Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Новини

loda.gov.ua

Понеділок, 19 серпня 2013, 13:37

На Львівщині відкрили пам’ятник полякам, які полегли в боях з армією Будьонного

17 серпня біля селі Горпин Камянко-Бузького району відбулось урочисте відкриття пам’ятника польським добровольцям полеглим 18 серпня 1920 року в боях з більшовицькою кіннотою С.Будьоного.

Захід відбувся за участі Генерального Консула Республіки Польща у Львові Ярослава Дрозда та заступника директора департаменту міжнародного співробітництва та туризму Львівської облдержадміністрації Оксани Погорілко, передає прес-служба ОДА.

«Одним з яскравих і героїчних моментів українсько-польської війни проти більшовиків у 1920 році була битва під Задвір`ям 17 серпня 1920 року. Сьогодні ми спільно віддаємо шану львівській молоді, яка під командування капітана Болеслава Зайончковського тут, на цьому місці, зустріла і дала опір більшовицьким військам, які намагалися захопити Львів», – наголосила Оксана Погорілко.

Зазначимо, пам’ятник на непозначеній досі братській могилі в с.Горпин було споруджено на основі договору між польською Радою охорони пам’яті боротьби та мучеництва та українською Міжнародною комісією з питань увічнення жертв війни і політичних репресій. Факт наявності захоронень польських військових підтверджувався лише свідченням міських жителів.

Завдяки ініціативі Генерального Консула Республіки Польща у Львові, у листопаді 2009 року Комунальне підприємство ЛОР «Доля» провело пошукові дослідження з локації місця знаходження кладовища. Висновки підтвердили факт наявності останків до 50 солдат польського війська.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.