Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Новини

radiosvoboda.org

Понеділок, 17 червня 2013, 16:34

"Термін "геноцид" не наближає нас до розуміння Волинських подій", – В'ятрович

Дослідник українського визвольного руху, екс-директор Галузевого державного архіву СБУ Володимир В'ятрович вважає неправильним використання терміну "геноцид" для означення протистояння українців і поляків у 1943-1947 р.р., натомість пропонує вживати щодо цих подій слово "війна".

Таку думку він висловив сьогодні, 17 червня,  під час круглого столу на тему "Польсько-український конфлікт 1943-47 років як війна", інформує кореспондент Варіантів.

В'ятрович наголосив, що термін "геноцид" передбачає домінування одного народу відносно іншого.

"Якщо проаналізувати факти, як відбувалось українсько-польське протистояння, ми не бачимо такої асиметрії, коли з українського чи то польського боку було повне домінування над іншим. ..Ані поляки, ані українці повністю не контролювали ситуації – вона розвивалась під час другої світової війни, на територях, окупованих німцями, за участі радянських партизанів...", – сказав В'ятрович.

Що ж до терміну "конфлікт", який використовується в польській історіографії на означення цих подій, то, на думку В'ятровича, він хоч і є прийнятним, проте є недостатнім, позаяк конфлікт не обов'язково має набувати кривавих форм.

Найточнішим терміном щодо польсько-українського протистояння у 1942-1947-і роки, за словами В'ятровича, є термін "війна". Він вважає його вдалим, попри те, що, за його словами, ця війна не мала офіційного початку, не завершилась актом капітуляції чи підписанням миру, через що навіть хронологічні межі її визначити досить непросто.

В'ятрович наголосив на тій особливості подій 1942-1947 рр., що основними її учасниками переважно були підпільні формування, що послаблювало контроль керівництва над діями окремих загонів. Це, а також активна участь цивільного населення, за словами історика, і призводило до воєнних злочинів.

Нагадаємо 26 квітня Депутати Львівської облради прийняли звернення "Про українсько-польські стосунки в 30-40-х роках ХХ століття та 70-у річницю Волинських подій".

Депутати Львівської облради вважають такі спроби поляків визнати події цього періоду геноцидом – винищенням українцями полського наслення,  блефом та політичною технологією.

Тоді ж у МЗС України заявили, що вважають ухвалення польським Сеймом заяви про визнання ОУН-УПА злочинною організацією не відповідатиме високому рівню стратегічного партнерства між двома країнами.




Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.