, польських, американських щедрівок і колядок. Щедрівки та колядки джазуватиме гурт «ShockolaD» із друзями: Ігор Закус (Київ), Дана Винницька (Львів), Karolina Beimcik (Польща), Bria Blessing (США)

Квитки продаються у касах театру Заньковецької (вул. Лесі Українки,1), Львівської Філармонії (вул. Чайковського,7) та у галереї «Дзиґа» (вул. Вірменська,35).

11 січня. Святковий новорічний гала-концерт у Львові, Львівська філармонія

У часі Різдвяних свят оркестр «INSO-Львів» виступатиме під орудою відомого польського диригента Войтека Мрозека. Організатори обіцяють чудовий святковий настрій.

Свій професійний спів даруватимуть лауреати міжнародних конкурсів і фестивалів, зокрема квартет Tenors BEl'CANTO.
Початок – 19.00

14 січня. Різдвяний концерт «Тиха ніч». Гарнізонний храм Свв. Апп. Петра та Павла

І цього року не обійдеться у Львові без концерту «Піккардійської терції». Проект гурту «Тиха ніч» – це традиційні українські колядки в оригінальних обробках, різдвяні мотети XVII-XVIII століть, а також колядки інших народів: поляків, англійців, німців, іспанців. Обіцяють музиканти і різдвяні прем'єри.

Різдвяна програма «піккардійців» «Тиха ніч» має і суспільно важливу місію. Частина коштів від продажу квитків на концерт «Терції» піде на реставрацію розписів, які чудом збереглися у храмі святих апостолів Петра і Павла.

Ці фрески датовані початком XVIII століття, авторства художників Франциска і Себастьяна Екштейнів. Вхід на стоячі місця – вільний. Буде можливість зробити добровільний внесок.

Початок концерту – 19.00, Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла (вул. Театральна, 11).

15 та 16 січня. «Музика Різдва: від бароко до джазу». Будинок органної та камерної музики

У Львові пройде проект «Музика Різдва: від бароко до джазу» у рамках якого відбудуться концерти ансамблю «A cappella Leopolis», Жешувського оркестру імені Кіляра, гурту «ShockolaD» та різдвяна програма колядок Європи Йдемо До Вифлеєму.

«Музика Різдва» представить давні різдвяні мелодії з Іспанії, Франції, Італії, Англії, Австрії, Німеччини та інших європейських країн поряд із джазовими обробками українських і польських колядок та щедрівок.

Початок концертів о 19.00.

До 14 січня. Виставка «Від Різдва до Різдва»

У галереї Дзиґа до 14 січня діє виставка унікальних картин. Авторами робіт є молоді художники з особливими потребами центру «Джерело». Загалом представлено 40 картин.

Проект «Від Різдва до Різдва» – це інший погляд на живопис, це нові методики образного-стилістичного творення сучасного українського мистецтва, зазначають організатори. Важливою складовою є також використання сучасних матеріалів живопису, що віднедавна широко застосовуються у мистецтві.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.