Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Інфраструктура

newsmarket.com.ua

Середа, 9 травня 2012, 09:12

На Львівщині у квітні споживчі ціни майже не зросли, індекс інфляції падає завдяки падінню цін на яйця та інші продукти харчування

У квітні індекс споживчих цін у Львівській області становив 99,9%, а в Україні - 100%, таким чином за чотири місяці 2012 року приріст споживчих цін (тарифів) у Львівській області становив 0,8%, в Україні - 0,7%. Про це повідомило головне управління статистики у Львівській області.

Порівняно з відповідним місяцем попереднього року у квітні 2012 року індекс інфляції продовжує знижуватись і становив 100,7%. Вже другий місяць поспіль спостерігається незвична для останніх років ситуація, коли зниження цін на продукти харчування зменшило рівень інфляції на 1,7%.

У Львівській області у квітні 2012 року порівняно з березнем 2012 року ціни на продукти харчування знизились на 0,2%.

На зниження споживчих цін найбільше вплинуло подешевіння курячих яєць – на 6,4%. З молочних продуктів подешевіли: молоко – на 4,8%, сметана, сир і м'який сир – на 1%. Знизились ціни на олію та жири – у середньому на 1,9%. Овочі подешевшали також на 1,9%, а саме: цибуля – на 10,3%, картопля – на 6,6%, буряки – на 4,3%, огірки і помідори закритого ґрунту – на 1,3%, морква – на 1,2%. На 1,1% знизились ціни на цукор.

Ціни на хліб і хлібопродукти зменшились на 0,1%, за рахунок круп гречаних, манних, рису, макаронних виробів, які знизились в ціні в межах 0,2% –2,9%. Крім хліба пшеничного з борошна вищого ґатунку, ціни на який зросли на 0,9%, першого ґатунку і хліба житнього, житньо-пшеничного відповідно – на 0,4%, борошна – на 0,7%.

М'ясо та м'ясопродукти подорожчали на 0,4%. Ціни на птицю і яловичину знизились на 0,8% і 0,2%. Проте, свинина стала дорожчою на 0,9%. Ковбасні, м'ясні вироби та субпродукти також подорожчали на 0,8%.

Риба та рибопродукти стали дорожчими на 1,6%: риба морожена – на 3,1%, морепродукти – на 1,8%, оселедці – на 1,5%. На фрукти ціни підвищились на 2,4%. Зокрема, на 6,7% подорожчали

банани, на 4,8% – лимони, на 3,8% – яблука. Разом з тим, подешевіли виноград – на 2,3%, апельсини, мандарини – на 1,4%.

З безалкогольних напоїв на 1,8% зросли ціни на каву, на 1,2% – чай, на 1,1% – газовані напої.

Алкогольні напої подорожчали у середньому на 0,4%, на тютюнові вироби ціни зросли на 0,7%.

Найбільшу питому вагу в інфляційних процесах, що відбулись на споживчому ринку області у квітні 2012 року, мало підвищення цін у транспортній сфері – майже 62%, алкогольні і тютюнові вироби – більш як 17% та зростання вартості медикаментів – майже 7%. Водночас, зниження цін

на окремі продукти харчування, зменшення вартості ритуальних послуг та кам'яного вугілля для населення знизили загальний рівень інфляції.

З тарифів на житлово-комунальні послуги підвищились тарифи на холодну воду на 0,7% і каналізацію – на 0,3%. Проте, знизились ціни на кам'яне вугілля на 16,7%.

У галузі охорони здоров'я ціни на фармацевтичну продукцію зросли на 0,5% за рахунок подорожчання медпрепаратів вітчизняного і імпортного виробництва: вітаміни стали дорожчими відповідно на 0,5% і на 0,2%, судинорозширювальні засоби – на 1,2% і 0,5%, жарознижувальні – на 2,2% і 1,3%, мазі вітчизняні – на 1,2%.

У транспортній сфері зросла вартість палива та мастил на 4,8%, у тому числі скрапленого газу для автомобілів – на 12,2%. Подорожчали квитки на міжміський поїзд – на 4,8%, міжміський автобус – на 1,7%, приміський автобус – на 1%.

З товарів для відпочинку і культури знизились ціни на 1,6% на DVD-плеєри і принтери. Подорожчали туристсько-екскурсійні послуги на 1,3% і послуги спортивних установ – на 0,8%.

З різних товарів і послуг на 31,7% знизились ціни на ритуальні послуги.

Найбільшу питому вагу в інфляційних процесах, що відбулись на споживчому ринку області у квітні 2012 року, мало підвищення цін у транспортній сфері – майже 62%, алкогольні і тютюнові вироби – більш як 17% та зростання вартості медикаментів – майже 7%. Водночас, зниження цін

на окремі продукти харчування, зменшення вартості ритуальних послуг та кам'яного вугілля для населення знизили загальний рівень інфляції.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.