Злата Угрин,  14 травня 2012

ЗНО -2012: що варто знати абітурієнтові

Завтра, 15 травня, в Україні стартує зовнішнє незалежне тестування. Директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк радить і попереджує майбутніх абітурієнтів: не користуватися мобільними, готувати документи звечора та завчасно дізнатися як можна потрапити до пункту ЗНО.

Основна і додаткова сесії

Основна сесія – написання тестів із зовнішнього незалежного оцінювання усіма абітурієнтами. Триватиме із 15 травня по 7 червня.

Додаткова сесія відбуватиметься протягом 18-22 червня.

До участі у ній допустять лише тих людей, які не змогли бути присутніми на основній сесії із «об'єктивних причин».

«Серед поважних причини хвороба, смерть близької людини, надзвичайні ситуації, як от стихійне лихо, тощо. До Львівського регіонального центру ЗНО уже звернися із Міністерств освіти, науки, молоді та спорту із заявами про участь абітурієнтів у міжнародних змаганнях. Ці люди також зможуть скласти ЗНО під час додаткової сесії. Кожен окремий випадок розглядатиме регламентна комісія при Львівському регіональному центрі ЗНО. Особисто приносити документи не потрібно, достатньо відіслати поштою. Той, хто просто запізнився у додатковій сесії участі брати не буде», - говорить директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк.

Для того, щоб взяти участь у додатковій сесії, потрібно протягом трьох днів від дня проведення основного тестування, подати у Львівський регіональний центр особисту заяву і медичну довідку встановленої форми, форма 95-О – оригінал.

На Львівщині понад 18 тисяч охочих складатимуть ЗНО

Цього року на Львівщині є 17 057 випускників. Для участі у зовнішньому незалежному оцінюванні зареєструвалися 18 450 охочих, 23 учасники – у додатковій сесії.

На території нашої області створено 66 пунктів проведення тестування.

«Основне навантаження припаде на міста Львів та Дрогобич. До організації проведення ЗНО залучено понад 4 тисяч педагогічних працівників, у тому числі 314 екзаменаторів із української мови, понад 100 – із англійської. Усі працівники пройшли навчання та отримали сертифікати, залучені працівники будуть працювати за рахунок своєї чергової щорічної відпустки. Понад 40 громадських спостерігачів видали посвідчення, зокрема це -«Громадських контроль», журналісти та громадське об'єднання «Опора», - розповів начальник головного управління освіти і науки облдержадміністрації Михайло Брегін.

Загалом, станом на 7 травня 2012 року у нашій державі зареєстровано 71 громадський спостерігач з 15 організацій.

Дві ручки, паспорт і сертифікат – усе необхідне

Сідати за парту можна лише із двома ручками, паспортом і сертифікатом. Це є ті два документи, з якими можна перебувати за партою і виконувати завдання. Дозволяють мати з собою ще й пляшечку мінеральної води.

Вчорашніх школярів обшукуватимуть із металошукачами

Що таке приміщення пунктів тестування? Це - навчальний заклад, у якому є від 14 до 27 аудиторій, які приймають до 15 осіб кожна. У цих аудиторіях учні працюють по одному за партою на відстані 1,20 або 1,50 метрів горизонтально або вертикально. У приміщенні навчального закладу, який працює пунктом тестування, можуть бути присутніми лише ті люди, які забезпечують процедури ЗНО. Це – два вчителі у аудиторії: старший інструктор та інструктор, у коридорах перебуватимуть також чергові вчителі. Усю організаційну роботу здійснюватимуть відповідальний за пункт тестування та його помічник.

Окрім цих людей у пункті ЗНО будуть присутніми ще чимало осіб, як і у минулі роки – уповноважена особа від українського центру оцінювання якості освіти. Ще цього року контролюватимуть процес працівники вищих навчальних закладів, інспектори та службовці державної служби охорони.

«Збереження контейнерів із бланками тестування цього року, як і минулого, забезпечуватимуть працівники державної служби охорони. Але, якщо раніше вони, передавши контейнери відповідальному за пункт, йшли геть, то цього року - залишаться і перебуватимуть до кінця роботи пунктів, працюючи із металошукачами. Це – новинка»,- наголошує Лариса Середяк.

На пункт тестування усі учасники проходитимуть із своїми особистими речами. У кожній аудиторії передбачено стіл для особистих речей: підручників, конспектів, ключей, мобільних телефонів, тощо.

«Коли учасник вийде у медичну кімнату чи туалет, то в коридорах черговий працівник служби охорони зможе їх оглянути із металошукачем на наявність мобільного телефону чи інших зчитувальних комп'ютерних, мобільних пристроїв. Навіть вимкнутий мобільний телефон є підставою для виключення цього учасника із тестування», - пояснює Лариса Середяк.

«Працівники Державної служби охорони забезпечені металошукачами на 90%. Якщо кількох і не вистачить, їх можуть узяти в оренду», - запевнила Лариса Середяк.

Поради від директора Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти

«Усі учасники отримали поштою запрошення на участь у ЗНО. Хто отримав і вже загубив, має можливість видрукувати їх зі своєї індивідуальної інформаційної сторінки на сайті Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти, яка є у кожного учасника, на цю сторінку також надійдуть результати», - говорить Лариса Середяк. Доступ до інформаційної сторінки здійснюється за номером Сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання та пін-кодом, указаним у ньому. То ж, якщо ви загубили запрошення – не побивайтеся.

На пункт тестування потрібно прийти із трьома документами: паспортом, сертифікатом та запрошенням. Два перших документи є обов'язковими для пропуску, без них до участі не допустять. А от наявність запрошення – не обов'язкова. Адже ваше прізвище повинне бути у списках. «Запхайте ці документи до одного файлика ще з вечора. Адже торік було багато випадків, коли люди поспіхом брали не свій паспорт, а паспорт родичів. Не постраждайте через свою неуважність!», - радить Лариса Середяк.

.

«У запрошенні чітко вказана адреса пункту тестування із кожного предмета. Я звертаюся до всіх абітурієнтів і учасників, які працюватимуть у Львові. У зв'язку із підготовкою до Євро у нашому місті змінено маршрути громадського транспорту. Раджу усім немісцевим учасникам цих вихідних приїхати до Львова, подивитися де розташований пункт тестування, який транспорт туди їздить, дізнатися скільки часу потрібно, щоб туди потрапити.

З 20 числа змінюється режим роботи у центральній частини міста у зв'язку із підготовкою до Євро, а тут розташовані 3 пункти тестування. То ж кожен повинен дізнатися як прибути до потрібного пункту тестування завчасно. Адже пропуск триватиме обмежений час – з 10.15 до 10.50.

Найкоротше тестування – дві години, найдовше – три

Найдовші тестування із української мови та літератури та із фізики триватимуть 180 хвилин. Найкоротше - з іноземних мов – 120 хвилин. Для написання тестів із решти дисциплін передбачено 150 хвилин.

«Це – чистий час для виконання завдань, до нього додається 20 хвилин на інструктаж», - роз'яснює Лариса Середяк.

Після закінчення тестування кожен учасник зможе взяти свій робочий зошит. А от бланки відповідей пакуються у спеціальні сек'юр-паки за присутності мінімум трьох людей. Після цього пакети передають директорові школи, він їх вкладає у контейнери і передає представнику державної служби охорони, який, у свою чергу, вручає кур'єрській службі. А вона вже «знає, куди їх відправляти».

Документи можна подавати у 5 вищих навчальних закладів, на три факультети у кожному. Тобто – на 15 спеціальностей.

За що можуть усунути від ЗНО?

Вивести із аудиторії можуть із кількох причин: якщо людина списує, користується шпаргалкою (маленькою чи великою - не має значення). Шпаргалки часто ховають у паспорті, то ж цей документ обов'язково перевірять! Звичайно ж, за використання молільника також по голові не погладять. І навіть, якщо у вас знайдуть вимкнутий мобільний телефон, усе одно – ваш тест закінчено.

Не можна під час іспиту шуміти, заважати іншим, обурюватися. Зроблять зауваження один раз, вдруге, на третій раз уже - виженуть.

«Мобільний телефон не дає можливості суттєво змінити результат, максимум - «вискочить» ця людина на один бал, але не більше. Державних місць є достатньо для тих дітей, які добре вчаться», - попереджує Лариса Середяк.

Минулого року було 12 випадків вилучення через мобільні телефони у Львівському регіональному центрі. То ж краще не гратися із долею!

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.