Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Громадські організації

Субота, 16 лютого 2013, 11:59

Меморіальний комплекс загиблим воїнам-інтернаціоналістам відкрито у Новому Калинові

15 лютого, в річницю виводу військ з Афганістану, в селищі міського типу Новий Калинів Самбірського району Львівської області відбулося відкриття меморіального комплексу загиблим воїнам-інтернаціоналістам.

У період афганської війни (1979-1989 рр.) тут дислокувались три авіаційні полки. Найбільший тягар виніс 340-й окремий вертолітний полк, що мав на озброєнні транспортно-десантну машину Мі-8.

Напевно, немає жодного воїна-афганця, який хоча б раз не згадав добрим словом льотчиків армійської авіації, особливо тих, хто керував  вертольотами Мі-8. В умовах афганського високогір'я саме на ці гвинтокрилі машини лягло основне навантаження з нанесення бомбоштурмових ударів з повітря, висадці тактичних десантів і проведенню пошуково-рятувальних операцій.

Більшість особового складу полку за десять років війни виконувала інтернаціональний обов’язок по 2-3 рази.

Про інтенсивність бойової роботи свідчать такі цифри. Якщо тут, у Новому Калинові, річний наліт льотчика складав 100-150 годин, то в Афганістані - 400-600.

Лише одна ескадрилія полку з липня 1986 по травень 1987 року без втрат виконала близько 6000 бойових вильотів, десантувала понад 8000 осіб, перевезла до 1000 т боєприпасів і продовольства, врятувала життя сотням солдатів і офіцерів.

Пошуково-рятувальні заходи ставилися до розряду найбільш небезпечних і відповідальних у порівнянні з десантуванням. Різниця в тому, що витягувати поранених або загиблих доводилося з місць, які до прильоту гелікоптера буквально кишіли моджахедами.  У полон ніхто не хотів потрапляти: за збитого льотчика душманам їх господарі обіцяли 1 млн. афгані.

Новий Калинів справедливо називають селищем героїв. Трьом воїнам-інтернаціоналістам, які свого часу проходили тут службу та проживали, полковнику Віталію Павлову, підполковнику Олександру Райляну і старшому лейтенанту Костянтину Павлюкову присвоєно звання Героя Радянського Союзу, 114 авіаторів стали кавалерами бойових орденів, 423 нагороджені медалями «За відвагу» і «За бойові заслуги».

Але був і другий бік неоголошеної війни: біль, сльози, горе, скалічені долі. 118 чоловіків повернулися на калинівську землю у трунах. Військкомати Львівської області скерували до Афганістану 5066 військовослужбовців, 117 з яких загинули. А тут  - 118 лише в одному селищі.

На відкриття монументу прибули батьки, дружини і діти загиблих, воїни-афганці, представники влади, релігійних і громадських організацій. Вклонитися бойовим побратимам з Німеччини прилетів колишній льотчик-штурман Микола Гернер. Його вертоліт душмани збили неподалік Джелалабаду під час виконання бойового завдання. Він єдиний з екіпажу дивом залишився живий.

Один зі спонсорів спорудження монументу Сергій Ємельянов, який тричі був в Афганістані і спеціально прилетів з Санкт-Петербурга на урочистості, сказав на мітингу, що в жодному куточку Росії не шанують пам'ять про інтернаціоналістів так, як це робить Львівщина і новокалинівська громада.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.