Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

tsn.ua

П'ятниця, 24 травня 2013, 16:45

Український хліб може подешевшати, - експерт

Зерновим прогнозують здешевлення.  Тенденція до зменшення ціни може розпочатись вже цього року. Відтак, за 2-3 роки зерно може суттєво впасти у вартості. При такій ситуації український хліб має всі шанси стати дешевшим.

 

Таку думку висловив депутат Львівської обласної ради, член комісії з розвитку села та АПК, засновник ТзОВ «Барком» Олег Баран.

 «Ціна на зернові залежить від кількох факторів. Це як врожайність, так і тенденції на світовому ринку. Ці два напрямки наразі говорять нам про ймовірне здешевлення», - каже Олег Баран.  

Так, за його словами, експерти прогнозують, що в Україні  врожай зернових перевищить торішній на 10-20%. А це у свою чергу  пожвавить експорт зерна та змінить цінову політику. Вже зараз на українському ринку спостерігається певне здешевлення зерна.

 «Внутрішні ціни на хліб та продовольство напряму мають відношення до світових. На вартість зерна також впливає вартість кукурудзи на світовому ринку. Наприклад, відіб’ється факт збільшення експорту кукурудзи  з боку США. Адже за рахунок видобутку сланцевого газу, Америка зменшує виробництво  біоетанолу, для якого використовувалася саме кукурудза», - наголосив Олег Баран.

Крім того, як каже експерт, у світі відчутна тенденція до зменшення тваринництва. Що знову ж таки провокує зменшення попиту на купівлю  зернових та автоматично впливає на їх ціну.

За словами Олег Барана, ситуація зі зниженням вартості зернових вигідна  споживачу, однак аграрії, які працюють на полях,  потерпатимуть від збитків. «Фермери змушені будуть  зменшити кількість посівних площ або ж матимуть збитки», - підсумував експерт.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.