Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

тепло

weather.com

Четвер, 24 жовтня 2013, 10:23

Львівська міськрада погрожує оскарженням постанови Апеляційного адміністративного суду стосовно незаконності двоставкового тарифу

тепло

Львівська міська рада оскаржуватиме постанову Львівського апеляційного адміністративного суду, якою було визнано протиправним рішення виконавчого комітету №1189 від 20.10 2006 року.

Про це зазначила головний спеціаліст юридичного управління Львівської міськради Марта Шевченко, передає прес-служба міськради.

За її словами, апеляція у Вищий адміністративний суд буде одна до 3 листопада.

"Я не беруся коментувати рішення суду, гадаю, що належну оцінку йому надасть Вищий адміністративний суд України. Принаймні, на деяких моментах я би хотіла акцентувати свою увагу, зокрема, рішення виконавчого комітету було визнане протиправним, бо як вважає суд, згідно з чинним законодавством, тарифи на виробництво теплової енергії, яка виробляється на Теплоелектроцентралі, затверджується Національною комісією регулювання теплоенергетики," - розповіла Шевченко.

"Також хочу звернути увагу, що рішення виконавчого комітету №1189 затвердив тариф не лише для ЛКП «Львівтеплоенерго», яке в своїй структурі має теплоелектроцентраль, також і для ЛКП «Залізничнетеплоенерго», яке не виробляє теплову енергію на комбінованих установках, таким чином, зазначене не може бути підставою для визнання протиправним рішення виконавчого комітету в цілому," - відзначила Шевченко.

"Також другий мотив Львівського апеляційного адміністративного суду, що рішення виконавчого комітету було прийняте на підставі наказу житлокомунгоспу від 2002 року №191. Суд зазначає, що в цьому наказі є посилання на нормативні акти, які на момент прийняття рішення виконавчого комітету вже втратили чинність. Зазначений наказ №191, на підставі якого і приймалося оскаржене рішення виконавчого комітету, втратило чинність лише на підставі Наказу Міністерства з питань ЖКГ України від 6 липня 2010 року № 214. Таким чином на момент прийняття оскарженого рішення він був чинний. Що стосується того, що посилання в цьому законі є на акти, які втратили чинність, то це не тягне за собою визнання таким, який втратив чинність документу, на підставі якого прийнято цей акт", розповіла посадовець.

"Третій момент. Суд зазначає, що в оскарженому рішенні виконавчого комітету відсутня інформація про собівартість виробництва однієї гігакалорії теплової енергії, собівартість транспортування однієї гігакалорії теплової енергії, собівартість постачання однієї гігакалорії теплової енергії. Суд вважає, що згідно з чинним законодавством, передбачено, що такі складові повинні визначатися виконавчим комітетом. Але в жодному нормативному акті немає такої вимоги. Відповідно до зазначеного наказу №191, в рішенні виконавчого комітету повинна зазначатися собівартість виробництва теплової енергії. Ця собівартість визначалася у рішенні виконавчого комітету. Для ЛКП «Львівтеплоенерго» становить 142 гривні 73 копійки для ЛКП «Залізничнетеплоенерго» - 144 гривні 26 копійок. Таким чином, з зазначеними мотивами постанови Львівського апеляційного адміністративного суду ми не погоджуємося і будемо оскаржувати це рішення у Вищому адміністративному суді», - зазначила Марта Шевченко.

Як пояснив начальник юридично-претензійної служби ЛМКП «Львівтеплоенерго» Олег Іващук, двоставковий тариф на тепло є чинний.

«Баталії стосовно двоставкового тарифу тягнуться довгий час. І зараз побутує хибна думка, що двоставковий тариф є скасований, посилаючись на постанову Львівського апеляційного адміністративного суду стосовно визнання нечинним рішення виконавчого комітету №1189 від 20.10 2006 року. Важливо зрозуміти, що визнано нечинним не двоставковий тариф, а рішення, яке вперше у Львові встановило двоставкову форму тарифу. Це рішення вперше встановило двоставковий тариф, але після нього були інші рішення. І це рішення було скасоване рішенням № 930 у 2008 році. Тобто суд скасував те, що вже було скасовано.

Про скасування двоставкового тарифу як доконаного факту можна буде говорити тільки після усіх судових інстанцій. Без сумніву, ми будемо звертатися і у вищу інстанцію, будемо подавати касаційну скаргу на це рішення і на сьогодні розкручування питання про скасування двоставкового тарифу є передчасним, недоречним, тим більше в опалювальний сезон.
Питання про перерахунки може ставитись тільки тоді, коли питання буде вирішене на ту чи іншу користь. На даний момент немає жодного рішення, постанови, щоб здійснити перерахунок мешканцям Львова. На даний час є чинним рішення виконавчого комітету, яке регламентує тарифи на теплопостачання та гаряче водопостачання в жодному суду на даний момент не оскаржується і діятиме, доки не буде прийнято рішення про новий тариф.
Заклики не платити за тепло розцінює як піар окремих громадських організацій та політичних сил і може мати непоправні насліди, бо зменшення надходжень від оплати за тепло є прямо пропорційне оплаті Львівтеплоенерго за спожитий газ, що може призвести до відключення підприємств від природного газу», - зазначив начальник юридично-претензійної служби ЛМКП «Львівтеплоенерго» Олег Іващук.

Нагадаємо, нещодавно Львівський апеляційний адміністративний суд встановив, що виконавчий комітет Львівської міської ради, приймаючи рішення про впровадження двоставкового тарифу, перевищив владні повноваження.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.