Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Компанії

Середа, 20 лютого 2013, 16:27

Chevron може відмовитись співпрацювати із Львівщиною

Американська компанія Chevron оптимістично оцінює перспективу підписання з Україною угоди про видобуток сланцевого газу, проте вважає, що переговори не можуть тривати вічно.

 

Про це сказав регіональний представник Chevron Пітер Кларк в інтерв'ю Reuters

"Якщо переговори не призводять до угоди через рік, півтора чи два роки - не знаю за який час - одна або інша сторона втрачає терпіння і говорить: здається, у нас не вийде домовитися, давайте не будемо витрачати час", - зазначив Кларк.

Компанія поки не може подолати один з необхідних законодавством підготовчих етапів - отримати згоду рад Львівської та Івано-Франківської областей, на території яких знаходиться Олеський родовище і де проект зіткнувся з жорсткою критикою місцевих політиків і захисників навколишнього середовища.

Підписання угоди про розділ продукції дозволило б Chevron почати розвідувальне буріння на родовищі, щоб оцінити потенційні запаси і ризики для навколишнього середовища.

За словами Кларка, він і найняті Chevron фахівці провели зустрічі з мешканцями, щоб розвіяти страхи з приводу шкідливого впливу видобутку сланцевого газу на природу, розповісти про розвиток інфраструктури і створення сотень нових робочих місць при реалізації проекту.

"Ми хочемо, щоб населення західної України підтримував цей проект, інакше для нас буде практично неможливо працювати там", - сказав Кларк. На питання, чи буде підписано угоду до кінця року, він відповів: "Я не знаю". "У якийсь момент мій бос, його бос, все, включаючи голову і акціонерів, скажуть: якщо немає прогресу, повертаємося додому, вистачить витрачати гроші на те, що нічим не закінчиться", - скала Кларк.

Одночасно він зазначив, що є багато ризиків в цьому проекті. "Перший і найочевидніший - достатньо там газу, щоб бути добувати його в комерційних обсягах", - сказав Кларк.

Нагадаємо, голови райрад Львівщини переконані, що слід дочекатись результатів видобутку сланцевого газу в Польщі, які буде видно через 5-10 років, перед тим, як починати розробки Олеської площі.

На початку лютого представники компанії "Шеврон" проводили семінари, на яких представникам громади чотирьох районів Львівщини розповідали про безпеку видобутку сланцевого газу. Семінарисупроводжувались протестами місцевого населення. 

У травні 2012 року компанія Chevron виграла тендер на розробку Олеського родовища сланцевого газу.

Ввести у експлуатацію родовище планують у 2015 році.

Тим часом компанія Shell вже підписала угоду про розробку сланцю в Юзівському родовищі, що розташоване на території Харківської та Донецької областей. 

Джерело: РБК-Україна

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.