Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Події

i1.poltava.pl.ua

П'ятниця, 11 травня 2012, 16:00

В кожній області створять відкриті реєстри безоплатних адвокатів

Найближчим часом у кожній області будуть створені відкриті реєстри адвокатів, які надаватимуть українцям безплатну вторинну правову допомогу. Про це повідомляє прес-служба Міністерства юстиції.

Відповідний наказ, яким затверджено порядок формування та ведення таких реєстрів, підписав Міністр юстиції Олександр Лавринович.

Реєстри знаходитимуться у відкритому доступі та розміщуватимуться на офіційних веб-сайтах головних управлінь юстиції (в областях, містах Київ та Севастополь), які здійснюватимуть їх ведення та технічне забезпечення.

Зокрема, на сайтах головних управлінь юстиції (http://www.minjust.gov.ua/0/18219) розміщуватимуться локальні реєстри адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на постійній основі за контрактом, та Реєстр адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на тимчасовій основі на підставі договору.

Як уже повідомлялося, конкурси з відбору адвокатів, що надаватимуть населенню вторинну безоплатну правову допомогу, розпочалися в Україні 23 квітня і будуть завершені до 1 червня 2012 року.

Відповідно до Закону «Про безоплатну правову допомогу» адвокати, що пройшли конкурс, будуть залучатися державою до надання безоплатної вторинної правової допомоги громадянам України з 1 січня 2013 року.

Із 1 січня 2013 року центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги забезпечуватимуть надання безоплатної правової допомоги особам, до яких застосовано адміністративне затримання та арешт; підозрюваним у вчиненні злочину особам, які затримані органами дізнання та слідства; особам, до яких як запобіжний захід обрано взяття під варту; особам, у справах яких відповідно до положень Кримінально-процесуального кодексу України участь захисника є обов'язковою.

Надання безоплатної вторинної правової допомоги іншим категоріям осіб, які згідно із Законом мають право на таку допомогу, забезпечуватиметься поетапно, починаючи з 1 січня 2014 року.

Крім того, на сьогодні в Україні вже реалізовано можливість отримання громадянами України безоплатної первинної юридичної допомоги, зокрема, на базі близько 750 громадських приймалень, що були створені при територіальних управліннях юстиції. Такі ж громадські приймальні будуть створені при органах виконавчої влади Автономної Республіки Крим, територіальних органах центральних органів виконавчої влади, місцевих органах виконавчої влади.

У повному обсязі, передбаченому Законом, всі види безоплатної правової допомоги надаватимуться всім категоріям осіб з 1 січня 2017 року.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.