Варіанти,  4 червня 2013

Шемчукова команда мрії

П’ятеро заступників голови Львівської ОДА Віктора Шемчука. Чого слід чекати від досвідчених управлінців, колишніх нунсівців, працівників СБУ та ветеранів Афганістану?

 

Новопризначений голова Львівської ОДА Віктор Шемчук таки зумів, як і сподівався, укомплектувати штат своїх заступників до того, як пройде 100 днів із часу призначення його на посаду – 4 березня. Як розповів він нещодавно журналістам, відтепер нарешті можна злагоджено працювати і втілювати у життя задумані плани.

Команда заступників, кандидатури яких вже остаточно погодили в Києві, складається із п’яти осіб – Богдана Матолича, Сергія Василенка, Ірини Романів, Василя Бахмацького та Вадима Гураля.

Оцінювати заступників допомагали кандидат політичних наук Юрій Шведа, депутат Львівської облради, член фракції УДАР Олесь Старовойт та голова ЛОГО "Комітет виборців України" Оксана Дащаківська.

Найдосвідченішим чиновників із когорти заступників Шемчука є Богдан Матолич. Він – єдиний, хто залишився на своїй посаді серед заступників попереднього голови облдержадміністрації Михайла Костюка. Це вже третій досвід перебування Матолича на посаді. У 2001 році він був заступником голови Львівської ОДА з питань туризму, курортів та рекреаційних зон, а у 2011 році став першим заступником.

За освітою Матолич "інженер-будівельник", за спеціальністю працював у будівельному управлінні, був головним інженером тресту "Дрогобичпромбуд". Свою діяльність у політиці розпочав з посади першого заступника голови Трускавецького міськвиконкому, згодом був головою виконкому Трускавецької міськради, першим заступником голови Трускавецького міськвиконкому, головою Трускавецької міськради, міським головою Трускавця, начальником державного управління охорони навколишнього природного середовища у Львівській області. При цьому всьому Матолич залишався позапартійним та, попри довготривале перебування у політикумі, зумів зберегти доволі позитивний імідж ретельного і досвідченого виконавця.

На думку Оксани Дащаківської, призначення Матолича може означати декілька речей: по-перше, спадковість влади (він залишився з команди попереднього голови); по-друге–  його досвід та знання потрібні Вікторові Шемчуку, так як заступник "свій".

Сергій Василенко – "своя" людина Шемчука у Львівській ОДА. Володіє фахом механіка сільського господарства, юриста та спеціаліста з фінансів, кандидат історичних наук. Колишній соратник Шемчука по "Нашій Україні-Народній Самообороні", а також народний депутат України VI скликання, працював разом з Шемчуком у Криму. Василенко вже має досвід роботи в такій структурі, як облдержадміністрація, адже свого часу працював радником голови Закарпатської ОДА. Був помічником Голови Державного комітету України у справах національностей та міграції; керуючим справами Державного комітету України у справах національностей та міграції, працював у МНС.

Також очолював підкомітет з питань екологічної політики та екологічної безпеки Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Цікавий факт про Василенка – він є зятем колишнього головного міліціонера країни Геннадія Москаля.

"Очевидно, призначення цієї особи – питання особистої довіри Шемчука. Ця особа не лише виконує покладені на нього функції, а повинна "страхувати" губернатора від прийняття ризикованих рішень",–  коментує призначення Василенка Дащаківська.

Вадим Гураль – історик і держуправлінець за освітою, проте працював електромонтажником, електромонтером, техніком-електроніком. З 1998 року робив кар’єру у Черкаській облдержадміністраці, був представником Комітету у справах ветеранів війни та воєнних конфліктів в іноземних державах при Кабміні, начальником управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності ОДА, начальником управління економіки Черкаської РДА, головним інженером ТзОВ "Черкаського будинку торгівлі", начальником управління господарсько-фінансового забезпечення апарату Черкаської обласної державної адміністрації. Окрім цього, Гураль є ветераном війни в Афганістані.

"Очевидно його призначення пов’язане з прагнення впорядкувати по-своєму діяльність апарату ОДА, Це той "новий віник", що по-новому мете власну хату, ця особа повинна контролювати та перевірити на вірність чиновників ОДА, забезпечити належну комунікацію між ними. Однак, цікавим є те, що це чужа для львівського середовища людина", – висловлює свою думку Дащаківська.

Призначення ж заступником Ірини Романів, на думку голови ЛОГО КВУ, це бажання створити другий, після Матолича, місток між губернатором та львівським середовищем, який намагається збудувати Шемчук. "Це прагнення знайти львівську людину, яка б відповідала амбіціями губернатора, мала досвід роботи та презентаційний статус", –  припускає експерт.

Романів – математик та держуправлінець за освітою. За керівництва Михайла Костюка очолювала департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Львівської ОДА. Перед тим була директором школи, заступником міського голови Львова з питань гуманітарної та соціальної політики, помічником голови Львівської ОДА, заступником начальника відділу у справах релігій та національностей, заступником начальника головного управління з питань внутрішньої політики, національностей та релігій. У 2005 році Романів балотувалась на виборах до парламенту від "Батьківщини".

Останній заступник – Василь Бахмацький – раніше обіймав посаду заступника начальника УСБУ у Львівській області, начальника спецпідрозділу БКОЗ (боротьба із корупцією та організованою злочинність).

"Це – людина Шемчука, що також як і він знається на боротьбі зі злочинним світом, це питання спільних інтересів, спільного досвіду та довіри", – каже Дащаківська.

Експертні думки

На думку Оксани Дащаківської, такі призначення відображають декілька тенденцій:

"По-перше, наголос на гуманітарних питаннях та боротьбі з корупцією. Гуманітарна місія покладена на "львівських", нас чекає впорядкування в сфері освіти, медицини, туризму, малого бізнесу, що довкола цього обертається. Також Львівщина може стати ареною для показової боротьби з корупцією, хоч це несе серйозні загрози того, що, за прагненням показовості, в нас можуть запроваджуватись нові схеми роботи.

По-друге, Василь Бахмацький може також означати серйозні зміни серед господарів області, можливий перерозподіл сфер впливу та власності.

По-третє, призначення Серігя Василенка та Вадима Гураля – це працевлаштування осіб, що перебували без роботи. Можна припустити, що вони представляють середовища, які підтримують Шемчука і яким він зобов’язаний. Це також може означати, що ці особи страхують губернатора не лише на рівні області, але й перед центральним керівництвом", – каже експерт.

На її думку, команда заступників, у яких більшість не обтяжена досвідом роботи в чиновницьких структурах на кшталт держаних адміністрацій, однак має досвід організаційної роботи, призведе до цікавого змагання: між системою, що вже уклалася місці, та системами, що їх прагнутиме нав’язати нова команда.

"З огляду на досвід роботи треба сказати, що очевидно гримання по столу та дверима не буде. Нова команда налаштована досягати свого торгами, компромісами, переговорами", – резюмує Дащаківська.

Депутат Львівської облради Олесь Старовойт натомість сумнівається, що нова команда заступників Шемчука значно змінить роботу облдержадміністрації в цілому.

"Не думаю, що ті зміни серед заступників, які відбулися, якимось чином вплинуть на структуру роботи Львівської ОДА. Всі нові призначення містять передовсім політичну складову. Ірина Романів та Богдан Матолич – це люди, які давно працювали у Львівській ОДА і мають досвід ефективних управлінців. Щодо нових заступників – я їх не знаю особисто, однак те, що про них можна прочитати у відкритих джерелах інформації так само характеризує їх як управлінців з хорошим досвідом", – каже Старовойт.

Утім, на його думку, нові заступники принаймні виглядають як команда, чого не було у заступників попереднього голови Львівської ОДА.

"Багато чого залежатиме від взаємостосунків у самій команді. Одна із великих проблем команди попереднього голови Львівської ОДА, це те, що вона, власне, і не працювала як команда. Хоча, і від цієї команти очікувати чогось надзвичайного неможливо, бо цього не дає робити та ситуація, що є зараз в країні. Якщоїм вдасться хоча б відновити ті позиції Львівщини, які були в попередні роки, це буде чудово. Тому що за останні два роки Львівщина просто катастрофічно втратила на державному рівні", – наголошує Старовойт.

Натомість доволі оптимістично налаштований політолог Юрій Шведа:

"У Віктора Шемчука є візія про те, що нинішню стуктуру управління слід ламати, зробити її функціональною. Очевидно, що навряд чи це можна було б зробити зі старою командою. Шемчук розповідав що, під час своєї роботи в прокуратурі Криму він теж намагався змінити роботу її структури", – каже політолог.

Шведа не береться сказати, на кого конкретно буде покладено завдання переформатувати структуру, проте наголошує, що воно однозначно проходитиме під керівництвом голови ОДА.

"Мені видається, що на сьогоднішній день губернатор зацікавлений в тому, аби зробити роботу облдерадміністрації більш ефективною. Гадаю, що за певних умов йому це вдасться", – наголошує Шведа.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.