Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Охорона здоров'я

image.tsn.ua

Середа, 30 травня 2012, 13:05

Майже 6 млн. людей щороку помирають від куріння

Вживання тютюну є однією з основних причин смерті. Глобальна тютюнова епідемія щорічно проводить до смерті майже 6 млн. людей, 600 тис. з яких зазначають дії вторинного тютюнового диму. Про це повідомляє прес-служба ГУОЗ Львівської ОДА.



Якщо не діяти, до 2030 року епідемія приведе до смерті 8 млн. людей, більша частина яких (понад 80%) будуть мешканцями країн з низьким і середнім рівнем доходу.

31 травня 2012 року ВООЗ проводить Всесвітній день без тютюну. У 1988 році Всесвітня асамблея охорони здоров'я впровадила його з метою об'єднання прогресивного людства у боротьбі з тютюновою епідемією, яка полонила багато країн нашої планети.

Щороку Всесвітній день без тютюну має нову тематику. У 2012 році ВООЗ вибрало для цього заходу гасло «Втручання тютюнової промисловості».

Всесвітній день без тютюну 2012 року має привернути увагу політиків і суспільства до ганебної та шкідливої тактики тютюнової промисловості.

На сьогодні за стандартизованим показником поширеності куріння серед дорослих Україна посідає 14-17-те місце разом з Латвією, Литвою та Малайзією.

Куріння скорочує життя на 5 років, а також підвищує рівень ризику:
– раку легенів – у 20-30 разів (у членів сімей курців – на 20-70%);
– раптової смерті – у 3-5 разів;
– інфаркту міокарда – у 3 рази;
– ускладнень вагітності, передчасних пологів, мертвонароджень, народження дитини з гіпотрофією – на 30-50%.

Людина, яка викурює пачку сигарет на день, протягом 40 років пропускає через свої легені 250 кг тютюнової смоли! Добра новина – молоді люди 30-35 років, які кинуть палити сьогодні, житимуть так само довго, як і ті, що ніколи не курили.

14-й чемпіонат Європи з футболу (Євро-2012), який буде проводитись УЄФА, буде повністю вільним від тютюну. Рішення УЄФА накласти заборону на тютюн на такому визначному спортивному заході дає потужний сигнал уболівальникам світу, ще раз підтверджуючи зв'язок між cпортом та здоров'ям.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.