Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Інфраструктура

vidomosti-ua.com

Середа, 25 вересня 2013, 19:32

На Львівщині від переможців тендерів вимагають проплачувати послуги консультантів

Майже двадцять держустанов та підприємств Львівщини внесли до типових документацій конкурсних торгів умови, за якими переможці зобов’язувалися заплатити на рахунок сторонніх фірм певну суму за «юридично-консалтингове обслуговування» тендерів.

Плата коливається від 1,2 тис грн до 9 тис грн залежно від процедури торгів. За невчасну сплату на переможців чекала пеня.

Державні установи вимагали від переможців торгів наймати наступні компанії: ПП «Аспекти законності» Лесі Підцерковної, ФОП Романюк Юрій Стефанович, ПП «Світ права» Ірини Корди та Тамари Бахтіної.

Загальна сума, отримана тендерними консультантами, невідома. Однак за підрахунками автора, лише на півсотні тендерів Золочівської РДА підприємець Романюк мав заробити щонайменше 67 тис грн.

Фактично ці кошти держава не платила, але платили переможці торгів, які заклали ці 67 тис грн у маржу цінової пропозиції, яка платилася з бюджету. Враховуючи інших замовників, сума перерахованих коштів з бюджету через переможців торгів до третіх осіб може становити кілька мільйонів гривень.
«Ці вимоги до учасників торгів повторюють схему з Тендерною палатою, яка діяла у 2006-2008 роках», – зазначив експерт з державних закупівель Андрій Марусов.

У лютому 2013 року першим проти сумнівних поборів повстав великий бізнес. ПрАТ «Вінницяоблпаливо» Віктора Килимнюка направило скаргу до Антимонопольного комітету на дії відділу освіти Жидачівської РДА. Освітяни вимагали з майбутнього переможця конкурсних торгів 4 тис грн на користь ПП «Аспекти законності».

Відомство Василя Цушка стало на бік бізнесу. Освітянам вказали, що вони дискримінують учасників торгів. Відділ освіти не зміг довести необхідність встановлених поборів, тому АМКУ зобов’язав внести зміни до документації конкурсних торгів.

У березні-червні 2013 року через подібні скарги до АМКУ від ТОВ «Ветор фарма» та ПрАТ «Індар» АМКУ зобов’язав внести зміни до конкурсних торгів, які обслуговувала юридична фірма «Світ права».

У червні 2013 року за власною ініціативою моніторинг підозрілих закупівель розпочало уповноважене міністерство Ігоря Прасовлова. Мінекономрозвитку розглянуло торги Сілецької сільради та виконкому Бродівської міськради. В обох випадках дії замовників визнанні такими, що «не враховують» вимоги закону «Про здійснення державних закупівель». Їм було «рекомендовано усунути вказані порушення, а у разі неможливості їх усунення провести нову процедуру».

Однак на цьому історія не закінчилася. Адже Мінекономрозвитку надає лише рекомендації. Антимонопольний комітет розглянув одиничні випадки через оскарження принципових учасників торгів. В інших тендерах, де бізнес підкорився поборам, схема залишилася без змін.

Джерело: Наші. Гроші

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.