Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Новини

ipress.ua

П'ятниця, 16 серпня 2013, 18:12

Валерій Потюк: Мене поставили перед вибором ? або звільнитися, або мене звільнять по статті

Розмова з начальником управління охорони культурної спадщини і культурних цінностей Львівської ОДА Валерієм Потюком про ймовірність його звільнення, про дерибан культурних пам'яток у Львові та про те, що Львів можуть виключити з програми ЮНЕСКО. 

Чи можете ви підтвердити інформацію про ваше звільнення?

Я не можу підтвердити цю інформацію. Скажу, що я мав розмову на цю тему з Іриною Романів, однак з Віктором Шемчуком не було жодної бесіди. Минулого вівторка я прийшов до Ірини Федорівни, яка сказала, щоб я до другої години написав заяву на звільнення. В іншому випадку – мене звільнять по статті.

Ми дуже довго розмовляли, бо хотів з’ясувати, що зробив такого, що було б варте звільнення. Чи за дотримання закону про охорону культурної спадщини, дотримання Конституції, за громадську позицію?  

Під час бесіди вона мені сказала, що їй дуже подобається те, що робить «!Фест». Наприклад те, що з українського дому «Просвіта» зробили копальню кави чи те, що поначіпляли ванни та мідні труби на фасадах на Сербській.

Вам закидають недогляд у справі щодо "!Фесту"?

Ні, навіть навпаки, вони мені заборонили говорити та коментувати у цій справі, заборонили висловлювати власну думку. Ви ж зауважили, що я останнім часом пропав з поля зору телекамер, зник зі шпальт газет. Хіба ми живемо у демократичній державі, якщо я не маю права висловити свою думку?

Щодо ситуації з «!Фестом», то я подавав програму та висновки на стіл до Міністерства культури, до Кабінету міністрів та Шемчуку про те, що сьогодні коїться. Однак виявилось, що бізнесові інтереси «!Фесту» є набагато важливіші за інтереси України у галузі охорони культурної спадщини.

 Можливо, вас хочуть усунути з посади через те, що ви невигідний людям, які лобіюють інтереси цієї компанії?

Безперечно, що я невигідна їм людина. Власне, за це мені і було спалено машину. Через півроку після трафунку жодної зустрічі з правоохоронцями у мене не було. Наступне, що може трапитися, якщо так будуть розвиватися події і я продовжуватиму виступати проти Сербської та площі Ринок, 16 і так далі, то мені завтра можуть запросто підпалити хату чи забрати здоров’я тощо. Але я продовжуватиму виступати проти.

Я не писатиму заяви про звільнення. Я не є хлопчиком, якому можна тихенько наказати, аби написав заяву та пішов геть. Я не є така людина, у мене – 40 років досвіду в цій справі та ряд грамот від Верховної Ради та Президента України. 

Висновок такий − сьогодні Потюк заважає бізнесувати та перетворити мистецьке і наукове місто в суцільну кнайпу чи кабак.

Іншими словами, перетворити культурну столицю України в пияцьку, де будемо пити самогонку та розчинений спирт під назвою «Криївка» чи «Упівка», під назвою всього українського, що тільки можна сплюндрувати. Впевнений, що така акція є антиукраїнською і антидержавною, вона направлена проти людей, які мають свідому та державницьку позицію.

Чи будете звертатися до суду у разі вашого звільнення? Чи будете йти до кінця?

Звісно, що буду йти до кінця та звертатися до суду. Для цього є закон і Конституція. Ці всі речі є плювком у обличчя Валерія Потюка особисто, є плювком українському фонду культури.

 Іншого виходу немає як іти до кінця. Неприпустимою є ситуація, коли бюджетні гроші йдуть не на встановлення пам’ятників героям України, а на реставрацію площі Ринок 10, де мер міста зі своїми партнерами знищили будинок "Просвіти".

Нагадаю, що цей будинок був викуплений за українські державні кошти в далеких 1930-х роках. З балкону цього будинку Ярослав Стецько проголосив Українську незалежну державу. А тепер там написано «Копальня кави». Цинізму, брехні та хамству немає меж.

А як ви прокоментуєте слова співвласника «Фесту» Юрка Назарука про придбання архітектурної пам’ятки на Сербській, де тепер знаходиться Майстерня Шоколаду?

Підкреслюю, що ця будівля є справді пам’яткою національного значення, яка знаходиться в охоронній зоні світової спадщини ЮНЕСКО. У приватних руках перебуває багато архітектурних пам’яток, але це не означає, що власник має її знищити.

Він підписує договір з державою із зобов’язанням охорони такого об’єкта. Якщо він заб’є навіть один цвяшок, то понесе кримінальну відповідальність за знищення пам’ятки.

Хто дав право Назаруку і компанії міської ради це робити? За рік часу Назарук не представив жодного документа прокуратурі, ЛОДА чи громадськості, який би дозволяв виконання робіт на всіх об’єктах. 

Чим можуть завершитися такі зловживання ?

Можливо, навіть через 2-3 тижні або після п’яти-шести приватизованих будинків приїде комісія з ЮНЕСКО, яка виключить Львів зі своєї програми.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.