Зміст статті

2 серпня 2023Софія Боженко

Любомир Дичко: Нам довіряють в Україні та Німеччині

Розмова з головою ГО "Стронг Лайф" Любомиром Дичком.

Розмова з головою ГО "Стронг Лайф" Любомиром Дичком про нові етапи волонтерської діяльності цієї організації у Львові та Україні.

З волонтерською організацією "Стронг лайф" Любомира Дичка та Віктора Куксгаузена цього разу Варіанти зустрілись на подвір'ї обласної інфекційної лікарні у Львові, для якої вони доставили гуманітарний вантаж з Німеччини.

І поки працівники лікарні розвантажували довгоочікувані дитячі ліжка та інші подарунки, ми встигли поспілкуватись з Любомиром Дичко про те, як хлопцям вдалось вибудувати гуманітарний міст між Німеччиною та Україною, що дозволяє їм не зменшувати активність у своїй волонтерській діяльності протягом вже півтора року.

Також до нашої розмови доєднався директор лікарні Сергій Федоренко, який розповів наскільки важлива та вчасна гуманітарна допомога, яку доставив "Стронг лайф".

Віктор Куксгаузен та Любомир Дичко з головою Тернопільської ОВА Володимиром Трушем

"Стронг лайф" вже півтора року активно, без перерви, доставляє гуманітарну допомогу в Україну, в той час, як більшість волонтерів припинили міжнародну гуманітарну роботу з різних причин. Як вам це вдається?

Л.Д.: Під час першої нашої зустрічі я вже розповідав, що у житті, яке було до війни, ні я, ні Віктор ніколи не займались волонтерською працею. Але в перший же день широкомасштабної війни ми відклали особисті справи в бік, переобладнали склад у Львові під гуманітарні потреби та завдяки партнерським зв'язкам Віктора почали організовувати й доставляти гуманітарну допомогу з Німеччини.

Насамперед це була допомога для переселенців, які прибували до нас з зони бойових дій та окупованих територій. Люди втікали без найнеобхідніших речей, їм потрібно було допомогти.

Згодом ми розширили напрямки своєї роботи, охопивши гуманітарною допомогою військових, а також лікарні та дитячі будинки. Наразі це три основні напрямки нашої гуманітарної допомоги для України. За півтора року у нас з'явилось чимало партнерів в Україні та Німеччині, які нині нас добре знають й довірять нам. Це важливо.

Це справді важливо, але як вам вдалось завоювати цю довіру, особливо з німецького боку?

Л.Д.: Ми працюємо прозоро та завжди звітуємо перед нашими німецькими партнерами за допомогу, яку вони надали. Нашими партнерами з німецького боку є благодійні фонди, які співпрацюють з урядом Німеччини, а також урядами федеральних земель. Налагодити ці контакти допоміг Віктор Куксгаузен, бізнес-авторитет якого в Німеччині є бездоганним.

За півтора року в Україні у також з'явилися контакти та зв'язки, у нас з'явились друзі серед військових, представників місцевого самоврядування, керівників медичних і дитячих установ, які допомагають з'ясувати потреби та сформувати замовлення на гуманітарну допомогу. Це важливо, адже ми працюємо виключно зі запитами, тобто не вигадуємо що привести, а веземо потрібні речі.

Як це виглядає на практиці?

Л.Д.: Запит, який отримуємо в України, ми передаємо німецьким партнерам. Вони знаходять потрібні речі та передають їх "Стронг лайфу". Наша ж роль у цьому така: ми організовуємо логістику та передачу гуманітарної допомоги напряму замовнику. Замовник, отримавши вантаж гуманітарної допомоги, підписує відповідний акт, який ми передаємо німецьким партнерам. Партнери бачать, що все відбувається прозоро, а допомога йде виключно до тих, кому вона потрібна та хто її замовляв.

Для нас принциповим є те, що ми ніколи ні в кого на нашу волонтерську працю не брали жодної гривні. Ми не маємо рахунків, не збираємо донати, а докладаємо власні гроші та вкладаємо власні сили й душу у цю працю. Коли ти витрачаєш власні кошти, то прагнеш, щоб вся допомога справді приїхала до замовника, людей, які її потребують і чекають. Ми здійснюємо постійний контроль: перевіряємо всі документи, декларації та акти.

В.К.: Важливу роль відіграє те, що ми публічно інформуємо всіх про нашу роботу. Хоча ми почали вести свою сторінку у Фейсбуці  лише з листопада 2022 року, оскільки раніше просто на це не було часу та можливостей. Багато хто дивується, що "Стронг лайф" – це лише дві людини, а вони так багато роблять.

Який гуманітарний вантаж "Стронг лайф" привіз на замовлення інфекційної лікарні?

Л.Д.: Цього разу ми привезли інфекційні халати, для дитячого відділення – спеціальні ліжка, баки для води, піддон індивідуальних антисептиків, а також продукти.

С.Ф. : Все, що привезли, ми замовляли. І це, без сумніву, важлива допомога, що покращить матеріально-технічну базу лікарні. Потік хворих за останні роки збільшився, тому весь інвентар швидко псується. Ми маємо два дитячих відділення по 70 ліжок. Ліжка у них дерев'яні, а їх потрібно постійно протирати, тому вони швидко виходять з ладу.

Нові ліжка функціональні, металеві, їх можна обробляти дезінфекційними розчинами. За це ми щиро вдячні. Привезли сухе молоко та макаронні вироби, а це також важливо, оскільки наразі у лікарні перебуває стаціонарно  390 пацієнтів.

Наша лікарня специфічна, потрібно декілька разів на день обробляти руки персоналу та хворим, а також поверхні та інвентар. Тому нам потрібна велика кількість дезінфекційних засобів. Завдяки правильному застосуванню нашу лікарню спеціальна комісія визнала безпечною для пацієнтів. Це визнання доброї роботи персоналу. Але без засобів персонал нічого б не зміг зробити. Це велика заслуга наших партнерів і ми їм дякуємо за це.

В.К: Сьогодні ми також відвантажили для однієї з військових бригад 45 вогнегасників. А вчора ми передали 18 тонн консервів, цілу фуру для Академії сухопутних військ у Львові.

Л.Д.:  Загалом за півтора року ми передали з Німеччини нашим військовим частинам майже 3 тисячі вогнегасників. Також нещодавно ми передали 9 машин спецтехніки з Німеччини для українських громад: 6 машин швидкої медичної допомоги поїхали на Франківщину, дві пожежні машини – у Дніпро та сміттєвоз – у Херсон.

Сергій Федоренко та Віктор Куксгаузен

Що буде в наступних гуманітарних вантажах і для кого вони?

Л.Д.:  Ми постійно в русі, що скерований на допомогу. Проте досвід, який ми отримали протягом нашої волонтерської праці, а також й напрацьовані зв'язки, нині відкрили перед нами нові можливості.  Отож ми, паралельно з гуманітарною допомогою, за підтримки наших німецьких партнерів в уряді працюємо над Програмою впровадження партнерства між українськими та німецькими містами.

Йдеться про налагодження прямих партнерських відносин між німецькими та українськими містами. Пілотний проєкт незабаром вже стартує у п'яти містах Тернопільської області. Для наших міст це стане суттєвою підтримкою, дозволить економити бюджетні кошти, які можна буде скерувати на потреби оборони. Якщо нам це вдасться, то ми з радістю продовжимо цей проєкт на Львівщині та в усій Україні.

нарада щодо пілотного проєкту у Тернопіській ОВА


фото: з архіву Любомира Дичка

Автор: Софія Боженко

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.