Ірина Марушкіна,  4 січня 2013

"Покращення" від Костюка

Невтішні економічні показники Львівщини, невиконання низки обласних програм, а також суперечлива діяльність деяких структурних управлінь Львівської ОДА в сукупності з провалами в політичній сфері – такими є підсумки роботи голови Львівської ОДА Михайла Костюка на посаді губернатора Львівщини упродовж 2012 року. 

Прес-конференцію щодо підсумків своєї діяльності за 2012 рік голова Львівської ОДА Михайло Костюк розпочав із жалю з приводу того, що не вдалося як слід "посмакувати" вдале проведення Євро-2012 у Львові. Губернатор у цьому місці навіть спробував пожартувати і порівняв єврочемпіонат із "весіллям", після якого так і не вийшло влаштувати "поправин", себто, обговорення. 

Проте у журналістів склалося враження, що Костюк навмисне так багато приділяє уваги факту успішного проведення Євро-2012, адже похвалитися особливими здобутками не випадає.

Безапеляційний Держстат

У рейтингу українських губернаторів, складеного виданням Коментарі за результатами 9 місяців 2012 року, Михайло Костюк опинився на 21 місці із 27.

Найбільшим досягненням Львівщини за рік, що минає, згідно з рейтингом, виявилось потрапляння в п’ятірку регіонів із найнижчим рівнем смертності. За багатьма ж іншими показниками Львівщина займає середні, нижчі за середні або останні позиції.

Так, зокрема, упродовж трьох кварталів поспіль в області фіксується найвища середньомісячна неповна зайнятість – 32,4 невідпрацьовані години (або чотири повноцінні робочих дні) – в середньому за дев’ять місяців на кожного працівника.

Також Львівщина входить у "почесну" трійку відстаючих за динамікою роздрібної торгівлі та будівництва і за сальдо зовнішньої торгівлі.

За розміром середньомісячної заробітної плати область перебуває всередині списку регіонів України. Тим часом за заборгованістю із виплати заробітної плати Львівщина входить у п’ятірку лідерів.

Нагадаємо, наприкінці 2011 року, одразу ж після свого призначення на посаду голови Львівської ОДА, Михайло Костюк визначив ліквідацію боргів із зарплатні пріоритетом у своїй роботі.  Тоді ж він пообіцяв, якщо і не ліквідувати повністю, то суттєво зменшити загальну суму заборгованості. Проте, за даними Держстату, у січні 2012 року заборгованість із зарплати на Львівщині склала 56,6 млн. грн., а на початок грудня – зросла до 63 млн. грн.

Єдиним досягненням за напрямком ліквідації заборгованості із зарплати, яким зміг похвалитися на підсумковій прес-конференції Михайло Костюк, стало те, що в області боргів на виплату заробітної плати у бюджетній сфері, що перебуває у юрисдикції Львівської ОДА, немає. Однак добре відомо, що головна заслуга в цьому – не губернатора, а центральної влади, яка до кінця року перерахувала регіонам усі дотації й субвенції на виплати зарплати та пенсій в регіони з держбюджету 2012 року.    

Майже на чверть за період з січня по листопад минулого року скоротилися обсяги будівництва на Львівщині – індекс обсягу виконаних робіт знизився з 97,8 до 72,7% за цей період.

Проте Костюк заперечив на прес-конференції спад будівництва в області: попри статистичні дані, губернатор заявляє, що на Львівщині відбувається зростання у цій галузі.

За темпами зростання промислового виробництва Львівська область у листопаді посіла 10 місце серед регіонів України.  

Якщо порівнювати показники за січень-листопад  2012 року з аналогічним періодом попереднього року, то, справді, випуск промислової продукції на Львівщині збільшився лише на 1,6%. Однак, у листопаді 2012 року не досягнено рівня виробництва продукції відповідного місяця 2011 року – зниження становило 3,3%, – роз’яснює Держстат.

Загалом на Львівщині зменшились обсяги у добувній промисловості на 11,3%, на підприємствах з виробництва та розподілення електроенергії, газу та води на 3,2%, переробній промисловості на 2,2%.

У підсумку виходить, що 2012 рік не був позначений жодними важливим покращенням в економічній сфері для Львівщини. 

Програмні невдачі

Михайло Костюк у 2012 році провалив виконання ще одного важливого пріоритету, визначеного ним на початках своєї роботи на посаді голови Львівської ОДА, а саме – обіцянки повернути на Львівщину заробітчан з-за кордону.

І от, що цікаво, моніторинг офіційних повідомлень та рішень Львівської ОДА свідчить про те, що ніхто взагалі реально цим питанням упродовж року не займався.

Сам же губернатор на підсумковій прес-конференції заявив, що «в минулому році не спрацював жоден зі 100 проектів Львівської ОДА, спрямованих на повернення львівських заробітчан з-за кордону». Ці невдачі, очільник облдержадміністрації, проте, спрямував на відсутність додаткових фінансових інструментів з боку обласного або державного бюджету.

Так легко перевести стрілки Костюку не вдасться й щодо іншої вже державної програми, яка передбачає забезпечення дітей-сиріт житлом і теж перебуває перед загрозою провалу. Принаймні, Львівщина опинилася серед п’яти регіонів України, де такі програми не затверджені. Як зазначив нещодавно уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко, можна говорити, що жодна дитина із числа дітей-сиріт не зможе отримати житло.

Через перманентне протистояння Костюка з облрадою проблемним залишається старт на Львівщині важливого інвестиційного проекту з видобутку сланцевого газу. Дивує перш за все пасивність голови Львівської ОДА в питанні відстоювання державних інтересів, а також небажання взяти на себе відповідальність та виступити посередником у перемовинах між громадами, облрадою та інвесторами.

Не пройшло безконфліктно і ухвалення міських бюджетів Львівщини на 2013 рік. І якщо бюджет області називають ще більш-менш реальним, то до місцевих бюджетів претензій набагато більше. Бродівська, Радехівська, Жовківська, Яворівська районні ради Львівської області та Червоноградська міська рада зустріли новий рік взагалі без найголовніших документів. Під час прийняття бюджету на останній сесії депутати облради звернулися до Костюка з вимогою, аби той захистив реальні показники місцевих бюджетів у Міністерстві фінансів.

Курйозні провали 

Робота Костюка 2012 року була відзначена провалами і на інших напрямках.

У культурній сфері рік, що минув, запам’ятається перманентним конфліктом, який досі триває, між управлінням охорони культурної спадщини Львівської ОДА та управлінням охорони історичного середовища Львівської міськради. І, нібито, спочатку голова Львівської ОДА зайняв в цій ситуації принципову державницьку позицію, виступивши за послідовне і жорстке наведення порядку в питанні охорони культурних та історичних пам’яток Львова.

Але потім Костюк, як страус, сховав свою голову у пісок і виставив на посміховисько своїх підлеглих. Бо закиди начальника управління охорони культурної спадщини ОДА Валерія Потюка в бік львівської мережі кафе "!Фест", яка, на його думку, проводить незаконне будівництво на Площі Ринок у Львові, опинилися у фокусі уваги не лише регіональної, а і всеукраїнської преси.

Утім, й інші ініціативи Костюка в галузі охорони культурної спадщини також викликають багато запитань. Зокрема, залишається незрозумілим чи буде створена у Львові анонсована губернатором Львівщини архітектурна поліція, чи це був черговий піар-захід чиновника. 

Помітним провалом завершилася спроба Костюка налагодити співпрацю Львівською ОДА з громадськими організаціями. Робота створеної при ОДА Громадської ради виявилася неефективною і безрезультативною, про що публічно заявив її голова Зеновій Бермес.

Протягом 2012 року Костюку не вдалося налагодити ефективну інформаційну роботу. Так, сайт Львівської ОДА за наповненням і якістю змісту потрапив до числа найгірших серед сайтів державних виконавчих органів влади за результатами моніторингу інформаційного наповнення веб-сайтів органів виконавчої влади, проведеного Державним комітетом телебачення і радіомовлення України у другому півріччі 2012 року. 

Що святкуємо?

Читач справедливо може запитати, а чи зробив щось хороше Михайло Костюк для Львівщини за 2012 рік? Можливо й так, але, на жаль, позитивні результати його роботи не впадають так помітно в очі, як недоліки.  

Проте, як би там не було, але, на нашу думку, Костюку немає чим особливо пишатися – покращення від Костюка Львівщина не відчула, жодна обіцянка, дана ним громаді, не була виконана за 2012 рік.   

Останнє, однак, не завадило Михайлові Костюку пишним і багатим бенкетом відсвяткувати новий 2013 рік у ресторані готелю "Супутник". За чутками, такого застілля чиновники Львівщини ще ніколи не бачили.    

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.