Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

бюджет Львівщини

volga.lutsk.ua

П'ятниця, 28 лютого 2014, 12:51

Серед усіх міст Львівщини на утримання чиновників найбільше платить Моршин

бюджет Львівщини

За даними 2012 року, серед усіх міст Львівщини у Моршині найбільші видатки на органи самоврядування .

Про це повідомила завідувач відділу Інституту регіональних досліджень НАНУ Ірина Сторонянська.

Видатки на органи місцевого самоврядування на одного мешканця в рік по містах Львівської області за 2012 рік є дуже різними.

У місті Моршин видатки склали максимальних 665 грн на людину. Мінімальна сума 128 грн. в місті Червоноград. У Львові у 2012 році видатки на органи самоврядування на одного мешканця склали 122 грн.

«Кожен мешканець даного міста платить фактично зі своєї кишені, оскільки всі ми є платниками податків на утримання чиновників. По місту Львову ця сума складала 122 гривні. Кожен з нас заплатив 122 гривні на утримання представників органів місцевої влади», - зазначила Ірина Сторонянська.

Основною проблемою такої великої різниці у видатках є різна кількість чиновників, які виконують роботу однієї сфери у різних містах Львівщини.

«Проблема такої розбіжності та диференціації заключається у кількості тих посадових осіб, які реалізовують одні і ті ж функції. Тут може їх виконувати 2-3 людини, а в іншому місті їх виконує 8 людей. В той же час, більшого ефекту виконання роботи немає. Не демонструють ті міста в 4 рази вищих показників за своїм економічним, соціальним функціонуванням», - додала Сторонянська.

Дослідження були проведенні у рамках проекту «Громадський моніторинг місцевих бюджетів Львівської області».

У проект залучені провідні інституції та звичайні громадяни Львівщини. Мета проекту – моніторинг бюджетного процесу та оцінка ефективності використання бюджетних ресурсів у містах Львівщини.

«Хоча цей бюджет формуємо ми, громадяни нашої держави, оскільки ми сплачуємо податки, ми не до кінця знаємо як він використовується. Залишається питання, чи він використовується на потреби громадян та наскільки ефективно. Тому, ми вирішили об’єднати зусилля громадського сектору та зусилля наших провідних інституцій, для того,щоб разом провести такий аналіз, яким чином формувалися та використовувалися бюджети малих міст», - розповів представник ГО «Агенція європейських інновацій» Іван Кульчицький.

Проблемою є те, що громадяни не можуть прослідкувати за використанням бюджету. 

"На сьогоднішній день та інформація, яка висвітлюється органами влади, яка видається різними статистичними виданнями, впринципі не дозволяє об'єктивно оцінити ефективність видатків, в світлі тої ефективності про яку ми говоримо для громадськості", - повідомила Ірина Сторонянська. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.