Оля Вишня,  23 липня 2013

Франко.Місія: Satisfaction

Фестиваль Форт.Місія після двохрічної перерви знову відбувся. Цього разу як частина нового фестивалю Франко.Місія.

Попередня Форт.Місія запам’яталась дощами, болотом, холодом і драйвом. Цьогорічний фестиваль вразив сміливістю організаторів щодо програми, добрими звуком і концертами, щораз кращими мистецькими проектами і байдужою публікою.
 
Форт-місійне мистецтво
 
Форт.Місія чи не один з найперших українських літніх фестивалів, де знайшло своє місце актуальне мистецтво. 
 
Під кураторством Влодка Кауфмана територія, де знаходяться форти часів Першої світової війни, стала унікальним простором для творення мистецьких об’єків.
 
Інсталяції, ленд-арт, графіті, хепенінги були і  цього разу. Свій погляд на історію, на війну, стосунок людини і природи у арт-об’єктах виразили художники з Відкритої групи (Юрко Білей, Павло Ковач, Стас Туріна, Євген Самборський), Юрій Єрмоленко, Олександр Нікітюк, Роберт Саллер, Анатолій Татаренко, Ярослав Футимський, Сергій Радкевич, Михайло Барабаш, Тереза Барабаш, Каміль Філіповські, Олексій Коношевський.
 
 
За час існування фестивалю, щораз збільшується кількість людей, які без агресії ставляться до сучасного мистецтва і розуміють, що є різні мистецькі форми для вираження думок. 
 
Правда, цього разу були й інсталяції не для людей зі слабкими нервами і вестибулярним апаратом. 
 
Шокувала відвідувачів інсталяція Роберта Саллера з серії «Шенген для тварин», у якій було використано скелети корів.
 
Не без хепенінгу свій проект представив постійний учасник Форт-Місії Михайло Барабаш. Стати причетним до проекту «Обережно» міг кожен відвідувач.
 
Вхід до однієї з батарей художник закрив величезною прозорою кулею, як мильна бульбашка ця обережність – каже Барабаш. 
 
Відвідувачам він роздав трафарети зі словами «обережно» на різних мовах, балони з фарбою і дозволив розмалювати «мильну бульбашку».
 
Це слово можна було також випадково знайти на території довкола фортів. 
Сам Влодко Кауфман не встиг представити свій новий проект на Форт.Місії, але обіцяв показати перформанс у Нагуєвичах. 
 
Форт-місійна музика
 
Попри попит на стандартний фестивальний набір з українських рок-поп-гуртів,  організатори поставили на музику – якісний український джаз від гурту ShockolaD, вишуканий спів Марініти з Agabeyli Brothers, добрий блюз від ще зовсім молодого, але талановитого Андрія Кохана з його проектом
 
Andrew Kokhan Blues Band, інструментальний фанк-рок від киян Vinipuz Mob. Сміливо було запросити невідомих українській публіці закордонних виконавців – Ryan Socash Duet, Mi??sz, The Stylacja, The Washing Machine. 
 
Тhe Lemon Bucket Orkestra – інтернаціональну команду з Канади у нас також мало хто знає, але вони виступають цього літа на багатьох відомих європейських фестивалях. 
 
Кілька відвідувачів Франко.Місії зізналися, що приїхали, щоб послухати цю групу, оскільки бачили їхній виступ на фестивалі Pohoda в Словаччині.
 
Сміливо було запросити на фестиваль співачку, яка взагалі не вписується у жодні формати, напрямки, стилі, окреслення і точно не для шалених танців її музику.
 
Katya Chilly Group попри все звучала на сцені Франко.Місії серед ромашкового поля дуже органічно. 
 
Катя  Chilly виступала у супроводі знаних музикантів – піаніста Олексія Боголюбова, скрипаля-віртуоза Сергія Охрімчука, контрабасиста Валентина Корнієнка, ударника Алекса Фантаєва, ді-джея Stefunа Zavivalkа. 
 
Звісно, не всі сприйняли виступ Katya Chilly Group належним чином, але співачка разом з музикантами попри викрики сп’янілих фестивальників, все ж таки продовжила свій виступ і заспівала ще кілька пісень на прохання прихильників. 
 
 
Серед успішних виступів на фестивалі Франко.Місія у Поповичах – ранкове прокидання з Гич Оркестром та дитячою студією Петрос. 
 
Гич Оркестр також заспівав португальську народну пісню, яку переклав Франко. Хто не зміг потрапити на виступ Гич Оркестру з Петросом, то є нагода почути їх вже цієї суботи на Франко.Місії у Нагуєвичах.
 
Крихітка на фестивалі також була зіркою, зібрала багато прихильників, а
також виконала багато старих пісень. На слова Франка, правда, пісню не встигла написати, але зізналась Варіантам, що з радістю б написала. 
 
На жаль, не змогли потрапити на фестиваль зірки сербської рок-сцени Kalo Chavo і за два дні до фестивалю погодились виступити на Франко.Місії хлопці з групи Гуцул Каліпсо.
 
Ну і вперше за довгі роки на сцену вийшла харківська Калєкція, зіграли музиканти для не чисельної публіки хіти революційних 90-х, пісні на слова сучасних українських поетів і свої відомі хіти.
 
Форт-місійна література
 
Літературна сцена на Форт.Місії працює ще з першого фестивалю. За цей час змінилось коло учасників, все більше з’являється нових поетів, нові проекти у межах літературної частини. 
 
Серед літературних акцій –  літературні читання, обговорення, вільний мікрофон, коли будь=хто зміг прочитати улюбленого вірша, а також імпро. 
 
Незмінний модератор літературної програми – Юрко Кучерявий, серед учасників – Юрій Завадський, Богдан Боденчук, Літературна студія 87: Олександр Бугаєнко, Василь Колісник Богданович, Юрій Матевощук, Мар'яна Судова, Юлія Валах, Юлія Бабак, Лілія Вовченко, Олександр Фразе-Фразенко, Василь Карп'юк, Лауреати стипендії "Франківський феномен" - Євген Мехеда та Олена Герасим'юк, Катерина Калитко, Катерина Оніщук, Тарас Малкович, Григорій Семенчук, Ігор Павлюк. 
 
Форт.Місія для дітей
 
Вперше на фестивалі Форт.Місія працював дитячий табір, який організував Центр дослідження літератури для дітей та юнацтва.
 
Відвідувачі фестивалю, а також місцеві мешканці могли залишити своїх дітей на кілька годин у таборі.
 
Там діти читали книжки, навчались плести ляльки-мотанки, малювали, грали в різноманітні ігри.
 
Також у межах табору розпочалась акція «Вся Україна читає дітям», у межах якої дорослі читали улюблені книги дітям.
 
Табір Комедія дель пАРТа також буде працювати на Франко.Місії у Нагуєвичах.
 
Замість висновків
 
Чотирнадцять музикантів групи The Lemon Bucket Orchestra зістрибнули зі сцени до малочисельної фестивальної публіки і в спільному танці почали грати усе від українських коломийок і до кавера хіта Бенні Бенассі "Satisfaction".
 
Власне, цьогорічна Форт.Місія – це сатисфакція.
 
А вже вчора фестиваль Франко.Місія продовжили в Судовій Вишні, сьогодні у с. Вишня, завтра акції фестивалю відбудуться у Самборі, далі в Добромилі та Дрогобичі. Завершиться Франко.Місія трьохденним фестивалем у с. Нагуєвичі, Дрогобицького району. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.