Богдан Боровий,  23 квітня 2013

Рейтинг соціально-економічного розвитку районів Львівщини

На останній сесії Львівської облради, яка відбулася наприкінці березня, депутати оприлюднили інформацію про те, що Львівська область за результатами соціально-економічного розвитку у 2012 році зайняла передостаннє, 26 місце серед областей України.

 

 

Цей рейтинг склали в Адміністрації Президента і він не був доступний громадськості.

Подібні рейтингування, але вже районів Львівщини, проводять на обласному рівні, тому Варіанти звернулися до Львівської ОДА з проханням надати інформацію щодо соціально-економічного розвитку районів Львівщини за 2012 рік. На основі цієї офіційної інформації ми склали свій загальний рейтинг, який відображає розвиток та становище двадцяти районів Львівщини.

 

Діаграма №1. Рейтинг соціально-економічного розвитку Львівщини (у балах)

zagalnuj  

 Очевидно, що потенціал та можливості кожного з районів неабияк різняться, проте порівнювати їх потрібно. Адже більшість критеріїв є динамічними, тобто такими, які унаочнюють певний прогрес (або ж регрес) регіонів Львівщини.

Ось, наприклад, гірський і віддалений Сколівський район у нашому рейтингу розмістився лише двома сходинками нижче від Пустомитівського, величезним козирем якого є сусідство зі Львовом. А здавалось би, індустріально розвинені регіони  – Стрийщина та Дрогобиччина  – перебувають у хвості двадцятки районів Львівщини.

Рейтинг є також своєрідною оцінкою головам районних державних адміністрацій, оскільки на більшість критеріїв, на нашу думку, очільники районів здатні вплинути. Від них залежать темпи зростання доходів місцевих бюджетів, притік інвестицій і взагалі – голови РДА безпосередньо відповідальні за економіку і соціальний розвиток своїх районів.  

Перша п’ятірка

Перше місце в рейтингу Варіантів посів Пустомитівський район. Пустомитівщині немає рівних у припливі інвестицій та у темпах збільшення обсягів роздрібної торгівлі, на висоті також її економічний розвиток. Крім того, тут є найбільший по області приріст населення і найшвидші темпи будівництва – район розбудовується втричі швидше, ніж Львів.

Щоправда, не все так чудово у Пустомитівському графстві –  район вирізняється повільними темпами зростання зарплатні, причому заборгованість з виплати цієї зарплати зросла в 2,4 рази.

«Срібло» виборов Золочівський район, в якого непогано зростають доходи місцевих бюджетів, податковий борг справно зменшується, борг мешканців за комунальні послуги зріс лише у 1,2 рази (як не дивно, для Львівщини  - це чудовий показник). На Золочівщині все гаразд і з екологією – повітря промисловістю забруднюється мінімально, а вода не забруднюється взагалі.

Замикає трійку лідерів гірський Сколівський район, що є доволі несподіваним. Високі позиції йому забезпечили десятикратний приріст обороту роздрібної торгівлі, серйозне скорочення податкових заборгованостей, а також висока середня зарплата. Сколівський належить до четвірки районів Львівщини, де населення все-таки зростає і є, що цікаво, єдиним з цієї четвірки районом, який не межує зі Львовом. Попри всі плюси, район мало експортує, а також є єдиним в області, де доходи місцевих бюджетів зменшилися.

Також у п’ятірку лідерів увійшли Старосамбірський та Жовківський райони. У першого найшвидше в області зменшується податкова заборгованість, найбільший рівень збору надходжень до Пенсійного фонду, а ще – найнижчий рівень злочинності. Щоправда, у Старосамбірському районі проблеми з економічним розвитком, притік інвестицій мізерний, темпи будівництва – найнижчі на Львівщині.

Жовківському району притаманна низька злочинність та позитивна демографічна ситуація. Однак середня зарплатня – одна із найнижчих на Львівщині  - 2049 грн, роздрібна торгівля на фоні інших районів розвивається слабо.

 

Діаграма №2. Обсяги реалізованої промислової продукції в розрахунку на одиницю населення, у гривнях.  

 

Обсяги реалізованої промислової продукції в розрахунку на одиницю населення, у гривнях

Середнячки   

Ланку середняків відкриває Мостиський район, у якого найкраща ситуація в області з фінансами та сплатою зборів. Проблем вистачає, найгостріші з них – це інвестиції, а також зростання заборгованості населення за комунальні послуги.

У Городоцького району ситуація протилежна – притік інвестицій високий, проте фінансові прогалини наявні, з наповненням бюджету спостерігаються труднощі. Район все-таки є міцним середняком, що спричинено також високими темпами будівництва і стрімким розвитком роздрібної торгівлі.

Кам’янка-Бузький район займає перше місце за обсягом реалізованої промислової продукції, друге місце за обсягом інвестицій на душу населення і третє місце за рівнем зарплатні штатних працівників. Хоча рівень збору податків із різних платежів до бюджету у районі далеко не найкращий.

Непогана ситуація з освітою, охороною здоров’я та оплатою комунальних послуг, висока середньомісячна зарплатня спостерігається на Сокальщині. Водночас темпи зростання зарплатні є найменшими у області, екологічна ситуація  - ледь не найгірша.

У центрі рейтингу опинився Яворівський район, у якого економічні показники майже найгірші, рівень збору платежів до бюджету доволі низький. Дещо рятують положення Яворівщини високі темпи будівництва та приріст населення, але, вочевидь, це не є заслугою очільників району, а радше пояснюється сусідством зі Львовом.

Жидачівський район за економічними показниками випередив усіх, проте заборгованість за компослуги тут зростає найшвидшими темпами. Будівництво розвивається слабо, демографічна ситуація є найгіршою на Львівщині. Щодо інших показників, то район знаходиться стабільно посередині рейтингу.

Зважаючи на потенціал Турківського району та природні умови, 12 місце для нього не є катастрофічним. Так, у цьому гірському районі дуже проблематично наповнюється бюджет, за економічним розвитком та обсягом залучених інвестицій район пасе задніх. Але екологія – найкраща на Львівщині, злочинність одна з найменших, заборгованості по виплаті зарплат немає. Крім того, це єдиний район в області, де борги населення за комунальні послуги зменшуються.

У Перемишлянського району добрі справи з державними фінансами, охороною здоров’я та освітою, але вкрай погані з інвестиціями та заборгованістю за комунальні послуги. Темпи будівництва одні з найнижчих по області.

 Миколаївський район потужно розвивається в економічному плані, наповнення місцевих бюджетів теж не викликає занепокоєння. Водночас мінусами є рівень розвитку роздрібної торгівлі і зростання заборгованості по зарплатні. Щоправда, найгостріша проблема Миколаївщина – це екологічна проблема, регіон забруднюється найшвидшими темпами на Львівщині.

Бродівський район відзначається високим економічним розвитком, роздрібна торгівля інтенсивно зростає, як наслідок – одна з найвищих заробітних плат по області. Утім, за рівнем надходжень до місцевого бюджету район останній, за масштабами будівництва – передостанній.

 

Діаграма №3. Обсяги інвестицій в основний капітал в розрахунку на одиницю населення, у гривнях.

 invest

Райони-аутсайдери

Найкращим з аутсайдерів виявився Радехівський район. В регіоні простежується демографічна криза, заборгованість по комунальних послугах зашкалює, зарплата – одна з найнижчих на Львівщині. Хвалитися теж є чим, адже район лідирує в галузі тваринництва, також непоганим є рівень надходження платежів до місцевих бюджетів.

Буський район має низьку заборгованість за комунальні послуги і відносно високий притік інвестицій. Але економічна діяльність слабенька, як і ситуація з державними фінансами.

Стрийщина активно розбудовується, має непогану економіку, мають місце інвестиційні вливання. Зарплата тут найвища на Львівщині, але, що цікаво, зростання заборгованості по зарплатні теж найінтенсивніше. Наповнення бюджетів провалене, рівень злочинності – найбільший в області.

Серед аутсайдерів несподівано опинився Дрогобицький район, причому високий розвиток будівництва та немаленький притік інвестицій його не врятували. Інші показники є вкрай проблемними: з економікою  - проблеми, з податковою заборгованістю  - теж, приріст роздрібної торгівлі  - мінімальний, заробітна плата  - майже найнижча серед інших районів.

І, нарешті, антигерой нашого рейтингу – Самбірський район, у якого лише освіта та екологія на добротному рівні. Економічні показники чи не найгірші в області: маленький приріст роздрібної торгівлі та доволі низька заробітна плата. Будівництво в’яле, інвестиції мізерні, злочинців багато.     

 

Діаграма №4. Забруднення атмосферного повітря від стаціонарних джерел в розрахунку на одиницю населення, у кілограмах.

 

ekolll

Порівняння з минулим роком

Нагадаємо, минулого року подібне дослідження проводив тижневик «ZIK», і хоч методика дещо різнилася, сенс зіставити таким чином прогрес районів, очевидно, є.

Відповідно до цього дослідження, лаври переможця приміряв Жидачівський район, який демонстрував найкращі економічні показники в області. 2012 року економіка району теж непогано розвивалася, але низький рівень будівництва, зменшення населення відкинули регіон далеко від першого місця.

За рік перша п’ятірка змінилася майже повністю, винятком є хіба що Пустомитівський район, який не тільки залишився в лідерах, але й піднявся з другого на перше місце.

Мостиський, Сокальський і Турківський райони, як і рік тому, є міцними середняками і надалі демонструють зростання. Очевидно, що ці райони є претендентами на «підвищення у класі».

Минулорічні аутсайдери Золочівський, Жовківський та Старосамбірський показали у 2012 році небувалу динаміку розвитку та потрапили одразу до першої п’ятірки, минувши групу середняків.

Єдиним стабільним невдахою продовжує бути Самбірський район, цьогоріч у нього – найгірша динаміка розвитку, тож очільникам району варто звернути увагу на такі тривожні симптоми.

Цікаво, що ряд проблем конкретних районів переходить з ними рік у рік, як баласт. Ось наприклад, як було на Стрийщині зростання заборгованості по виплаті зарплат одне з найбільших, так і залишилося. Дрогобицький район стабільно «провалюється» у промисловості та у зборі податків до місцевих бюджетів.

 

Діаграма №5. Середньомісячна зарплата штатних працівників, у гривнях.

 zarplata

Методологія рейтингу

Рейтинг базується на статистичних даних обласного управління статистики у Львівській області за 2012 рік. Було враховано 26 показників, за кожним із яких у Львівській ОДА окремо рейтингували райони та виставили їм місця з першого по двадцяте. Аби вивести підсумкову таблицю, ми виставили кожному району відповідно до його місця певну кількість балів –від -10 до +10. За перше місце у будь-якому показнику ми нараховували 10 балів, 10- те місце отримувало +1 бал, 11-те місце – -1, а 20 місце – -10 балів. Якщо показники співпадали, то ми нараховували по півбала.  

Також «Варіантів» згрупували показники в 10 категорій, відповідно до даних Статуправління: «Економічний розвиток», «Інвестиційна діяльність», «Державні фінанси», «ЖКГ», «Освіта і охорона здоров’я» , «Злочинність», «Екологія», «Споживчий ринок», «Населення та ринок праці» та «Будівництво». Кожна категорія отримала певну оцінку і, відповідно до цього, кожен район зайняв певне місце у рейтингу. Додавши бали в категоріях, ми визначили підсумковий рейтинг районів Львівщини.

 

На цій карті представлено соціально-економічний розвиток районів Львівщини. Зеленим кольором позначено території районів-лідерів, жовтим - середняків, сірим відзначено найбільш депресивні райони області.

  h990   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Насамкінець подаємо загальну таблицю з балами, результати якої ми вивели відповідно до методології. 

tablica

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.