Зміст статті

12 травня 2023Лідія Коляда

Юрій Татомир: Моїм головним завданням є покращення адміністративних послуг

Розмова з начальником Головного управління ДМС у Львівській області Юрієм Татомиром.

Варіанти розмовляють з начальником Головного управління ДМС у Львівській області Юрієм Татомиром.

Цьогоріч обласна влада, а також й влада Львова, вперше надали фінансову підтримку обласному представництву Державної міграційної служби. На що скерують ці кошти?

Я обійняв посаду начальника сім місяців тому. Увесь цей час моїм головним завданням, як керівника, є покращення адміністративних послуг, які міграційна служба надає нашим громадянам.

Мова про їхнє осучаснення, безбар'єрність, запобігання проявам корупції та посилення міграційного контролю на території Львівської області. Маємо забезпечити наші підрозділи відповідними приміщеннями, зробити їх комфортними, безбар'єрними та безпечними. А надання послуг громадянам повинно відповідати високим стандартам якості та прозорості, бути швидким та ефективним.  

Саме з цією метою наша служба активно співпрацює з місцевим самоврядуванням та органами виконавчої влади в області. Хочу подякувати їхнім представникам, адже вони з розумінням поставилися до наших пропозицій та підтримали їх фінансово.  

Ми вже розпочали підготовчі роботи щодо модернізації підрозділів міграційної служби в області. Кошти, які виділяються з місцевих бюджетів, підуть на ремонти, забезпечення безбар'єрності, безпекової складової тощо. 

Цьогоріч наші територіальні підрозділи отримали нові приміщення в Пустомитах і Мостиськах. Також вже зробили оновлений ремонт у відділах міграційної служби, що розташовані у місті Львові, а саме на вулиці Зелена, 150 та Городоцька, 126. До аналогічних трансформацій готуються підрозділи в Сколівському, Миколаївському та Буському районах, додатково працюємо над переїздом ще деяких відділів міграційної служби міста Львова. 

Ми також постійно організовуємо і проводимо навчання наших співробітників, працівників ЦНАПів і органів місцевого самоврядування в районах і громадах, які залучені до надання адмінпослуг, розробляємо методичні рекомендації, консультуємо задля покращення якості обслуговування населення.  

Які сервісні послуги для ДМС Львівщини були пріоритетними на початку 2023 року?

Якщо порівнювати цей період з минулим 2022 роком, то видача паспортів громадянина України у формі ID-картки значно збільшилася. Вагомим також залишається попит на отримання закордонних паспортів. Так, протягом січня-квітня 2023 року ДМС у Львівській області оформили паспорти громадянина України у формі ID-картки 32 893 особи, в той час, як за аналогічний період 2022 року – 26 417. Паспорт громадянин України для виїзду за кордон у 2023 році отримали вже 71 873 проти 70 529, які видали  у січні-квітні 2022 року.

Щодо роботи з іноземними громадянами, то як і попереднього року, тут наразі тенденція не змінилася: попит на наші сервісні послуги є невисоким. Через війну майже наполовину зменшилась у Львівській області видача документів на постійне та тимчасове проживання.

Разом з тим, міграційна служба відчутно посилила роботу щодо виявлення неврегульованих мігрантів на території нашої області. З початку року 183 іноземців притягнули до адміністративної відповідальності за порушення міграційного законодавства, у 2022 році, наприклад, ця цифра була дещо меншою – 163. Цьогоріч заборону на в'їзд в Україну видали 172 особам, а у 2022-му лише 92, також різняться й цифра щодо оформлення рішень про примусове видворення: у 2023 році – 8 рішень, а у 2022 – одне.  

Ці результати дозволили збільшити суму надходжень від сплати штрафів, тільки за 4 місяці 2023 року ми поповнили бюджет у сумі 403 342 гривні. А також, сподіваюсь, позитивно вплинули на підвищення загального рівня безпеки в регіоні. 

Ми продовжуємо нарощувати наші можливості в боротьбі з незаконною міграцією. За моїм розпорядженням у травні, працівники відділу міграційного контролю спільно з правоохоронцями, відновили практику відпрацювань щодо виявлення порушників міграційного законодавства. Невдовзі ми також відновимо заходи в районах нашої області. 

Чи є інші важливі завдання, які сьогодні уряд ставить перед міграційною службою?

Так, безперечно. Одним з них, є актуалізація персональних даних Реєстру територіальних громад області. Наразі лише три ОТГ актуалізували на 100 відсотків дані з РТГ щодо дати реєстрації. Це Тростянецька, Оброшинська та Підберізцівська. Інші ж громади Львівської області ще у процесі. Втім, варто наголосити на тому, що ГУ ДМС у Львівській області здійснює заходи методичної роботи та контроль, що визначений законами України. 

Іншим важливим завданням для міграційної служби Львівщини на сучасному етапі є налагодження ефективної співпраці з судами, правоохоронними органами та Державною міграційною службою України у межах роботи нового цифрового сервісу обміну інформації тощо. Йдеться про так званий технічний регламент обміну інформації між ними та ДМС, завдяки якому суди та правоохоронці зможуть отримувати інформацію про місце проживання громадянина та інше.

Зараз наш відділ обліку і моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання  у середньому за місяць отримує близько 5 тисяч офіційних запитів від судів та правоохоронних органів. Технічний регламент дозволить їм перевірити цю інформацію, а не подавати запит. Звісно, важливо організувати роз'яснювальну, навчальну та консультативну роботу для судів чи правоохоронних органів нашої області.  

Львів'яни також помітили, що міграційна служба розпочала популяризацію своїх послуг серед населення. Певний час на вулицях міста можна було побачити інформаційні борди ДМС?

Ми й надалі працюватимемо у цьому напрямку. За ініціативи ГУ ДМС у Львівській області готується масштабна сервісна акція для наших громадян, яка супроводжуватиметься також інформаційною та рекламною кампанією. Сподіваюсь, що багато хто відгукнеться на нашу пропозицію та підтримає ініціативу ДМС, однак деталі цієї акції наразі залишу у таємниці.

Україна зараз стала країною з високим рівнем довіри до неї. Цінність паспорта громадянина України щодня підвищується, а після нашої перемоги він ідентифікуватиме нас не лише громадянами України, але й сміливою нацією вільної держави!

Автор: Лідія Коляда

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.