Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Новини

www.xn-----7kcb0a9aj9al9b.kiev.ua

Четвер, 16 травня 2013, 10:08

Влада планує підвищити тарифи на електроенергію та газ - ЗМІ

Влада готується підвищити тарифи на енергоносії. Учора, 15 травня, Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект, котрий дозволить приймати рішення щодо підвищення тарифів Національній комісії, яка здійснює держрегулювання у сфері енергетики (НКРЕ) без участі Кабміну.

ТИм часом у комісії уже готуються підвищити тарифи на електроенергію на 25%, а на газ - на 20%. Таким чином, якщо рішення буде прийматися НКРЕ, це зніме відповідальність з уряду та дозволить розпочати поступове збільшення тарифів вже цього року, вважають у Міненерго.

Вчора український парламент голосами 293 нардепів проголосувала за законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення цін (тарифів)". У ньому пропонують передати Національній комісії, котра здійснює держрегулювання в сфері енергетики повноваження встановлювати ціни на газ та електроенергію для населення. Автор законопроекту - нардеп Павло Корж (Партія регіонів).

Сьогодні будь-яка зміна тарифів може бути прийнятою НКРЕ лише за погодженням з Кабміном. У пояснювальній записці цілі прийняття законопроекту пояснюються тим, що це "усуває правову прогалину в регулюванні повноважень органів державної влади в частині встановлення цін і тарифів на електроенергію та природний газ для населення". Вочевидь, маються на увазі зобов'язання України перед Енергоспівтовариством щодо передачі цих функції незалежного регулюючому органу, яким виступає НКРЕ.

У Міненерго пояснили, що прийняття законопроекту необхідне через заплановані до кінця року підвищення цін на газ та електроенергію для населення. "На нас тиснуть виробники електроенергії та постачальники газу. Насамперед приватні компанії, які зацікавлені в тому, щоб поставляти енергоносії населенню зі значно більш високою нормою рентабельності, ніж сьогодні", - розповіли в Міненерго.

За матеріалами: Коммерсантъ-Украина

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.