Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Партія регіонів

focus.ua

Субота, 16 березня 2013, 16:51

У соцмережах з’явилося відео, на якому невідомий пропонує судентам гроші за участь у акції «Вставай, Україно!» у Львові

Cьогодні у соціальних мережах з’явилося відео, на якому невідомий чоловік пропонує молодим особам, які представляються як студенти Львівського політехнічного інституту, по 100 грн. за участь у акції «Вставай, Україно!» у Львові.

Нагадаємо, акція «Вставай, Україно!» розпочнеться о 16.30

Батьківщина, Свобода та УДАР збирають своїх активістів у різних місцях Львова – біля пам’ятника І. Франку, біля пам’ятника М. Грушевському та поблизу пам’ятника Т. Шевченка відповідно. 

Очікується, що кількість учасників акції буде незначною. Припускаємо, опозиція пояснить згодом, що це сталося через негоду, яка ускладнила доїзд охочих взяти участь в акції з районів. Опозиція також вже заявила про те, що міліція створює труднощі і перешкоджає учасникам добратися до Львова з районів.

Насправді ж, як свідчать соціологічні опитування, люди надто втомилися від політики. То ж Майдану, що на емоціях так гучно відлунав у 2004 році, найближчим часом не буде, як би цього не прагнули опозиціонери. Сьогодні їм буде складно підняти людей на масові заходи.

Тому не виключено, що відео, яке з’явилося у соцмережах, є правдою, а не «брутальною технологією», як люблять казати опозиціонери. Акція «Вставай, Україно!», яка вже відбулася у Вінниці та Ужгороді, зібрала під свої знамена незначний відсоток людей, принаймі опозиціонери розраховували на більший.

Керівник Фонду Українська Політика Костянтин Бондаренко днями зауважив: «Опозиція кожного разу, як тільки оголошує масові акції, паралельно інформує громадськість про те, що міліція перешкоджає доїзду громадян. І це має бути аргументом на користь того, чому так мало народу приходить на мітинги. Мовляв, прийти мали 500 тисяч, але вдалося прорватися лише тисячі. Сьогодні - знову стара пісня: у Вінницю не пускають автобуси з людьми. З такою аргументацією недалеко до іншої тези: ми хочемо здійснити революцію, але нам не дозволяють!».

І далі: «Читаю інформацію з Ужгорода. «Свобода» каже, що на мітингу були 5000 чоловік. «Батьківщина» - 3000. 5 канал у стрічці дав інформацію, що були 1500. Міліція спершу сказала про 500, потім - про 450 чоловік. Мер Ужгорода сказав про 300 - 400. Уявіть собі наших нащадків-істориків, які користуватимуться різними джерелами і сходитимуть з розуму від такого різнобою цифр. «Брешуть, як очевидці», - любив повторювати Людовік ХІV. Чи, можливо, ці слова теж йому згодом приписали очевидці - не знаю. А ще згадується Степан Руданський з його «Вовками»? Пам'ятаєте? «Чом ти, жидку, так збілів? Що з тобою сталось?» - «Ой, за мною через став аж сто вовків гналось!» і так далі, за текстом... От після різнобою у цифрах хочеться запитати і в організаторів мітингу в Ужгороді, і міліцію: «А що ж то ходило?»

Насправді, акція «Україно, вставай!» - найбільш провальна для опозиціонерів за останні декілька років. Українці зневірилися у гучних гаслах та політиках-нездарах, які лише й уміють, що заважати працювати іншим, блокуючи трибуну та закликаючи до бунту. Відтак мітинги, що заледве збирають кількасот людей, цьому найкращий приклад. 

                                                                                                                                                                                                                Валерій Прилбицький 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.