Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Новини

loda.gov.ua

Четвер, 1 серпня 2013, 10:32

Сільський голова Грибович не хоче проводити збори ? громадські активісти протестують

В термін до 19 серпня, будь якої неділі, громадські активісти вимагають від сільголови провести загальні збори громадян села Великі Грибовичі, адже на цих зборах може бути вирішене питання закриття Грибовицького сміттєзвалища.

Про це Варіантам повідомили в ГО «СПАС».

«За час, який пропонується Вам для проведення загальних зборів громадян села Великі Грибовичі, питання закриття Грибовицього сміттєзвалища було б вже вирішене, як би Ви не саботували організацію проведення таких зборів 29 липня» - йдеться в листі ГО «СПАС» до голови Грибовицької сільської ради.

Нагадуємо, на загальних зборах громадян с. Грибовичі 29 липня, планувалося розглянути питання створення територіальної громади села Великі Грибовичі, Статуту громади, обрання комітету громадських представників, розглянути по суті питання припинення функціонування Грибовицького сміттєзвалища, розглянути питання ініціювання судових процесів громади з очільниками Львова з метою отримання фінансової компенсації з особистих коштів останніх за екологічну шкоду селу внаслідок фактичної бездіяльності у вирішенні питання закриття сміттєзвалища.

Проте, самі збори фактично не відбулися. Оскільки для легітимності загальних зборів необхідна участь 50% мешканців села з правом виборчого голосу + 1. Натомість на збори 29 липня з’явилося лише 26 мешканців, включно з самим сільголовою Ігорем Пителем, що складає цифру порядку 2%.

«Мені невідомі мотиви бездіяльності сільського голови Грибович п. Пителя щодо організації проведення зборів громадян села Великі Грибовичі 29 липня. Ним навіть не було забезпечено наявність оголошення в сільській раді.

Саме сільголовою був визначений день зборів. Голова ініціативної групи мешканців чомусь не заперечувала щодо цієї дати. Підтримав визначений день і Зиновій Саляк, голова ГО «Львівський народний ринок», половина членів ініціативної групи - його родичі в селі Великі Грибовичі. Друга частина – селяни, які продають власну сільськогосподарську продукцію на львівських ринках.

У визначений день зборів, багато селян просто проходили повз сільську школу з лопатами та іншим сільгоспінвентарем, зітхали та стверджували що як би збори були призначені в неділю, то неодмінно б прийшли. А частина селян, як виявилося, взагалі виїзжає з села аж до вихідних на роботу в інші населені пункти.

Але тепер, голові Грибовицької сільської ради вже добре відомо, що саме через створення територіальної громади села та прийняття її рішення, яке є кінцевим і не оскаржується судом, можна в самий короткий термін вирішити наболіле питання припинення функціонування Грибовицького сміттєзвалища. Натомість створення комісій, проведення виїздних засідань та круглих столів, інші заходи за 23 роки незалежності нашої держави не результували вирішення питання сміттєзвалища. Політики піарилися, мешканці обнадіювалися, а екологія страждала. Кожний день функціонування сміттєзвалища наносить непоправну шкоду життю та здоров’ю людей, екології багатьох населених пунктів, в тому числі і самого Львова. Отож, зволікання у вирішенні питання сміттєзвалище, на мою думку є злочинне, - життя і здоров’я людини є основною цінністю в Україні, оголошено в Конституції.

У сільголови І. Пителя особисто та у ініціативних мешканців села вже давно є на руках розроблені проекти Статуту громади (оприлюднений в ЗМІ за посиланням: http://dyvys.info/dif/hromada-hrybovych-na-lvivschyni-hotujetsya-zatverdyty-vlasnyj-statut.html), з селянами проведена агітаційно-розяснювальна робота, відомий проект Порядку денного.

Також хочу наголосити, що сільський голова скликає загальні збори громадян за місцем проживання, відповідно до п. 11 Ст.42 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні». І що, якщо І. Питель не забезпечить правову можливість в найкоротший термін громаді вирішити питання припинення функціонування Грибовицького сміттєзвалища, за запропонованим алгоритмом через створення територіальної громади, ми будемо вважати його бездіяльним», - повідомив заступник голови ГО «СПАС» Олег Пилипенко.

До слова, на ліківдацію Грибовицького сміттєзвалища потрібно більше 300 тисяч гривень. Водночас мер Львова Андрій Садовий заявляв, що закриття сміттєзвалища можливе лише після його рекультивації.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.