Ірина Марушкіна,  11 лютого 2013

Карколомні поцілунки Ганущина

Депутат Львівської облради, член НРУ Олександр Ганущин – один із найбільш скандально відомих політиків Львівщині.

Причина цього очевидна і полягає в безмежному нахабстві цієї людини, апріорі впевненій у тому, що політик – це той, хто всіх інших, тобто, звичайних людей, тримає за дурнів.

Ганущин вже давно перетворив політику у спосіб заробляння на особисті потреби, бо, вочевидь, нічого іншого в житті не вміє робити. Останнє чомусь не тільки не викликає огиди у колег Ганущина, а навіть шанується частиною львівських політиків та їхніх клевретів, які при згадці про нього вживають загадкове визначення: «менеджер».

Політичне заробітчанство Ганущина двічі призвело до скандалів загальноукраїнського рівня в лавах української опозиції.

Вперше, нагадаємо, це сталося 2009 року. Членство в НРУ не перешкодило Ганущину очолити Львівську обласну громадську організацію «Фронту змін». Як справжній «менеджер», Ганущин досить швидко попався на тому, що привласнив частину коштів, призначених на зарплату громадським функціонерам. Але замість того, щоб тихенько покинути «Фронт змін», він вирішив «голосно грюкнути дверима» і у листопаді публічно звинуватив тоді ймовірного кандидата на посаду президента Арсенія Яценюка у проросійських симпатіях.

Сподіваємося, що Арсеній Петрович цього ляпаса забути не зможе. 

Другий загальновідомий епізод – це особистий внесок рухівця Ганущина в поразку узгодженого кандидата від опозиційних сил на парламентських виборах 2012 року в Городоцькому виборчому окрузі Тетяни Чорновол. Нагадаємо, це був єдиний з 12 виборчих округів Львівщини, де опозиція потерпіла поразку.

Так от, попри те, що офіційно на загальноукраїнському та регіональному рівнях НРУ входив до складу об’єднаної опозиції «Батьківщина», відомим фактом є те, що один із керівників львівського НРУ Олександр Ганущин, будучі вірним своїм заробітчанським ідеалам, неофіційно очолював виборчий штаб іншого кандидата – місцевого олігарха Ярослава Дубневича. Останній і переміг у підсумку на виборах.

Однак, виявляється, цих двох фактів зовсім недостатньо, щоб українська опозиція, і в першу чергу НРУ, позбавилися послуг заробітчанина Ганущина.   

Чому так сталося, ми запитали в лідера НРУ Василя Куйбіди:   

«У Русі є різні люди. Але мусить бути відповідна кадрова політика і вплив на формування світогляду через навчання кадрів. І якщо хтось потрапив випадково чи помилився, то кожному треба дати шанс виправитися. Якщо людина потрапила в партію випадково, то вона повинна бути поставлена поза межі партії, повинна її покинути. 

Влітку минулого року, коли вже йшла парламентська виборча кампанія, проблему Ганущина мені сформулював нардеп Степан Курпіль. Він, як  колега Тетяни Чорновол, побічно згадував Ганущина. Тоді ж відбулася розмова з керівником Львівського обласного штабу Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Степаном Кубівим.

У мене не було підстав не довіряти їм. І я, хоч від інших не мав такої інформації, запропонував: от телефон голови НРУ Бориса Тарасюка, передзвоніть і проінформуйте про розмову. Адже для того, щоб була підстава розглядати це питання на Центральному проводі НРУ, потрібен офіційний лист, звернення. Я також пообіцяв, що за умови наявності офіційного звернення, я поставлю це питання на Політраді НРУ, і буде прийнято рішення.

Після приїзду до Києва я говорив з Борисом Тарасюком, однак він сказав, що ніхто з приводу Ганущина до нього не дзвонив.

Але проблема Ганущина тепер  мій обов’язок, як лідера партії. Я поставив це питання на засіданні Політради НРУ. На ньому був присутній голова Львівської обласної організації НРУ Андрій Корнат. У виступі я послався на розмови з Кубівим і Курпілем, адже в мне окрім цих розмов інших документів не було, і попросив колег вирішити це питання. Відбулося обговорення. Ніхто не піддавав сумніву те, що я сказав. Але в підсумку зійшлися на тому, що Ганущин є членом Ради Львівської обласної організації НРУ і ,очевидно, треба його особисто запросити на засідання Політради партії  і вислухати. З другого боку, треба мати письмове звернення від людей, які його звинувачують в роботі на інших».

Василь Куйбіда також поділився деякими деталями політичної біографії Олександра Ганущина, які до цього часу не були відомі загалу.

Отож, нагадаємо, в 2009 році Олександр Ганущин очолював Львівську обласну громадську організацію «Фронту змін» будучи членом НРУ, а також залишаючись в цей же час на державній службі – на посаді заступника голови Львівської ОДА. Останнє викликало обурення з боку його тодішніх однопартійців. Однак до цього часу було не відомо, що рухівці таки виключили Ганущина з лав своєї партії. Проте членство Ганущина  було поновлено в партії акурат саме перед місцевими виборами 2010 року, а також його було включено до прохідної частини списку НРУ у Львівську облраду.  

«Його тоді виключили, а поновили в 2010 році, весною, перед виборами. Відбулася розмова, де Ганущин покаявся, що він йшов у «Фронт змін» коли це була громадська організація, отож він працював на кандидата в президенти від «Фронту Змін», хоч партійного рішення не було про це. Але коли ми підтримали Юлію Тимошенко, він вже не мав нічого спільного з Яценюком», – розповів Василь Куйбіда.

Складно оцінити те, що відбувається в НРУ навколо Ганущина. Формально – все нібито і правильно,  але реально – банальна демонстрація подвійних стандартів.

Без останнього не обійшлося також, коли журналісти Варіантів вирішили поцікавитися місцем офіційної роботи відомого «менеджера» від політики Олександра Ганущина.

На наш офіційний запит Львівська облрада у січні відповіла, що за даними, які є в її розпорядженні, Олександр Ганущин офіційно працює виконавчим директором фестивалю «Підкамінь» у Бродах. 

hanush

Однак минулого тижня з’явилася інформація про те, що оргкомітет фестивалю «Підкамінь» обрав нового виконавчого директора фестивалю – Івана Шеремету, заступника голови ЛКО Молодий Народний Рух, депутата Бродівської міської ради.

А от голова ЛКО НРУ Андрій Корнат запевнив нас в тому, що ця посада існує виключно на громадських засадах, отож аж ніяк не могла бути місцем офіційної роботи депутати Львівської облради Олександра Ганущина.

"Я не знаю де насправді працює Ганущин, він менеджер, напевно очолює якусь фірму, в нього їх багато. Запитайтеся в нього про це", – порадив Корнат.  

Сам же Ганущин запевнив Варіанти, що станом на сьогодні він офіційно є тимчасово безробітним. Щодо своїх неофіційних заробітчанських проектів, звісно, він не розповсюджується.

Проте, як не крути, факт лишається фактом – Ганущин в 2010 році подав про себе в обласну раду неправдиві дані. Звісно, йому ж це раз плюнути, він всіх вже давно тримає за дурнів. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.