Оля Вишня,  22 лютого 2013

Варіанти на вікенд

Якщо не вдалося вибратись на лижі, то можна провести вихідні й в інший спосіб. Про те, що буде відбуватися цікавого цього вікенду у Львові – дізнавайтесь у щотижневому огляді найцікавіших подій.

Кіно

Хічкок. Планета Кіно

Сеанси: 14.30, 18.50

Вчора у кінотеатрах Львова відбулася прем'єра дебютного фільму англійського режисера Саші Джервасі. Якщо до цього часу у вас слово Хічкок асоціювалося з жахами і вишуканим кіно, то це не той випадок. 

Фільм навіть не про фільм, це романтична і часом смішна історія про геніального режисера і його стосунки з його дружиною. Навіть швидше про щоденні подвиги Альми, його дружини, яка у всьому його підтримує. Як тільки вона віддаляється від нього, втікає на пляж писати сценарій з другом, Хіч втрачає натхнення і опускає руки.

Гра професіоналів Ентоні Хопкінса та Хелен Міррен, технічні можливості сучасного кінематографу – цілком пристойна картина для проведення безтурботних вихідних. І, звичайно, кращий варіант для людей зі слабкими нервами. Жодного кадру з Психо, жодних жахів.

Французькі романтичні короткометражки «Магічний Париж». Львівський палац мистецтв

Сеанси: 19:00

«Магічний Париж» – вісім коротких і по-французьки витончених романтичних історій – щорічна підбірка в програмі якої найкращі французькі короткометражні фільми, учасники та призери міжнародних кінофестивалів. Серед стрічок показу – фільм Катарсис, Кохання всупереч, Groove your life, Маємо поговорити, Неймовірний доктор Хаус, Сандрін, Помаранчі, Мій любий зомбі.

Театр

22 лютого. «Радуйся. Напіви до Богородиці». Театральний центр Слово i голос (вул. Городоцька, 38). Початок: 19:00

Виконавці: Наталія Половинка, Юлія Цвях, Назар Романюк
Проект ІРМОС – це художній антропологічний проект, засобом і звершенням якого є ірмос, православна духовна практика, здійснювана в сучасному соціо-культурному просторі і втілена в сучасних художніх формах. Ціль проекту – через розчищення мотиву співу ірмосу – оновлення слова, зцілення особистої території служіння і творчості, нове художнє пізнання закону, канону.

23-24 лютого. Вистава «Розбите серце». Львівський академічний духовний театр «Воскресіння». Початок: 18.00

Музична мелодрама «Розбите серце» поставлена за мотивами п'єси видатного українського драматурга Михайла Старицького. Події вистави переносять глядача у бурхливий студентський Львів на початку 20-х років XIX століття.

Вистава за жанром – мелодрама, в якій ви почуєте багато батярських пісень 20-х років Львова. Динамічний сюжет любовної історії Теклі та Кості заставить вас переживати та відстоювати їхні почуття, що пробиваються через шквал неадекватних ситуацій, які їм виносить саме життя.

23 лютого Вистава «Оскар...», Перший Український театр для дітей та юнацтва. Початок: 18.00

Повість «Оскар і рожева пані» одного із найвідоміших сучасних драматургів Франції Еріка-Емманюеля Шмітта, написана у 2002 році, вже сьогодні перекладена на безліч мов та поставлена на сценах найвідоміших театрів світу, і от тепер – ще й на українській сцені.

Найглибша філософія, найскладніші питання буття і смерті у простій та легкій формі дитячого сприйняття, із щирою безпосередністю та дотепністю – все це у невеличкій хроніці листування з Богом.

Хоча правильніше, напевно, – «листів до Бога», бо ж зв'язок лише односторонній. Чи ні? Варто пройти шляхом цього листування, щоб зрозуміти – а можливо й ні.

Всю цю історію розповідають дві актриси – почергово промовляючи від імені головних і навіть другорядних персонажів, розповідають граючись, розмірковуючи, запрошуючи і нас гратись та розмірковувати у світі Оскара – у світі простому і наївному, як дитячі малюнки, але заразом глибокому, яскравому та контрастному; у світі невеличкому, інтимному, але відмежованому від світу Великого й обмеженому в контактах; у світі несподівано ніжному та затишному, але у світі на межі життя і смерті, – аж до моменту коли всі межі зникають.

24 лютого. Вистава «Театр злочину». Львівський академічний театр ім. Леся Курбаса. Початок: 19.00

Вистава-репетиція за Жаном Моклером. Чому там обігрується Шекспір, чому взятий Отелло і чому цей Отелло поставлений з ніг на голову і прочитаний ніби тим, хто живе 400 років після нього?

Тому що це вічне питання. Це навіть не питання – це вічна проблема: ревність, віра/невіра, зрада, стосунки як такі, стосунки поміж чоловіком і жінкою. Тривалість вистави: 1:30

Мистецтво

Виставка «Україна на історичних мапах XVI-XX ст». Національний музей у Львові ім. Андрея Шептицького (пр. Свободи, 20)

На виставці представлено понад 50 карт та картографічних видань від середини XVI століття до нашого часу з українських державних та приватних колекцій.

На особливу увагу заслуговують картографічні видання та карти видатних картографів: Веніаміна Кордта, Степана Рудницького, Володимира Кубійовича, Богдана Кордана і Ярослава Дашкевича.

Виставка Сергія Радкевича «Сон третього дня» Галерея сучасного сакрального мистецтва «ICONART».

Цього тижня відкрили виставку молодого проте уже досить знаного художник. Один з домінантів на Премію PinchukArtCentre. Працює в основному з сакральними темами. Дана виставка художника присвячений осінньому сну 2012 року.

«У сні, у нічному видінні, коли глибокий сон на людей находить, коли вони на ліжку засинають, тоді розтулює він людям вухо і втискає свою пересторогу. Щоб відвернути людину від якогось вчинку, щоб від гордині мужа уберегти, щоб душу його зберегти від ями, життя його від переходу підземеллям.

До кінця віку свого апостол Петро, чуючи спів півня на світанку, плакав. І ті, хто насправді печаляться за своє падіння, сумуватимуть при будь-якому спогаді про нього» – говорить про свою виставку художник.

Малярство Петра Сметани. Галерея "Дзиґа"

Свіженька і цікава виставка – у Дзизі. Представник молодшого покоління львівських живописців представляє серію малярських робіт про непевність.

«Непевність завтрашнього дня відображається в нестабільності завершення попередньої доби і поатку наступної. Саме у тому моменті ми цілком переконані, що наступний день буде більш вдалим для нас. З такою думкою засинають і прокидаються усі представники різних соціальних прошарків. Школа щоденних здобутків у нас є доволі різною. У невеликій кімнаті, коли попередня доба закінчується і починається наступна, розуміємо ми про непевність завтрашнього дня» – говорить Сметана.

Приємних вихідних! 

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.