Злата Угрин,  21 травня 2012

Державний адмінресурс Львівщини - на службі олігархів

Про те, що голова Львівської ОДА Михайло Костюк має дружні бізнес-стосунки з бізнесменами братами Богданом та Ярославом Дубневичами, відомо на Львівщині всім, як втім і те, що останні доклали немало зусиль задля того, щоб Костюк посів найвищу державну посаду в області.

Бізнес Дубневичів за підтримки Костюка розвивається і процвітає. На цьому ґрунті зростають і політичні впливи братів у регіоні. Правда, останні не дуже афішують все це, більше того, молодший з братів - Ярослав усіляко приховує свої дружні зв'язки з регіоналами у Києві та Львові,вдаючи на публіці опозиційного політика. Але хто ж у таке повірить?

Також не є секретом і те, що брати Дубневичі мають серйозні наміри виграти мажоритарні вибори восени цього року і стати народними депутатами. Молодший - Ярослав вже давно активно працює в Городоцькому, Мостиському і Самбірському районах, а от старший - Богдан планує виграти вибори саме у Пустомитівському виборчому окрузі, звідки брати родом. Саме вони, а не державна адміністрація, реальні господарі у цьому районі. Адже їхній аграрний та інший бізнес на Пустомитівщині, за твердженням мешканців, дає майже половину податкових та інших поступлень до місцевого бюджету, на їх підприємствах працює до 30% її мешканців. Не лише Костюк, а й всі його попередники, призначаючи свого представника в Пустомитах, завжди дослухалися думки Дубневичів. Лише одного слова останніх було  достатньо для того, аби поміняти неугодного керівника.

Звісно, весь адміністративний ресурс Львівської ОДА під пильним оком Михайла Костюка сьогодні задіяний в першу чергу на те, щоб створити для братів Дубневичів найбільш комфортні умови для перемоги на цих виборах. А позаяк, окрім адмінресурсу і великих грошей, нічого іншого у них задля того, щоб виграти вибори, немає, питання контролю над першим стає для Дубневичів життєво важливим.

Партійний вимір

Насправді конфлікт у Пустомитівському районі визрівав вже давно.

Ігор Чопко очолив Пустомитівську РДА у червні 2010 року, після президентських виборів. Кандидатура екс-мера Мостиськ на посаду голови Пустомитівської РДА формально була узгоджена з місцевими регіоналами.

Голова Пустомитівської районної організації ПР Микола Цимбала розповідає: «Ми самі рекомендували Ігоря Чопка на цю посаду, однак ми тоді не знали, що ця людина не зможе впоратися зі своїми обов'язками».

Отож після року роботи з'ясувалося, що Чопко не належно виконує свої обов'язки, стверджують місцеві регіонали:

«Роботу Ігоря Чопка оцінюємо як незадовільну: у неналежному стані районна медицина, освіта, відстає сільське господарство. Чопко не підтримує малого та середнього бізнесу, спілкується лише з великими бізнесменами, а це не йде на користь розвиткові району. Та й, як член партії, він проявив себе не належно: не виконував статуту, не дотримувався партійної дисципліни, не брав участі у партійних зборах, не сплачував партійних внесків. Аби отримати пояснення такої поведінки, ми неодноразово зверталися до нього, але він ігнорував нас», - продовжує свою розповідь Микола Цимбала.

Але останньою краплею стало те, що Чопко не виконав своїх обіцянок громадам сіл Пустомитівського району і не посприяв їм в отриманні державних документів на земельні паї, 165 га земель ще досі не передані у селянам!

«До нас почали приходити люди із сіл району, які скаржилися на Чопка, на те, що він не дає їм землю, натомість виділяє ділянки невідомим особам. Юридично ніби все в порядку, але громади сіл Варівка, Годовиця, Пасіки-Зубрицьки стверджують, що земельні питання вирішувалися не на користь громади. Люди думають, що він нам ті землі роздає. Та де там? Жодному представнику Партії Регіонів він ні сотки не видав. Почнуть говорити, що всі регіонали такі. Але ж це – не правда. Тому й хочемо звільнення Чопка», - наголошує Микола Цимбала.

У травні 2012 року Пустомитівська партійна організація Партії регіонів приймає рішення про виключення Ігоря Чопка з членів партії, а також звертається до голови Львівської ОДА Михайла Костюка з рекомендацією звільнити першого із займаної посади. А от з боку Костюка - жодної реакції.

Кесарю – кесареве, а люди про землю

Тим часом люди, яким і справді уже довгі роки не дають землі, не розуміють про які особисті конфлікти чиновників йдеться. Вони сьогодні чітко переконані в тому, що Ігор Чопко діє усупереч інтересам громади.

«Уже протягом багатьох років майже 700 селян Годовиці та Басівки Пустомитівскього району не можуть отримати землі. Роки минають, люди написали заяви, відбуваються суди, а от землі до сих пір не дали. Люди чекають уже майже 6 років. Ще у 2006 році ми вперше подали суд, а судова тяганина триває і досі. Сьогодні справа перебуває у Апеляційному суді. Тим часом 165 гектарів землі заростає бур'янами. Мене люди попросили допомогти їм, то ж я підготував документи, зареєстрував, пильно стежу за тим, коли люди матимуть акти. Як тільки до влади прийшов Чопко, я розмовляв із ним на цю тему. Він пообіцяв посприяти вирішенню цього питання. Однак своєї обіцянки не виконав. Гадаю, що це – не випадково, незабаром цієї землі уже не буде. Коли у силу вступить закон про ринок землі, то ж її можна буде легко продати. А ця земля, особливо у Пустомитівському районі – дуже цінний товар», - розповідає представник сільських громад Годовиці та Басівки Василь Хмиз.

11 травня під стінами Львівської облдержадміністрації понад 100 представників громад Пустомитівського району спільно з регіоналами провели перший пікет з вимогою звільнити Ігоря Чопка з посади голови Пустомитівської ОДА, а також вирішити їх земельні проблеми.

«Чопко, не кради у людей землю!», - просили очільника району люди.

Селяни Пустомитівського району запевняють, що вони не припинять свої протести, адже привід земельної реформи змушує їх усвідомити те, що вони ось-ось взагалі залишаться без власної землі.

З боку голови Львівської ОДА Михайла Костюка знову - жодної реакції.

Позиція державної влади

Про, м'яко кажучи, досить зверхнє ставлення Михайла Костюка до потреб пересічних людей, сказано і відомо немало. Таке враження, що вони просто заважають йому перетворювати Львівську ОДА на черговий воєнізований структурний підрозділ залізниці. Так було і цього разу: Костюк просто довший час ігнорував усі спроби достукатися до нього і простих людей, і рядових партійців, і не вважав за потрібне навіть на це все реагувати.

І лише після того, як журналісти, почали звертатися до його помічників з проханням озвучити думку з цього питання, Костюк згадав, що він - менеджер на державній службі, а одже необхідно вирішувати проблему і дати сяке-таке пояснення людям. При цьому йому все ж таки дуже хотілося уникнути особистих коментарів з цього приводу. І саме тому він наказав Чопкові не зустрітися з громадою, не залагодити конфлікт, а терміново дати прес-конференцію для журналістів.

17 травня в Пустомитах, за вказівкою Костюка, Ігор Чопко робить заяву для преси. Жодним словом він не обмовився про земельні чи інші проблеми Пустомитівського району, а все "звалив" на персональний конфлікт з підлеглим.

«Є проблема однієї людиною, колишнім керівником апарату РДА Романом Савруком, якого звільнили за те, що у нього виявили фальшивий диплом», - пояснив Чопко ситуацію. Мовляв, саме Саврук збурює ситуацію в районі проти нього.

Звісно, персональний вимір завжди присутній в будь-якому більш менш глобальному конфлікті. Також не добре, коли державні чиновники фальшують дипломи про освіту, але все це в ситуації, що склалася, виглядає лише на спробу втекти від прямої відповіді на обвинувачення, які лунають з боку представників сільських громад.

До того ж на місті Чопка взагалі смішно згадувати про чийсь фальшивий диплом, бо, як нещодавно повідомляла львівська преса, він сам має сумнівний диплом про вищу освіту.

Цього ж дня, не отримавши від Чопка конкретних відповідей, журналісти, скориставшись нагодою, все ж таки поставили Костюку пряме запитання з приводу ситуації у Пустомитівському районі.

Михайло Костюк у відповідь безапеляційно заявив, що не має наміру звільняти Чопка. «Підстав для звільнення немає, все це - помста звільненого заступника». Мовляв, це - конфлікт приватний, між кількома людьми. Костюк також запевнив, що мав зустріч із Чопком та його опонентами, на якій дав голові РДА вказівку озвучити справжні причини конфлікту пресі. Однак, як з'ясувалося, окрім Чопка, ніхто із тих, хто вимагав його звільнення: ні регіонали, ні організатори акції протесту під стінами Львівської ОДА, ні представники селян - Костюка у вічі не бачили.

Отак і виходить, що реально діючій виконавчій державній владі на Львівщині байдужі проблеми пересічних громадян, вона працює і діє виключно в інтересах бізнесових груп, які її підтримують. Саме тому Чопко і далі керуватиме Пустомитівським районом, як мінімум, до кінця цього року. Бо насправді, як ми підозрюємо, перед ним Костюк ставить зовсім інші завдання, ніж реалізовувати право селян на землю. І найголовніше з них – забезпечити провладному кандидату Богдану Дубневичу перемогу на парламентських виборах цього року.

Думка ж самого Богдана Дубневича - значно вагоміша для Костюка, ніж заяви і вимоги учасників протестів. А перша, як можна здогадатися, є абсолютно на користь державного чиновника.

«Я не аналізую цю ситуацію. Але Ігор Чопок, як голова адміністрації, до організації робіт у районі відноситься абсолютно нормально. Сьогодні ми ремонтуємо ФАПи, амбулаторії, школи. Тобто у мене ніяких заперечень до його роботи немає. Так само як ЗІК працює проти Дубневичів, так хтось працює проти Ігоря Чопка. Це є замовні передачі», - впевнений Богдан Дубневич. Своїми здогадами, кому може бути вигідним зняття Чопка, Богдан Дубневич не поділився, мовляв, він собі цим не забиває голову, наголосив - його це «не цікавить».

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.