Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Львівська облрада

history-ua.livejournal.com

Четвер, 21 березня 2013, 17:46

Екс-депутат Львівської облради хоче встановити на її фасаді дошку політичному терористу

Депутат Львівської обласної ради І скликання Олександр Ворона звернувся до голови Львівської облради з пропозицією встановити на фасаді приміщення облради меморіальну дошку, приурочену до 105-річчя вбивства Мирославом Січинським галицького намісника Анджея Потоцького у Львові.  

Це питання постійна комісія облради з питань культури, історико-культурної спадщини та духовного відродження та ЗМІ розглядала на своєму засіданні сьогодні, 21 березня, інформує кореспондент Варіантів.

Згідно з листом Ворони, меморіальна дошка на фасаді Львівської облради мала б бути приурочена до "105-річчя від дня вчинення М. Січинським акту справедливості".

Комісія вирішила відповісти автору листа, що вважає встановлення такої дошки недоцільним.

"Ми вважаємо, що цей вчинок Мирослава Січинського був патріотичним, однак встановлення на фасаді облради меморіальної дошки може спровокувати політичні конфлікти", – заявив під час засідання голова комісії Орест Шейка.

Мирослав Січинський – український громадсько-політичний діяч.

Належав до УСДП Галичини, брав активну участь у її діяльності, зокрема виборчих кампаніях.

12 квітня 1908 застрелив у Львові галицького намісника Анджея Потоцького в його робочому кабінеті. Одним із мотивів вчинку вважається помста "за кривди місцевої польської адміністрації українському населенню краю та фальсифікацію нею виборів до австрійського парламенту". Хоча відповідальність за цей акт не взяла на себе жодна політична організація, його схвально сприйняли радикальні українські партії та діячі, переважна більшість галицьких українців. Митрополит Андрей Шептицький, все духовенство та лідери національно-демократичної партії суворо засудили вчинок М. Січинського як прояв політичного терору.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.