Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Новини

p-p.com.ua

П'ятниця, 12 липня 2013, 17:05

Парламент Польщі ухвалив "м'яке" формулювання щодо Волинської трагедії

Головна польська законодавча палата, Сейм, на своєму засіданні прийняв спеціальну заяву стосовно Волинської трагедії, яку назвав «етнічною чисткою з ознаками геноциду".

За це рішення проголосували 263 депутати при 231 необхідному голосі. У голосуванні брали участь більше 440 депутатів, «проти» проголосували 33, а утрималися 146 депутатів.

Напередодні голосування представники найбільшої опозиційної партії в Польщі «Закон і справедливість» (PIS) заявили про те, що не можуть підтримати заяву в такому вигляді.

«На липня 2013 року припадає 70-та річниця апогею злочину, який на Східних Кресах Другий Жечпосполітої здійснила Організація Українських націоналістів та відділи Української повстанської армії. Організований і масовий масштаб Волинського злочину надає йому характер етнічної чистки з ознаками геноциду», - зазначено в документі.

У заяві згадується, що жертвами тих подій на Волині та Східній Галичині з 1942 по 1947 рік стали близько 100 тисяч польських громадян.
У прийнятому документі зазначено, що конфлікт між українцями і поляками виник у складні часи Другої світової війни, в якій зіткнулися «два тоталітаризми».

«Дії німецьких і радянських окупантів створювали сприятливі умови для ненависті на національному і релігійному грунті», - написано в заяві.
Депутати у заяві віддали данину поваги полякам, які «жорстоко були вбиті українськими націоналістами», і боролися з ними польським підрозділам.

Депутати у своїй заяві також подякували українців, які рятували поляків під час тих подій і допомагали впорядкувати місця їх поховання в Україні.

Сейм Польщі також висловлює повагу і визнання приватним особам і організаціям, які «кілька десятків років постійно боролися за право на правду щодо Волинського злочину. Також дякуємо тим українцям, які сьогодні допомагають у документуванні злочину і вшанування пам'яті жертв », - йдеться в заяві.

Нагадаємо, сьогодні, 12 липня, Сейм Польщі не зумів проголосувати за за поправку, відповідно до якої Волинську трагедію назвали б геноцидом польського народу.

Воли?нська траге?дія (пол. Rze? wo?y?ska, «Волинська різанина») — обопільні етнічні чистки українського і польського населення здійснені Українською Повстанською Армією та польською Армією Крайовою за участю польських батальйонів шуцманшафту та радянських партизанів у 1943 році під час Другої світової війни на Волині.

Джерело: Forbes

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.