Варіанти,  7 квітня 2014

Культурні варіанти на тиждень

Французька весна у Львові, нові виставки у музеях, зустріч з відомим інтелектуалом і чимало інших подій цього тижня у Львові.

Понеділок, 7 квітня

Зустріч з Адамом Загаєвським. Бібліотека ім. В. Стефаника (вул. В.Стефаника 2), 17.00

Адам Загаєвський народився 21 червня 1945 р. у Львові. Поет, есеїст, літературний критик, прозаїк, перекладач. Провів своє дитинство в Глівіцах.

З 1963 р. жив у Кракові, де вивчав філософію і психологію на Ягеллонському університеті. Представник Нової Хвилі, співавтор голосного маніфесту Світ не представлений (1974).

Після підписання в 1975 р. «Листа 59» проти змін до Конституції ПНР, була накладена заборона друку на його твори.

У грудні 1982 р. переїхав до Парижу, в еміграції провів двадцять років. З 1988 р. проводив щорічні цикли занять з creative writing в Університеті Х'юстона.

У 2002 р. повернувся до Польщі, живе у Кракові. Викладає літературу у Чикагзькому університеті. Член редколегії Літературних зошитів з моменту створення.

Належить до польськіх поетів і публіцистів, твори яких найбільше перекладаються на інші мови.  Є лауреатом багатьох престижних міжнародних премій. Член Академії мистецтв у Берліні та Академії мистецтв у Мюнхені.

Концерт Ніно Катамадзе & INSIGHT. Театр опери та балету ім. С. Крушельницької, 19:00

Джазова співачка Ніно Катамадзе представить у Львові великий нову програму «Різнокольоровний квітень».

Виступ відбудеться в супроводі 25 музикантів, на разі наймасштабніший у творчій кар’єрі Катамадзе.

У концерті візьмуть участь духовий ансамбль Georgian Brass (Тбілісі) і симфонічний оркестр Нова класика з Москви.

Диригуватиме головний диригент і художній керівник Національного симфонічного оркестру Грузії Ніколоз Рачвелі.

Фільм Аттіла Марсель

Кінотеатр Планета Кіно-IMAX.  Сеанси: 15:00, 17:00, 20:45

Кінотеатр Кінопалац. Сеанси (Арт-зал): 11:50, 13:50, 19:40

Йому тридцять, він мав стати піаністом-віртуозом за задумом своїх тіток з якими він живе. Тітки – дві літні аристократками.

Життя Поля – повсякденна рутина, яка обмежується піаніно у вітальні і школою танців його тітки, в якій він працює акомпаніатором.

Ізольований від зовнішнього світу, Поль старіє, так і не встигнувши познайомитися з життям.

Та одного дня він знайомиться з мадам Пруст (сусідка з четвертого поверху), у якої є рецепт трав’яного чаю, який може за допомогою музики викликати давно поховані спогади.

Вівторок, 8 квітня

Вистава Арт. Театр ім. Марії Заньковецької, 17:00

П’єса французької акторки і драматургині Ясміни Рези – це історія про чоловічу дружбу. Свого часу стала театральною подією, авторка отримала численні престижні театральні нагороди.

Ми завжди шукаємо чудес, відповідей на запитання, але не помічаємо однієї важливої речі: чудеса є довкола нас, у людях, що поряд у їхніх, іноді, безглуздих вчинках.

Арт – це історія про дружбу, її прояви та настрої, адже стосунки між людьми набагато складніші ніж витвір мистецтва.

Режисер – Вадим Сікорський, переклад з французької – Володимир Лучишин, художник – Влод Кауфман, музика – Іван Небесний.

Фільм Останнє кохання містера Моргана. Львівський палац мистецтв, 19:00

Американський професор-вдівець самотньо живе в Парижі і викладає філософію в університеті.

Здається, що кращі моменти його життя залишилися в минулому, але випадкова зустріч з молодою француженкою кардинально змінює все. Зворушлива історія про те, що ніколи не пізно знову закохатися в життя.

ЕтноКлуб Набутків: Концерт гурту Оленки та Володя. Арт-кафе «Квартира, 35». 21:00

Середа, 9 квітня

Форум кар’єри від Enactus LNU. ЛНУ ім. Івана Франка, 11:00

На заході будуть представлені промо-столи компаній, що дадуть можливість студентам отримати інформацію щодо програм стажування, наявних вакансій, можливостей кар’єрного росту та відповіді на інші актуальні запитання, а також подати резюме.

Для представників компаній це – можливість поспілкуватися з майбутнім працівником та провести неофіційну співбесіду.

Компанії також будуть проводити презентацію своєї діяльності для зацікавлення студентів.

Фільм Трубач

Кінотеатр Планета Кіно-IMAX. Сеанси: 12:45, 16:45

Про життя українців через добрий та рідний гумор приправлений запальною музикою. Тут і перше кохання, і неординарні будні юних музикантів, і все добре й рідне.

Музика до фільму спеціально написана всесвітньо відомим гуртом Gogol Bordello.

Виставка олеодруків Наймиліший серцю образ. Львівський музей історії релігії (пл. Музейна, 1)

Хатня ікона представлена в експозиції. У середині XIX століття з’являються олеодруки – літографічний спосіб відтворення картин, написаних олією. Експонується понад 50 олеодруків з колекції Музею-замку Гурків (Польща).

Хатня ікона супроводжує людину впродовж усього життя: коли народжується дитина, при хрещенні, під час урочистого причастя.

Святим образом батьки благословляли дітей на шлюб і після Божого благословення ікона ставала оберегом для новоствореної сім’ї.

Тематика представлених картин пов’язана з Великим постом, Великоднем, з життям святих мучеників.

В олеодруках відображено сюжети: Сім святих таїнств, Господь Ісус на хресті, Страсті Господні, Страждальна Мати, Хустка святої Вероніки, Хрест Євангелістів, Видіння святого Франциска, святі Анна, Климент, Єлизавета, Катерина та інші.

Французька весна. Театрально-музичний проект «Неділя за містом». Центр «Слово і голос» вул. Городоцька, 38.  20:00

Програма, створена для Музею д’Орсе, об’єднує народну пісню кінця XIX століття та сімейну музичну традицію.

В ті часи, насолоджуючись гарною, сонячною погодою, щонеділі парижани відпочивали в кафе на березі річки Жуенвіль, Ножан, Аньєр, Буживаль.

Про це свідчать як численні шедеври живопису, так і легкі та жартівливі, а подекуди смішні та сентиментальні тексти та мелодії.

Ще однією забавою кінця XIX століття стала гра на фортепіано в чотири руки, де в п’єсах Бізе («Ігри дітей»), Форе («Колискова») та Дебюссі («Маленька сюїта») прославляється чарівна пора дитинства.

Анн Баке, Ізабель Гранде та Катрін Вейл пропонують нам відчути саме таку атмосферу «неділі за містом».

Четвер, 10 квітня

Вистава Загадкові варіації. Театр ім. Марії Заньковецької, камерна сцена. 17:00

Експерементальна постановка вистави французького драматурга Е.Е.Шмітта Загадкові варіації була реалізована у Львові в 1999 році режисером Вадимом Сікорським.

П’єса широко відомого французького драматурга Еріка Емануеля Шмітта вперше була поставлена в 1996 році у Парижі і пройшла з грандіозним успіхом.

Одним з двох акторів, задіяних у постановці, був Ален Делон, який неохоче погоджується працювати у театрі, але прочитавши п’єсу відразу дав згоду.

Французька весна. Показ фільму Шибеники. Кінотеатр «Кінопалац Театральна», 19:00

Щойно заручившись з Лолою, Тома знайомиться зі своїм майбутнім тестем Жільбером. Розчарований Жільбер відмовляє Тома від одруження з Лолою і підштовхує його до пригод.

Вони поринають у вир холостяцького життя, сповненого переваг. Вони переконані, що саме це і є свобода.

Режисер: Ентоні Марсіано, у ролях: Ален Шаба та Макс Бубліл.

П’ятниця, 11 квітня

Вистава Євангеліє від Юди. Львівський драматичний театр ім. Лесі Українки, 18:30

Виставу створено на основі неканонічного тексту драматичної поеми Лесі Українки «На полі крові», який зберігся у рукописах.

На картинах візантійських живописців закарбовано лише профіль Юди. Можливо, для того, щоб підкреслити його лицемірство чи вберегти від лукавого погляду.

У виставі шляхом часово-просторової інверсії зроблено спробу повернути його обличчям до людей.

Чи не тому, що в різні періоди української історії завжди знаходився зрадник, який обробляє нивку, куплену за тридцять срібняків?

Режисер-постановник – Юрій Мельничук, художник-постановник – Наталія Руденко-Краєвська.

Французька весна. Довгі ночі короткого метра. Кінопалац «Театральна», 23.00

Довгі ночі короткого метру – це 6-7 годин короткометражного кіно. Більшість фільмів були представлені публіці на найпрестижніших французьких та світових кінофестивалях у Каннах, Клермон-Феррані, Нью-Йорку та Торонто.

Фантастичні драми, комедії, анімаційні фільми – кожен знайде щось до душі. Вони змусили плакати не одного великого кінорежисера, не говорячи вже про зірок, які безсумнівно засяють на небосхилі після чергової порції «Ночей короткого метра».

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.