Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Львівська облрада

Вівторок, 15 травня 2012, 15:50

Львівська облрада виступила проти розробки компанією Chevron родовищ сланцевих газів площі «Олеської»

Депутати Львівської облради виступила проти розробки компанією Chevron родовищ сланцевих газів площі «Олеської». Про це йдеться у зверненні Львівської облради ім'я президента та генпрокурора, прийнятому сьогодні депутатами.

У зверненні депутати просять не допустити порушення права виключної власності українського народу на природні ресурси.

За це рішення проголосувало 79 депутатів зі 116.

У зверненні стверджується, що Кабмін провір конкурс на розробку родовищ сланцевого газу з порушеннями законодавства. Адже представники облради не були включені до складу Міжвідомчої комісії з організації та проведення конкурсів на укладення угоди про розподіл продукції.

«Таким чином, така комісія, за відсутності у її складі обов'язкового згідно з законом представництва органів місцевого самоврядування, не може бути правочинною щодо організації проведення конкурсу на укладення угоди про розподіл продукції, що вказує на неправомірність проведення та відповідно недійсність результатів такого конкурсу, зокрема і конкурсу щодо розробки родовищ сланцевих газів площі «Олеської»», - стверджується у зверненні.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України на своєму засіданні 11 травня затвердив результати конкурсу щодо розробки площі "Олеської" (Львівська область) родовищ сланцевого газу, проведеного Міжвідомчою комісією з організації та проведення конкурсів на укладення угоди про розподіл продукції. Тендер на розробку Олеського родовища сланцевого газу виграла компанія Chevron (США).

Розробка Олеської площі дозволить Україні щорічно видобувати 2,5-3 млрд. кубометрів сланцевого газу. Для порівняння, за даними Держстату, в 2011 році в Україні видобули 19,2 млрд. кубометрів газу.

За оцінками геологів, запаси газу на Олеському родовищі можуть становити до 1,5 трильйона. Управління енергетичної інформації Міненерго США (EIA) оцінює українські запаси сланцевого газу в 1,2 трильйона кубометрів, що ставить Україну на четверте місце в Європі за обсягами резервів цього типу після Польщі, Франції та Норвегії.

Нагадаємо, що, згідно з умовами конкурсу, мінімальний обсяг інвестицій на період геолого-розвідувальних робіт по Олеській площі становить 1,3 млрд. грн..

Крім того, в лютому НАК «Надра Україна» і ТОВ «СПК-Геосервіс» (Київ) заснували спільне підприємство ТОВ «Надра Олеська» (обидва - Київ), яке в подальшому стане стороною угоди про розподіл продукції (СРП), що видобувається в межах Олеської площ (Львівська та Івано-Франківська обл.).

Перший заступник голови комітету ВРУ у закордонних справах Тарас Чорновіл заявив, що  виступаючи проти розроки родовищ сланцевого газу на Львівщині ВО "Свобода" грає на користь газового лобі в Росії.  

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.