Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

oda.cv.ua

Середа, 23 січня 2013, 16:28

Санепідемстанції в Україні реорганізували в санепідслужби з 1 січня 2013 року

З 1 січня 2013 року санепідемстанції в Україні реорганізували в санепідслужби.

Про це сьогодні на прес-конференції розповів президент асоціації роботодавців у Львівській області Зеновій Бермес.

Теперішня держсанепідслужба України вступила в дію з 1 січня 2013 року і координується Міністерством охорони здоров'я, а на територіях отримала свої підрозділи. Це територіальні управління та лабораторні центри. 132 службовці виділені на Львівську область, які матимуть можливість перевіряти об'єкти, виконуватимуть наглядову контрольну функцію і матимуть можливість вносити приписи, різні пропозиції органам виконавчої влади, суб'єктам підприємницької діяльності.

За словами Бермеса, про перевірки підприємства тепер повідомлятимуть за 10 днів до їх проведення, а самі перевірки проводитимуться рідше, ніж колись. Нагадаємо, раніше санепідемстанція могла прийти на перевірку будь-коли, навіть серед ночі.

Начальник головного управління Держсанепідслужби в Львівській області Роман Павлів повідомив, що хоча й перевірки будуть рідшими, але об'ємнішими: «Представники санепідслужби здійснюватимуть ретроспективний аналіз об'єкту, який перевірятимуть, тобто аналізуватимуть усю документацію за період, коли перевірки не здійснювались. Наприклад, якщо це заклад харчування, то перевірятимуть усе – від наявності необхідних миючих засобів, гарячої, холодної води, до належних умов праці персоналу».

Роман Павлів також додав, що об'єкти, які перевірятимуть, діляться на три ступені ризику: високий, середній та низький. Високий ступінь (перевірки проходитимуть 1 раз на рік) – це підприємства, які застосовують радіаційно-ядерні технології у своїй діяльності, використовують шкідливі речовини 1-ого класу небезпеки; забезпечують питною водою населення чисельністю понад 100 тис. осіб; здійснюють скидання стічних вод у відкриті водойми, віднесені до першої категорії водокористування; провадять діяльність, пов'язану з вихованням дітей.

Середній ступінь (перевірки проходитимуть 1 раз на 3 роки) – суб'єкти 2-ої категорії - підприємства, що застосовують радіаційно-ядерні технології у своїй діяльності, використовують шкідливі речовини 2-го класу небезпеки; забезпечують питною водою населення чисельністю від 20 до100 тис. осіб; здійснюють скидання стічних вод у відкриті водойми, віднесені до 2-ої категорії водокористування; забезпечують відпочинок дітей, надають амбулаторну медичну допомогу населенню;

Низький або незначний рівень (перевірки здійснюватимуться 1 раз на 5 років) – об'єкти, які провадять діяльність, пов'язану з вихованням дітей дошкільних навчальних закладів з короткотривалим терміном перебування дітей; пов'язану з вихованням дітей позашкільних навчальних закладів; вищих навчальних закладів; забезпечують відпочинок дорослих.

«Сказати зараз, що така реорганізація є доцільною і дасть результат у майбутньому – важко. Треба попрацювати в цій системі. Поки що йде набір працівників в управління шляхом проходження конкурсів, спецперевірок», - додав Павлів.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.