Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Львівська міськрада

lvivonline.net

Понеділок, 3 червня 2013, 13:37

Будівництво у “Арсеналі” не зашкодить музею - фахівець

Сьогодні на звіті Міжнародної конференції науковців-архітекторів щодо проблем реставрації львівського Міського арсеналу професор американського університету Адріан Мандзій повідомив, що будівництво не зіпсує автентики музею “Арсенал”.

Про це повідомляє кореспондент Варіантів.

Адріан Мандзій зазначив, що у США така практика існує давно. Люди знають, що добудова - не оригінал, але вона передає дух музею. Також Мандзій навів як приклад Варшаву.

“Після війни відбудували руїну у 50-х - 60-х роках, тепер люди дивляться і розуміють що це сучасна будува, але відтвоює цей дух”, - розповів Адріан Мандзій, професор університеті у Морхеді (штат Кентукі, США).

Сьогодні будматеріали 16-ого століття не можливо віднайти, тому автентичний мур доповнють сучасною цеглою. За словами комісії, метод будівництва такий, що при бажанні добудову можна ліквідувати без шкоди автентичному мурові.

Проте можливе і виключення Львова з ЮНЕСКО, але великим плюсом є те, що при будівництві нічого не руйнуватимуть та те, що новобудова буде реплікою автетичного муру.

Нагадаємо, на Міністра культури України, Прем’єр-міністра України та Президента України скеровані  телеграми міського голови Львова Андрія Садового щодо нищення пам’ятки національного значення – Музею зброї «Арсенал». Як повідомили в управлінні охорони історичного середовища, зараз тривають роботи з добудови вежі для влаштування димоходу та вентиляційних шахт з метою функціонування ресторану, який розташований в приміщеннях Музею. Міський арсенал – це пам’ятка архітектури національного значення і такі будівельні роботи нищать пам’ятку.

Як розповіла Лілія  Онищенко, начальник управління охорони  історичного середовища, місто не надавало погоджень на пристосування підвальних приміщень Міського арсеналу, що на вул Підвальній, 5, для музейно-виставкового ресторанного комплексу.

Нагадаємо, наразі місто не отримало відповіді від Міністерства культури України на звернення Львова щодо нищення пам’ятки національного  значення – Музею зброї «Арсенал», але є інформація про кримінальне провадження стосовно будівництва у "Арсеналі".

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.