Корнелій Сулла,  3 лютого 2014

Загони Народної самооборони у Львові

Народна самооборона

У вирі революційних подій постійно помітні групи активістів, які допомагають собі та іншим підтримувати сили Добра та вести війну з тітушками і провокаторами на вулицях Львова та України.

Саме тому Варіанти розмовляють з головою виконавчого комітету львівського Удару, одним з ініціаторів ГО "Народна Самоборона" у Львівський області Володимиром Маліновським та сотником громадського об'єднання "Народна самооборона" Євгеном.

Володимир Маліновський

Пане Володимире, які основні цілі діяльності переслідує "Народна самооборона"?

Це в першу чергу, мобілізація добровольців, що забезпечують громадський порядок та захист інтересів суспільства і держави від протиправних посягань у м. Києві та інших точках народного спротиву.

Також це захист громадян України від протиправних переслідувань та можливих репресій з боку режиму. Це і охорона громадського порядку, і сприяння підвищенню громадянської активності та самоорганізації з метою захисту конституційних прав і свобод людини та громадянина.

Коли саме виникла ідея створення громадського об‘єднання "Народна самооборона"?

Ідея виникла значно раніше подій на Євромайдані, але ми почали її втілювати після 16 січня. Після прийняття антидемократичних законів котрі дозволяли державі за будь-який вислів чи не ту дію затримувати людей.

Відповідно з‘явилася ідея, що потрібно захищатися.

Чи існують або ж існували колись на території України вже подібні формування?

У СРСР було формування під назвою "народна дружина". У нас є якісь організації, що ставлять перед собою цілі захисту чи якогось об’єкту. Щось подібне намагалися зробити.

Але в даному випадку це є загальний рух зі захисту свого краю. Тобто, не виникає питання коли ви знаходитесь в своєму домі, щоб там стояв міліціонер, чи ще хтось. Ви намагаєтесь захистити самі свій дім і це й є принцип "свого дому" – я захищаю свій дім.

Ми разом з сусідами захищаємо свій дім та вулицю. Разом з вулицями – усе місто. І вже на більшому рівні – захищаємо свою країну. Це в першу чергу заклик до людей, щоб вони не були байдужі.

Ми сподіваємося, що Євромайдан пробудить кращі риси в чоловіків як захисників Вітчизни.

Чи багато зараз членів у лавах "Народної самооборони"?

Насправді дуже багато. Тобто, відгукнулись не просто в областях, районах та містах. Відгукнулись також й мешканці сіл, тобто в кожному селі у нас буде десятки таких самооборонців.

Чи можете Ви назвати точну кількість членів об'єднання?

Я не хотів би говорити про кількість, але в будь-якому випадку це вже декілька тисяч людей.

Протягом якого часу люди вступають в об'єднання?

За останні два тижні.

Народна самооборона є виключно ініціативою партії Удар?

Ні, це є ініціатива "оргкомітетів Майдану" (Комітет Майдану Львівщини – Варіанти) до складу яких входить партія Удар. Ідея була озвучена партією Удар, але ми ніде не акцентуємо, що це ініціатива нашої партії. Це ініціатива організації Майдану в Києві та регіонах.

Від кого надійшла пропозиція щодо формування "Народної самооборони" на Львівщині?

Ми запропонували Львівській обласній раді обговорення питання організації захисту євромайданівців від різних провокацій та протизаконних дій. Запропонували організувати загони, чи як їх колись називали "народні дружини", які б могли займатися громадським захистом.

Ми запропонували, щоб на позачерговій сесії депутати обласної ради проголосували та прийняли це необхідне рішення.

Так Львівська обласна рада прийняла рішення про створення загону народної самооборони як орган муніципальної дружини обласної ради, що мав би забезпечувати охорону адміністративних приміщень обласної ради та охорону громадського порядку при проведенні мирних зібрань громадян України на території області.

Є інформація про "Народну самооборону" під керівництвом голови ГУ МВС у Львівській області Олександр Рудяка. Тобто це цілком окрема структура, що немає жодного відношення до опозиційної "Народної самооборони"?

Так. Але по-перше потрібно розуміти, що громадські ініціативи є різно-організованими, що в результаті вони сходяться з одними цілями і об’єднуються в спільних акціях. Це ж саме стосується "Народної самооборони".

Різні громадські ініціативи створюють свої загони організованих хлопців. На сьогодні, вони ще не зійшлися в одну структуру, але я вважаю, що вони вже близькі до цього. Йдуть перемовини, щоб всі наші загони були об’єднаними.

Також варто зазначити, що загони самооборони, що формуються тут на Львівщині розраховані, як на Львівщину, так і на поїздки до Києва. Тобто, щоб в Київ їхали не окремі, непідготовлені люди, а організована команда здатна виконувати ті чи інші завдання.

Тобто Ви готові об’єднуватися з подібними громадськими об'єднаннями?

Не тільки готові. Ми це робимо.

Рекрути "Народної самооборони" переважно зі Західної України?

Формування відбувається як на місцях, в даному випадку на Львівщині, так і в Києві.

Якщо взяти східні і південні області України, то в цих місцях також функціонують загони самооборони. Але формуються вони не в Криму, а в Києві. Потім ці люди повертаються вже до Криму та залишаються там вже воєнізованим загоном самооборони.

Тобто, формування загонів у Києві та іншими осередками України – це теж саме формування.

Люди змінюються, йде ротація і відповідно члени "Народної самооборони", які приїхали додому залишаються в структурі, але вже на території тієї області до якої вони вернулися

Але звичайно, що основою "Народної самооборони" є західні області України.

Як відбувається охорона громадського порядку? У членів самооборони є вибір: або їхати до Києва, або залишатися на місці проживання?

В цьому випадку все відбувається більш організовано. Йде певна ротація. Тобто десятка членів "Народної самооборони" з того чи іншого населеного пункту отримує графік щодо своїх виїздів.

Чи можуть вони використовувати певні види зброї для самозахисту?

Це загони самооборони, які будуть беззбройними.

Тобто люди практично беззахисні?

Ми працюємо з районними та міськими відділами внутрішніх справ для того, щоб ці загони мали контакт з міліцією, щоб у випадку якихось правопорушень вони разом з працівниками міліції могли відреагувати на такі речі.

Але ці загони навіть палиць з собою не матимуть. Єдине, що їх буде відрізняти, це швидеш за все, жовто-блакитна стрічка на лівій руці. Для того, щоб народ бачив, що це люди, які охороняють порядок.

Якщо вони не мають якихось засобів захисту, то як вони зможуть захистити себе проти навчених бійців "Беркуту"?

Вони мають фізичну силу.

Тобто фізична сила це теж критерій відбору до "Народної самооборони"?

В певному сенсі, так.

Згідно чинного законодавства громадяни України можуть володіти травматичною зброю для самозахисту. То чому б не дати таку можливість членам "Народної самооборони"?

Питання розглядалося, але на сьогодні воно не прийняте. В першу чергу для того, щоб загони самооборони не викликали зворотній ефект. Не так як на сході України, де загони тітушок озброєні ножами та палицями.

У цьому випадку ми хочемо зробити загони, які, перш за все, будуть очима. Тому що, якщо є зброя, то вона викликає бажання її застосувати. Хоча ми бачили на Майдані, що це не завжди так.

Силовики на Грушевського розганяли людей, не зважаючи на те ,що вони були беззбройними, не зважаючи на те, що людина лежала.

Ця координація спільних дій "Народної самооборони" з силовими структурами якось підтримана львівської міліцією?

Офіційно міліцією вона не підтримана. По-перше існує законодавча база, що дозволяє створювати такі загони самооборони і саме тому ми намагаємось відповідати цьому законодавству, щоб не було жодних правопорушень.

Зважаючи на це, ми робимо офіційні пропозиції органам внутрішніх справ чи іншим силовим структурам про таку співпрацю. Але офіційної співпраці немає.

Є лише співпраця на місцевому рівні. Ті, хто працює в охоронних органах на Львівщині є нашими людьми. Тобто, такими самими як ми. Вони неперефарбовані, і нічого з ними не сталося.

Співпраця йде на людському рівні. Якщо міліція отримує якийсь сигнал, то вона, так чи інакше, забов'язана їхати згідно своїх інструкцій.

Українська міліція, що й так мала низький рівень довіри населення, після останніх подій втратила у рейтингах ще більше. Як новоспечені члени Вашої організації реагують на те, що їм прийдеться координувати свої дії з співробітниками внутрішніх справ?

Міліція втратила свій авторитет не через людей, які там працюють, а через своє керівництво і через ту державну структуру державну, яка дає їм вказівки так діяти. Тому, якщо ваш сусід міліціонер, то це не означає, що ви з ним перестали вітатися. Це з одного боку.

З іншого – ми ж не допитаємось у людей про їх любов чи нелюбов до міліції. Це є система захисту в рамках чинного законодавства, яка б дозволяла захищатись, наприклад, від тітушок, бізнес-наїздів та силових структур.

Чи гарантує керівництво партії Удар та Комітет Майдану Львівщини особисту безпеку та безпеку своїх особистих даних тим особам, які вступають до "Народної самооборони"?

Списки цих людей є закритими і це – по-перше. Безпеку... Ми гарантуємо боротьбу за безпеку. Тут однозначно. По-третє ми розробляємо так роботу, щоб ми не виходили за правове поле чинного законодавства України.

Ми використовуємо всі дозволені методи і тому люди не повинні би бути під небезпекою державного апарату.

Окрім МВС, з якими ще структурами Ви налагодили співпрацю?

Ми активно співпрацюємо з Автомайданом, який має свої структури самооборони. Ми досить часто підключаємо їх до своїх дій. Навіть у цьому приміщенні ЛОО Удар вони досить часто збираються.

То ті, хто бажає поповнити ряди самооборони звертаються до Вас, щоб їх організували?

Питання не в самоорганізації. Можливо, тієї чи іншої десятки членів угрупування в певному місті буде замало. Треба, щоб була якась допомога чи підтримка.

Це не є нелегальне воєнізоване угрупування, яке ми намагаємось створити для того, щоб когось побити. Це формування людей для того, щоб в кожному селі, в кожному місті, були очі та вуха. Були люди які можуть захистити своїх дітей та жінок.

Ви ведете статистику щодо віку учасників "Народної самооборони"?

Такої абсолютної статистики немає, але, як не дивно, ми розраховували, що більше саме молодь більше буде брати участь в цих загонах. Однак виявилось, що це переважно люди середнього віку (30-35 років).

А як щодо жінок?

У загонах переважно чоловіки, якщо ж там є хоч одна жінка, то це далеко не у всіх загонах самооборони. Тут, на жаль, гендерна рівність не дотримується.

Хоча, напевне, це правильно. Загони розраховані на те, що їм, можливо, доведеться стати супроти Беркуту, щоб захищати свій населений пункт. І ми б не хотіли щоб жінки та діти отримували якісь травми.

Яка подальша доля "Народної самооборони"? Чи буде вона функціонувати після цих революційних подій?

Так. У майбутньому ми плануємо проводити вишкіл з рукопашного бою, оскільки розраховуємо на те, що людям потрібні засоби самозахисту.

Хто фінансує "Народну самооборону" і чи буде продовжувати фінансування в подальшому?

"Народна самооборона" не є професійним угрупованням. Усі ці люди є в самообороні на громадських засадах та за покликом совісті. Вони не отримують зарплати. Навіть транспортні витрати вони беруть на себе.

Я вважаю, що за такими принципами вони працюватимуть й надалі.

Чи відбувався особисто на Вас або ж на членів Вашого осередку який-небудь тиск?

Ті, хто мали б тиснути, ще не до кінця зрозуміли, що це таке. Не знають коли тиснути.

Сотник Євген

Розкажіть, будь ласка, детальніше про процес організації підрозділів "Народної самооборони"?

У нас все розподілено: є керівники, є сотники самооборони. Це формується для того, щоб була краща координація дій.

На даний момент за мною закріплено дев'ять десятників. Це люди з близького оточення або активісти, які мають свою громадську думку. Вони є певними авторитетами на вулиці, на мікрорайоні. Це люди, котрі можуть зібрати певну кількість людей, які виконуватимуть їх вказівки.

Як відбувається відбір?

Відбір існує двох видів. По-перше, це коли є людина в якій ми впевнені. Цю людину ставлять десятником і вже він згодом запрошує колег за яких дає особисту рекомендацію, щодо того, що вони не будуть вживати спиртні напої та будуть виконувати всі необхідні завдання.

Дуже багато людей просто приходять з вулиці. Вони просто мають бажання допомогти. З ними спілкуються і визначають рівень інтелекту та відповідальності.

Якщо люди працюють сумлінно та справляються зі вказаними обов’язками, то вони працюватимуть й на далі. У "Народну самооборону" йдуть ті люди, які в будь-який момент можуть поїхати в Київ, які завжди на зв’язку.

Де у Львові можна зустріти представників загонів "Народної самооборони"?

Ми чергуємо поблизу військової частині на Рубчака, на Науковій. Біля Фонду зайнятості, де є "Беркут". Чергування відбуваються цілодобово. Хлопці чергують змінами по шість годин.

На даний момент ми допомагаємо тим, що постачаємо дрова до пунктів чергування та проводимо активістів через Львів, що їх не зупиняло ДАІ.

Якихось серйозних провокацій за цей час не було. Інколи підходило декілька неадекватних людей напідпитку, які вигукували "Смерть москалям", але ми акуратно з ними спілкувались та забирали їх від тих місць.

Це робиться для того, щоб на нас не дивилися люди, щоб мас-медіа не висвітлювали те, що тут є якісь мародерства чи безлад. Поки що, ми нагалядаємо за порядком і напоготові до різного роду провокацій.

Чи не виникало фізичних конфліктів?

Ні.

Як члени самооборони ставляться до того, що у певних ситуаціях їм доведеться звертатися до співробітників правоохоронних органів? Чи не бояться вони за особисту безпеку?

Зараз в Україні настав такий момент, що люди не бояться ні репресій від міліції, ні від інших якихось силових структур. Кожен хоче відвоювати свою країну, свої права та честь.

Зокрема, у Львові ще таких випадків з правоохоронними органами не було, хіба що з нашим фотографом Олегом Панасом.

Але після запевнень Рудяка більше ніхто з активістів не притягувався до якоїсь відповідальності та не переслідувався органами внутрішніх справ. Люди не бояться, бо всі ми віримо в перемогу і без перемоги ніхто здаватися не буде.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.