Зміст статті

14 листопада 2023

Україна буде в ЄС у 2025-2026 році

Голова Центру політичних студій "Доктрина" Ярослав Божко про вступ України до Євросоюзу.

Єврокомісія оголосила про старт процедури переговорів з Україною про вступ до Євросоюзу.

Що це означає та як швидко Україна буде в Євросоюзі – ми розмовляємо з головою Центру політичних студій "Доктрина" Ярославом Божком.

Ярослав Божко (Фб Я. Божка)

Що Україні залишилось зробити для того, щоб отримати перепустку до Євросоюзу?  

Рішення Єврокомісії – це один з етапів, ще один крок на нашому шляху до членства в Євросоюзі.  Початок був давно, 10 років тому,  а сам процес розтягнувся в часі. Тепер нам дали політичний сигнал про те, що процедура приєднання України до ЄС відбудеться вже незабаром. Насправді це була велика та кропітка праця, яка відбувалась з моменту підписання Угоди про Асоціацію.

70-80% шляху ми пройшли саме під її прапором. Коли, наприклад, Польща мала вступати до ЄС, то вона мала виконати документ, який за змістом був подібний до нашої Угоди про Асоціацію. Рішення Єврокомісії  не було медійно очікуваним, однак політично логічним.  Тепер мають розпочатися переговори про приєднання України до ЄС. Однак ці переговори можуть тривати декілька років. 

Які вимоги Україна ще не виконала для цього? 

Немає масштабних вимог, які треба робити з нуля. Практично всі вимоги Україна вже виконала. Однак потрібні певні додаткові зміни.  Наприклад, є вимоги щодо чисельності співробітників НАБУ, треба доопрацювати антикорупційне законодавство, обумовити право на перевірки НАЗК.  

Оптимісти пророкують, що Україну приймуть у ЄС до 2030 року, а скептики вважають, що це ніколи не станеться. Ваш варіант? 

Люди, які формують інформаційну повістку у ЗМІ, насправді не розуміються у цьому та озвучують красиву цифру. 2030 рік не фігурує в офіційних документах. Немає даних про те, що переговори триватимуть сім років. Наш уряд називає термін у два роки. Урсула фон дер Ляєн говорила про швидкий прогрес. Якщо ж говорити про варіант "ніколи не вступить", то тоді б ніхто не розпочинав з нами переговорів. Хіба що станеться якийсь більший катаклізм. 

Переговори триватимуть, як ви кажете, до 2-3 років. Що далі. 

Далі – вступ. Переговори визначають конкретні параметри нашого існування в ЄС: торговельні квоти, які захищатимуть наших та європейських виробників.  

Тобто ймовірна дата вступу в ЄС – 2025-2026 рік? 

Так, це прогнозовані дати, якщо все буде йти так, як воно йде зараз. 

Кілька днів тому польські перевізники заблокували український кордон, наступного разу німецькі пивовари придумають якусь акцію проти українського пива. Як це впливає на хід процедури вступу України? 

Це і є предметом переговорів. Річ у тому, що певні виробники та інвестори бачать неузгодженість та висувають до урядів своїх країн вимогу захистити їхні інтереси. Тут у ролі арбітра виступатиме Європейська комісія, яка дивитиметься на те, у кого які показники, щоб вирішувати тарифні та інші розбіжності. Держави, які вкладають в ЄС менше, ніж отримують, є залежними від думки Єврокомісії. Вони будуть змушені, наприклад, голосувати за виділення додаткового фінансування Україні. 

Розмовляв Олександр Сирцов, Канал свіжої історії. Відеоверсія інтерв'ю:

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.