Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Міжнародна політика

auto-kordon.com

П'ятниця, 7 червня 2013, 12:39

У Сеймі створили підкомісію, яка опрацює проект резолюції щодо Волинської трагедії

Комісія культури нижчої палати польського парламенту призначила підкомісію, яка має опрацювати проект резолюції щодо Волинської трагедії, так щоб Сейм устиг схвалити її перед 70-роковинами цієї події.

 

Крім того, у Варшаві відбулося засідання комісії культури польського Сейму, яке було присвячене дискусії над ухвалою у справі Волинської трагедії. Відбулося перше читання 6-ти депутатських проектів резолюції, приуроченої 70-им роковинам цих подій. Депутати й експерти задумуються, як назвати загибель багатьох тисяч поляків, у частині проектів вживається термін «геноцид». 

Голова польського Інституту національної пам’яті Лукаш Камінський відзначив, що у слідствах прокурорів Інституту волинський злочин визначається як геноцид.

На думку експерта міжнародного права з Яґєллонського університету, професора Іренеуша Камінського, справа застосування цього терміну є складною. Незалежно від того, як волинський злочин назвати, відповідальність держави за нього є фактом – вважає дослідник.

Нагадаємо, 26 квітня депутати Львівської облради прийняли звернення "Про українсько-польські стосунки в 30-40-х роках ХХ століття та 70-у річницю Волинських подій". Депутати Львівської облради вважають такі дії поляків блефом та політичною технологією.

Тоді ж у МЗС України заявили, що вважають ухвалення польським Сеймом заяви про визнання ОУН-УПА злочинною організацією не відповідатиме високому рівню стратегічного партнерства між двома країнами.

У квітні у сеймі був зареєстрований проект ухвали "Щодо геноциду, вчиненого ОУН-УПА проти поляків Східних кресів в роках 1939-47 рр."

Раніше до польського Сенату було скеровано проект ухвали"Про встановлення 11 липня Днем пам’яті Мучеництва Кресов’яків".

Нагадаємо, 20 березня у польському сеймі була створена Парламентська група у справах кресів, кресов'ян і спадщини східних земель давньої Речі Посполитої.

Джерело: Польське радіо

 

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.