Варіанти,  15 березня 2013

Сесійні страждання Ціолковського

Історія із земельними скандалами голови Жовківської РДА Степана Ціолковського наближається до свого логічного завершення. Такі висновки можна зробити із вчорашньої сесії Жовківської районної ради, на якому побувала кореспондент Варіантів.

 

Звітування і матюкання

Нещодавно Варіанти писали про те, як Ціолковський своїм розпорядженням виділив землі власним родичам в селі Потелич поблизу містечка Рава-Руська. Згодом на сесії районної ради в Жовкві виявилось, що підприємливий голова РДА намагається не зовсім законним шляхом роздати сотні інших земельних ділянок на території всього району.

Тоді ж Жовківська районна рада вирішила створити тимчасову комісію для розслідування цієї справи. Це було три місяці тому, а вчора, 14 березня, голова комісії Ігор Іванюк звітував перед депутатами про її діяльність.

Він наголосив, що комісія скерувала листи до голів сільських рад Жовківщини про надання інформації у цій справі, а також звернення до голови Агенції з управління земельних ресурсів Жовківського району Степан Скрипа, аби той також надав документи. Однак від останнього, додав Іванюк, відповідь так і не надійшла.

Іванюк також поскаржився, що нормальній роботі комісії повсякчас перешкоджали два її члени. Зокрема, це депутат районної ради Володимир Босий, який водночас є заступником Ціолковського, та депутатка Ірина Кіянка, яка є зацікавленою у виділенні собі земельних ділянок.

До речі, під час сесії Жовківської райради Ціолковський був присутній власною персоною. Проте, якщо протягом всього засідання голова РДА почував себе досить впевнено, то під час слухання доповіді Іванюка помітно спохмурнів: нервово совав по стільцю, тарабанив пальцями, та раз за разом підносив до вуха мобільний телефон.

Зовсім скоро стало зрозуміло чому – коли до сесійного залу зайшов Степан Скрип – той самий голова Агенції з управління земельних ресурсів району, який на останньому засіданні комісії впевнено переконував, що жодних порушень, зокрема, в наданні дозволу на розробку проекту відведення землі у Потелицькій сільській раді, він не бачить.

Те, що Ціолковський хапається за Скрипа, немов за рятівну соломинку, було видно неозброєним оком. Проте допомоги від розгубленого і знервованого "земельника" району, який своїми невпевненими відповідями лише викликав підозру у депутатів, чекати було годі. Тим часом нерви у Ціолковського почали здавати. Звернене до Скрипа наказово-істеричне "Та ж скажи ти їм!" супроводжувалось ще й сказаним про себе, без звуку словечками. Для того, аби зрозуміти, що вони були не дуже цензурними, навички фахівця з читання по губах журналісту Варіантів не знадобились.  Очільник Жовківської РДА точно знайшов би спільну мову із скандально відомим мером Слов’янська Нелею Штепою, яка своєю любов’ю до солоного слівця прославилась на цілу країну.

Комісійні козачки Ціолковського

Цікавого розвитку під час сесії набуло питання "п’ятої колони" у тимчасовій комісії - Володимира Босого та Ірини Кіянки. Голова постійної комісії з питань земельних відносин, комунального майна та містобудування Михайло Дмитрів звернувся до Ціолковського з проханням, аби ці особи взяли відвід з комісії, позаяк дискредитують її діяльність. На це голова РДА відповів, що не він призначав склад комісії, відтак і не збирається жодним чином впливати на її членів.

Зауважимо, що саме "завдяки" агресивній поведінці Кіянки та Босого, журналістку Варіантів ледве не виставили за двері під час останнього засідання тимчасової комісії. Проте більшість членів комісії тоді все ж таки проголосували за те, аби журналісти залишились на засіданні.

Над цим питанням депутати мучились дуже довго: апелювали і до норм чинного законодавства, і до нюансів регламенту, згідно з якими Кіянка та Босий таки не мали б перебувати у складі комісії. Воно ж несподівано вирішилось само собою - тимчасову просто ліквідували, а її повноваження передали профільній, земельній комісії.

Тиск на депутатів

Після закінчення сесії голова вже неіснуючої комісії, депутат Жовківської райради від ВО "Свобода" Ігор Іванюк в коментарі Варіантам розповів про нові подробиці справи. Як виявилось, Ціолковський намагається тиснути на Іванюка як на голову тимчасової комісії.

"Я володію приміщенням в селі Зашків і мені надали в оренду землю для його обслуговування. Коли я очолив тимчасову комісію, документи на цю землю в пана Скрипа зникли. Тобто це є тиск влади на мене як на голову комісії. Це кидає тінь на мене, позаяк я не можу сплачувати орендної плати", – сказав Іванюк.

Нові деталі, за словами Іванюка, випливли і щодо діяльності депутатки Кіянки. Остання, як виявилось, власною рукою написла чотири заяви на виділення ділянок на території Зіболківської сільської ради.

"У приватній бесіді вона говорить, що хоче займатися бізнесом. Партія влади не розуміє однієї речі: всі земельні ділянки призначені для ведення особистого селянського господарства, що не передбачає ані ведення фермерського господарства, ані занять бізнесом. Аби зайнятись бізнесом, треба звертатись з іншими клопотанням і сплачувати орендну плату. Однак люди, усвідомлюючи свою безкарність, просто хочуть взяти земельні ділянки, аби вести на них якийсь бізнес", – каже Іванюк.

Вказує депутат і на лукавство з боку Степана Скрипа: "При підготовці цих рішень він би мав перевірити всі картографічні матеріали. Не знати, що там є побудовані свердловини – нонсенс. Тобто це свідчить про що? Про його некомпетентність. Якщо є якісь спірні питання, його підлеглі мали б поїхати туди і подивитись".

Відтак Іванюк вже збирається з цього приводу звертатись до прокуратури. 

Також депутат наголошує, що сподівається на позитивне вирішення питання виділення земельних ділянок земельною комісією Жовківської райради.

"В цій комісії є представники різних фракцій, проте немає посадовців райдержадміністрації. Думаю, робота буде проводитись конструктивно", – сказав Іванюк.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.