Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

банк у Львові

Середа, 5 жовтня 2022, 13:04

Українські банки мають 70 мільярдів гривень заборгованості по кредитах рефінансування

банк у Львові

Станом на 1 вересня українськими банками не погашено 70 мільярдів гривень заборгованості по кредитах рефінансування.

Про це повідомляє видання UBR.

Станом на 1 вересня після різкого підвищення Національним банком облікової ставки з 10% до 25% українськими банками не погашено 70 млрд грн заборгованості по кредитах рефінансування.

Зокрема, на початку червня НБУ різко підняв ставку з 10% до 25%, внаслідок чого банківський бізнес на облігації внутрішньої державної позики (ОВДП)  став різко збитковим. Ці дії Національного банку було різко розкритиковано Асоціацією українських банків за те, що вони ведуть до банкрутства понад 20 банків.

Наразі у банків висить борг на 70 млрд грн, за які доводиться платити відсотки у 25-27%. 

Дорогі кредити погасили Ощадбанк, Райффайзен Банк, Кредобанк, БТА Банк, Юнекс Банк, Універсал Банк, Піреус Банк, Радабанк, банк "Конкорд", Кредитвест Банк, банк "Глобус", банки "Січ" (після цього його визнали неплатоспроможним) та "Авангард".

30 банків залишилися сидіти на дорогому рефінансі, який погіршуючи їхнє й без того несприятливе фінансове становище, властиве банківським установам країни, яка воює. Серед них у "лідерах" два державні банки – Укрексімбанк (21,4 млрд грн), який, на відміну від Ощадбанку, взагалі не перейнявся "скиданням рефінансу", та Укргазбанк, що наростив зобов'язання з 4 млрд до 15 млрд грн.

"Державні банки беруть участь у державних програмах фінансування або обслуговують якихось великих клієнтів типу "Укравтодору", "Нафтогазу". Тому вони можуть навіть і набирати рефінанс додатково для того, щоб забезпечити платіжність того ж таки "Нафтогазу", гроші ж мають бути на коррахунку для того, щоб виплатити платежі "Нафтогазу" або видати йому кредит" – пояснив фінансовий аналітик Василь Невмержицький.

Банки – учасники держпрограм, як правило, можуть завищувати відсотки за виданими кредитами умовно до 30-35%, але значну частину їх компенсує держбюджет, що дозволяє бізнесу брати такі дорогі кредити. У свою чергу це робить для таких банків ставку рефінансування 27% рентабельною.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.