Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

забруднення нафтою

occupyforanimals.org

Середа, 13 листопада 2013, 16:49

Chevron оштрафували на 9,5 млрд дол через забруднення довкілля

забруднення нафтою

Верховний суд Еквадору підтримав рішення нижчої інстанції про вину американської корпорації Chevron через заподіяння шкоди довкіллю країни та оштрафував її на 9,5 мільярдів доларів.

Про це пише "Комерсант Україна".

Таким чином, прийнято рішення по багаторічній справі, що відноситься до діяльності в цій країні компанії Texaco, яка нині є підрозділом Chevron.

Жителі одного з районів Еквадору в басейні Амазонки вважають, що при розробці нафти Texaco в 1964-1990 роках довкіллю було завдано величезної шкоди. Вони заявляють, що в ході розробок відбувалися численні витоку нафтопродуктів у ґрунт і місцеві джерела прісної води.

Це призвело до того, що після вживання забрудненої води багато місцеві жителі захворіли на рак. Спочатку місцеві мешканці та їхні адвокати оцінили збиток в 27 млрд дол., однак в 2011 р. еквадорський суд постановив, що Chevron повинна виплатити 18 млрд дол.

Компанія заявила, що не має наміру виплачувати компенсацію, стверджуючи, що стала об'єктом шантажу. Chevron подала апеляцію до Верховного суду, який підтвердив провину корпорації, удвічі скоротивши обсяг штрафу.

В даний час у Chevron немає в Еквадорі активів, і місцева влада не може прийняти ніяких забезпечувальних заходів. Тому постраждалі мешканці судяться з Chevron ще і в Нью-Йоркському суді, вимагаючи від влади вжити заходів до Chevron.

Крім США і Еквадору судові розгляди також проходять в судах Бразилії та Австралії, де адвокати намагаються домогтися накладення арешту на активи Chevron. У свою чергу, американська компанія заявляє в Нью-Йоркському суді, що адвокати еквадорських жителів сфабрикували докази і перебільшили збиток, який завдано довкіллю.

Після закриття торгів в США позабіржові котирування Chevron знизилися майже на 1%.

Нагадаємо, 3 жовтня Львівська обласна рада дозволила компанії Chevron видобувти сланцевий газ на Олеській площі.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.