Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Новини

прес-служба Науково-дослідного центру

П'ятниця, 14 червня 2013, 13:23

Пекарську ремонтують далі, археологів проігнорували

Попри цікаві археологічні знахідки під час ремонту вулиці Пекарської з археологами так і не уклали договір про дослідження території.

 

Про це повідомляє прес-служба Науково-дослідного центру львівського відділення Інституту археології НАН України.

Сьогодні відбулась нарада голови Личаківської районної адміністрації міста Львова з фахівцями НДЦ «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України, однак жодного результату вона не дала. Ремонтні роботи на одній з вулиць у центрі Львова далі продовжують без археологів.

- Нам запропонували нібито дослідити територію протягом 2-3 днів. Але це не реально. Там потрібно здійснювати повноцінний археологічний нагляд, адже у місцях, де міняють водопровідну систему, прокопується значно більше, ніж 0,5 м, які потрібні для ремонту дорожнього покриття вулиці. Що важливіше – жодного договору з нами не уклали і навіть предметно не обговорили такої можливості. Тож фактично ми не маємо жодних підстав проводити нагляд чи дослідження. Хоча, згідно з законом, з нами мали проконсультуватись і укласти договір ще перед тим як почали міняти колектори. Адже йдеться про історичну частину міста та територію охорони археологічного шару «Б», - говорить заступник директора «Рятівної археологічної служби» Тарас Милян.

Нагадаємо, у понеділок журналіст «Львівської хвилі» Дмитро Кумар знайшов на розритій ремонтниками вулиці Пекарській скам’янілі рештки тварин. Із найденими кістками журналіст пішов до науковців кафедри історичної геології та палеонтології ЛНУ ім. І. Франка, які підтвердили: рештки належать давно зниклим тваринам – туру та бізону. Науковці припускають, що тут могла також бути і стоянка давніх мисливців.

- Археологам та журналістам вдалось лише зібрати матеріал, який фактично лежить на поверхні. Це чимало уламків кераміки XVIII-ХІХ ст., трапляються і давніші знахідки – вдалось виявити уламок кераміки XVI ст. Однак основний інтерес викликають рештки викопних тварин, серед яких також було виявлено кременеву сировину, що могла бути основою для виготовлення давніх артефактів первісними людьми. Без проведення археологічних досліджень не можна наперед стверджувати про наявність на цьому місці стоянки первісних людей. Проте виявлені предмети вказують на те, що це цілком можливо, - говорить археолог, співробітник «Рятівної археологічної служби» Олександр Сілаєв.

За словами Тараса Миляна, з ремонтом вулиці Пекарської міські посадовці знову наступили на ті самі граблі, проігнорувавши археологію у центральній частині Львова.

- Ситуація, коли міська влада Львова, плануючи ремонт вулиці, ігнорує археологів, є типовою для нашого міста. Це повторюється з року в рік. Таке було з площею Осмомисла у 2010 році, таке торік було з вулицею Лесі Українки, а зараз таку ситуацію маємо з Пекарською. На жаль, інформацію, яку би могли дізнатись науковці, після такого ремонту буде назавжди втрачено, - говорить Тарас Милян.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.