Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Події

pamjatky.org.ua

Вівторок, 5 березня 2013, 14:42

Мистецьку галерею «Равлик» виганяють з підземелля Храму Свв. Апп. Петра і Павла

Настоятель Храму Свв. Апп. Петра і Павла о. Степан Сус звернувся до директора мистецької галереї «Равлик» Юрія Гайди з проханням покинути приміщення костелу до 1 квітня 2013 року.

Причина такого рішення – спотворення історії Храму у розповідях екскурсоводів. За словами о. Суса, вечірні вистави, які проводяться в галереї, принижують священнослужителів та віруючих.

«Окрім цього, у нас викликав обурення зашморг у підземеллях храму, який, як нам було пояснено Вашим працівником, є призначений для повішення відьми під час вечірніх сценок, що ні в якому разі не може бути практикованим навіть в якості імітації у підземеллях діючої святині. Лише у контексті побаченого, нам тепер стало зрозумілим, чому минулого року деякі подружні пари відмовилися вінчатись у нашому храмі, посилаючись на те, що у підземеллях святині до цих пір «живе» якесь прокляття, знаходяться знаряддя інквізиції» – йдеться в листі директорові галереї п. Юрію Гайді.

Олена Донець, автор вечірньої вистави, історик, керівник театру історичних мініатюр запевнила під час сьогоднішньої прес-конференції, що ніяких тортур і повішень у галереї немає. «Ми намагаємось популяризувати історію ордену та нашого міста. Моя мета - показати інтелект церкви» – зазначила пані Олена.

Яка основна причина виселення галереї з приміщень Храму і як планують використовувати ці приміщення – невідомо.

Пан Гайда розповів, що надіслав листа вищому керівництву УГКЦ і сподівається на мудру відповідь. Також звернулось керівництво галереї і до мерії, з проханням роз'яснити правовий аспект.

Галерея «Равлик» діє у підземеллях Костелу Єзуїтів понад 10 років. З 1997 по 2002 рік у підземелля розчистили приміщення, проводились археологічні розкопки, ремонтні роботи.

Договір оренди з Львівською міською радою було підписано до 31 грудня 2017 року. Але у 2010 році права власності було передано Курії Львівської Архиєпархії УГКЦ. У лютому цього року на адресу директора галереї надійшов лист, в якому керівництв храму просить припинити до 1 березня 2013 діяльність галереї, а до 1 квітня 2013 року – покинути приміщення.

Нагадаємо, у галерї «Равлик» окрім екскурсій, відбуваються також вечірні вистави, під час яких розповідають історію ордену єзуїтів.

У галереї також часто проводяться різноманітні виставки. Успішно відбувся проект «Леви Лвьова», в якому взяли участь 80 команд львівських школярів.

Постійно проводять безкоштовні екскурсії для сиріт, дітей з малозабезпечених сімей, неповносправніх – запевнив директор музею п. Юрій Гайда. Галерея є також популярним туристичних об'єктом. Сьогодні дирекція галереї працює над створенням фонду для реставрації пошкоджених скульптур левів у місті.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.