Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Міжнародна політика

volynpost.com/

Середа, 8 травня 2013, 11:08

У сеймі Польщі з’явився ще один проект ухвали щодо відзначення 70-ї річниці Волинської трагедії

Партія Громадянська платформа зареєструвала у сеймі Польщі свій проект ухвали щодо відзначення 70-ї річниці трагедії польського населення на Східних кресах ІІ Речі посполитої.

Про це повідомлено на офіційному сайті сейму Польської республіки.

У тексті ухвали ОУН-УПА визнані злочинними організаціями.  

«У липні 2013 року виповнюється 70-та річниця трагічних подій, які відбулись на Східних кресах ІІ Речі посполитої у зв’язку із так званою «антипольською операцією», яка була проведена відділами Організації Українських Націоналістів та Української Повстанської Армії. У результаті злочинних дій українських націоналістичних організацій на території Волині та Галичини в 1942-43 р.р. загинуло кілька десятків тисяч невинних людей.

Злочин, вчинений українськими націоналістами щодо польської меншини є болючим спогадом, який має бути відновлено у історичній пам’яті теперішніх поколінь. Волинська трагедія, як одна із найчорніших сторінок в польській та українській історії для обох близьких собі народів повинна бути джерелом побудови порозуміння та кращого майбутнього», - сказано у проекті ухвали.

«Сейм Республіки Польща віддає належне загиблим полякам та висловлює свою пошану членам Армії крайової, Кресової самооборони, «Батальйонів хлопських», які вступили в боротьбу на захист польського цивільного населення

Сейм Республіки Польща вшановує також жертви серед українського цивільного населення та висловлює подяку усім тим, які відмовились від участі у злочині, а також тим, які допомагали людям, яким загрожувала смерть», - зазначено в тексті проекту ухвали.

Нагадаємо, 26 квітня Депутати Львівської облради прийняли звернення "Про українсько-польські стосунки в 30-40-х роках ХХ століття та 70-у річницю Волинських подій". Депутати Львівської облради вважають такі дії поляків блефом та політичною технологією.

Тоді ж у МЗС України заявили, що вважають ухвалення польським Сеймом заяви про визнання ОУН-УПА злочинною організацією не відповідатиме високому рівню стратегічного партнерства між двома країнами.

У квітні у сеймі був зареєстрований проект ухвали "Щодо геноциду, вчиненого ОУН-УПА проти поляків Східних кресів в роках 1939-47 рр."

Раніше до польського Сенату було скеровано проект ухвали"Про встановлення 11 липня Днем пам’яті Мучеництва Кресов’яків".

Нагадаємо, 20 березня у польському сеймі була створена Парламентська група у справах кресів, кресов'ян і спадщини східних земель давньої Речі Посполитої.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.