Оля Вишня,  14 січня 2014

Сергій Жадан: Месопотамія – це книга про любов

Всього за кілька днів у продажу з’явиться нова книга Сергія Жадана під назвою Месопотамія.

Ця книга – це дев’ять оповідань та тридцять віршів.

Окремо деякі оповідання були надруковані у одному з модних журналів.

Вірші також неодноразово читав Жадан під час різноманітних літературних зустрічей. І нарешті весь пазл зібрано в одну картину.

Перший наклад книжки складе дев’ять тисяч примірників і надійде у продаж 21 січня.

Напередодні презентації Месопотамії і презентаційного туру, Сергій Жадан дуже коротко, але дуже чітко розповів Варіантам про свою нову книгу, про українські політичні реалії і нові музично-літературні проекти.

Вже пишуть про вашу нову книгу – хтось вважає, що вона про місто, країну, про якусь вашу Месопотамію, а хтось, що ця книга про чоловіків, що ви б сказали про свою нову збірку?

Це не зовсім книга про чоловіків. Скоріше, вона про чоловіків і жінок. Це книга про любов, якщо говорити зовсім коротко.

Чи є серед героїв оповідань прототипи реальних осіб, чи доводиться перебувати в середовищі, в якому перебувають ваші герої?

Так, безперечно – частина персонажів живуть у сусідніх зі мною кварталах. В їхньому середовищі я, зазвичай, і перебуваю.

У ваших творах щораз більше смерті, чому ви вбиваєте своїх персонажів?

Смерть робить прозорими й очевидними багато речей, вона висвітлює ті кутки наших помешкань, куди ми, як правило, не зазираємо.

Окрім оповідань, у цій книзі також будуть вірші, це бонус читачам чи важливе доповнення до прози?

Це невід’ємна складова цієї книги. Без віршів багато чого в цій книзі буде незрозуміло.

У часі акцій протесту ви з Собаками записали одразу нову композицію Інстаграм і також записуєте альбом, коли будете презентувати наступні композиції?

Якщо все буде добре – альбом вийде в березні-квітні.

Чи погоджуєтесь ви з Маланюком, «що коли у нації немає генералів, то генералами стають поети»?

Я не люблю генералів, і не вважаю їхню присутність аж такою необхідною.

Герої ваших творів часто говорять не вірити політикам, не ходити на вибори, не вірити ЗМІ, що робити у теперішній ситуації? Який вихід, на вашу думку?

Вірити один одному й виходити на вулиці.

Довідка: Сергій Жадан – український письменник, перекладач та громадський діяч. Автор романів "Депеш Мод", "Ворошиловград", поетичних збірок "Цитатник", "Ефіопія" та інших.

Загалом, вийшло кілька десятків його поетичних та прозових книг. Перекладають Жадана у багатьох європейських країнах.

Співпрацює з гуртом Собаки, з яким записав два альбоми і розпочали роботу над третім. Жадан є громадським активістом під час політичних акцій протесту.

фото: Тетяна Давиденко 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.