олександр ковальчук,  22 січня 2013

Голосуванню бути! Або кому не вигідні вибори на Львівщині?

Політична ситуація на Львівщини – загострюється. 27 січня 2013 року у нашій області пройдуть довибори у Львівську обласну раду.

Однак, схоже, сьогодні їх проведення – на межі зриву. І, зважаючи на коментарі експертів, такий розвиток подій вигідний певним політичним силам на Львівщині.

Львівська обласна рада дала хороший старт для «великої політики» кільком депутатам із нашого краю. Одразу на початку роботи цього скликання у 2010 році, стало зрозуміло – певні особи прийшли до Львівської обласної ради лише для того, аби потрапити у Парламент у 2012 році. Події останніх днів лише підтверджують ці факти. А ще дають зрозуміти – проведення довиборів до Львівської обласної ради зірвані спеціально і за певним, заздалегідь розробленим, сценарієм.

Факт перший. Немає коштів? Воно й добре.

Якщо маленькій дитині не дають цукерку, то маля зробить усе, для того, аби цю цукерку таки отримати, використовуючи усі можливі та неможливі важелі впливу на батьків, які забороняють солодке. Така аналогія напрошується і нині, однак справа набагато серйозніша. За два тижні до проведення довиборів до Львівської обласної ради, обласна ТВК «прокинулася».

Круглі столи, прес-конференції, звинувачення у бік обласних адміністрації та ради... Усі ці дії голови Львівської ОВК (зареєстрованого, до речі, у ЦВК за квотою Української Народної Партії) Миколи Щура за декілька днів до часу «Ч» виглядають досить смішно і нелогічно. А заяви про те, що ОВК просила грошей звучать якось непереконливо.

Адже протягом грудня 2012 року у Львівській обласній раді було декілька пленарних засідань. І при бажанні на кожному із них пан Щур мав би виступати, наголошувати на букві закону і ВИМАГАТИ закладення до бюджету на 2013 рік коштів для проведення виборів. Якщо б не депутати, то, принаймні, журналісти та громадськість його б почули. Однак цього не було.

І причин може бути декілька. По-перше, схоже, власну місію «горе-патріоти» із ВО «Собода» та політичної партії «Фрон Змін» на Львівщині - виконали. «Потрібні» люди потрапили до Верховної ради і те, що робиться на Львівщині уже нікого новообраних парламентарів не цікавить.

По-друге, «брудна» політична кампанія на Львівщині, яку вели так звані «об'єднані патріоти» - розчарувала виборців нашого краю. І довибори у Львівську обласну раду «затягують» спеціально, аби їх не програти. Адже уже нині зрозуміло, що ніякого «львівського лоббі», як цього очікували, у парламенті не буде. А відтак усі обіцянки, які давали галичанам протягом 2012 року, виконані не будуть.

Факт другий. Закон: Виконувати не можна відхилити

Крапку між рядків для себе і для громадськості уже поставив голова бюджетної комісії Львівської обласної ради і депутат від ВО «Свобода» Ярослав Качмарик. Людина, котра отримує зарплату державного службовця, відкрито закликає ...не виконувати Закон України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів». І це не важливо, наскільки доцільно чи недоцільно там виписані його статті.

Важливо те, що зі слів пана Качмарика, є закони, яких слід дотримуватися, а є такі, які «не заслуговують» на це. І це при тому, що колеги Ярослава Дмитровича по партійній лінії «Свободи», яких галичани делегували до парламенту, протягом двох місяців ділили комітети у Верховній Раді замість того, аби змінювати, як вважає пан Качмарик, неконституційні норми Закону України «Про вибори...». Ось вам правда життя українських «горе-патріотів».

Однак, Богу дякувати, у нашій державі є ще законослухняні громадяни. І три виборчі комісії у Львівській області прийняли рішення про друк бюлетенів без участі обласної виборчої комісії. То ж вибори 27 січня таки відбудуться, і громада матиме своїх представників у органі місцевого самоврядування у встановлені законом терміни.

Факт третій. «Не проведення виборів своєчасно – порушення Закону», - голова Івано-Франківської ОВК

Цікаво, що у подібній ситуації щодо фінансування виборчого процесу, перебуває й Івано-Франківська область. Однак там обласна державна адміністрація разом із обласної радою досягли принципової домовленості, що 27 січня вибори відбудуться.

«Ми всі питання вирішили, - розповів нам голова Івано-Франківської ОВК Олег Пилип'юк. - Питання щодо зарплат членам дільничих виборчих комісій буде вирішено на наступній позачерговій сесії Івано-Франківської обласної ради найближчим часом. Кому можуть бути невигідні вибори? Закон диктує чітко, коли депутати втратили свої повноваження, мають бути оголошено і проведено довибори на цих округах».

Наголошуючи на нормах закону, голова ОВК з Прикарпаття зазначив, що кошти на зарплати для працівників дільничих комісій будуть закладені у бюджет на сесії, котра відбудеться уже після процесу голосування. То ж чому Львівська ОВК не зчинила так само, якщо чинні депутати облради, більшість із яких «свободівці» не в змозі зібратися на позачергову сесію задля такого важливого для нашого краю питання.

Пригадується, коли потрібно було прийняти політичну заяву до Президента чи Прем'єра, обласні обранці збиралися на позачергове засідання за півдня. Це ще раз підтверджує той факт, що вибори на Львівщині зірвано через політичні мотиви. Однак, якщо розібратися, кому вибори були невигідні, то ситуація виглядає не такою вже й однозначною.

Деякі експерти припускають, що голова Львівської ОВК Микола Щур, можливо, виконував чиєсь політичне замовлення. Зокрема, на трьох із семи округах кандидатами до Львівської обласної ради є представники Української Народної Партії. А Микола Щур є членом саме цієї політичної сили.

То ж, можливо, «затягування» часу дати проведення виборів на Львівщині потрібно було для того, аби дати підготуватися «потрібним» кандидатам. Хоча політичну складову не проведення виборів голова Львівської обласної організації УНП Богдан Козак відкидає.

«Нас об'єднують політичні погляди, але Микола є обраний головою територіальної виборчої комісії , і я вважаю, що як молодий фахівець, досить професійно робить свою роботу. Є межа, де ми спілкуємося як партійці, а є його відповідальність як голови ОВК, а моя – як голови обласної організації. А це зовсім різні речі», - додав пан Козак.

Однак, якщо провести паралель із роботою Івано-Франківської ОВК, котра без жодних проблем знайшла вихід із ситуації і таки проводить вибори у встановлений законом термін, то професійність пана Щура на займаній посаді можна поставити під сумнів.

То, можливо, пану Козаку, як голові обласної організації УНП, було б доцільніше відкликати нинішнього голову ОВК, і дати можливість реалізувати виборче право на Львівщині іншому представнику своєї політичної сили?

Підсумовуючи хід виборчого процесу на Львівщині, схоже, запитань залишається більше, аніж відповідей. Однак зрозуміло одне – навіть попри явне небажання деяких політичних груп на Львівщині дати можливість громаді визначитись із власними представниками у органи місцевого самоврядування, 27 січня вибори таки відбудуються. І це єдино правильне і законне рішення.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.