Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Промисловість

Четвер, 7 червня 2012, 15:41

Видобування сланцевого газу несе загрозу для екології Львівщини, - науковці

Науковці Львівщини наголошують на необхідності дослідити можливість видобування сланцевого газу на Львівщині та фонового геохімічного моніторингу стану Олеської ділянки, оскільки це загрожує екології Львівщини - про це говорили сьогодні, 7 червня, під час круглого столу.

«Ми тільки чуємо, що це перспективно, але ніхто не говорить про небезпеку видобування сланцевого газу. Через такі роботи є загроза забруднення питної води на Олеській ділянці. Ми в області мали вже не один прецедент, коли від неякісної води погіршувався стан здоров’я дітей. Треба зважати на ризики. Ми забезпечимо область енергетикою, видобуваючи сланцевий газ, але можемо позбавити якісної питної води. Тому потрібно добре дослідити цей процес», - сказав доцент геологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка Володимир Харкевич.

Керівник постійної депутатської комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації Львівської облради Ірина Сех зазначила, що країни Європи починають відмовлятись від видобування сланцевого газу, оскільки це небезпечно, а в США низку землетрусів пов’язали саме з видобутком сланцю.

В свою чергу директора львівського відділення Державного геологорозвідувального інституту Ярослав Лазарук, зазначив, що якщо гідророзриви проводити в невеликих кількостях, то це не принесе шкоди області, але цей процес потрібно контролювати.

«Думаю, ми можемо ще застрягти в процесі пошуку сланцевого газу. Це тривалий процес. Тих 5 тис. свердловин, які планують вирити на Львівщині, появляться за 5-7років. Але ми маємо добре подумати, що для нас головне - економіка чи екологія», - зазначив Ярослав Лазарук.

Після обговорення на круглому столі, учасники рекомендували Львівській облраді звернутись до Кабміну з пропозицією провести детальне дослідження Олеської площі з залученням регіональних науковців та експертів.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України на своєму засіданні 11 травня затвердив результати конкурсу щодо розробки площі «Олеської» (Львівська область) родовищ сланцевого газу, проведеного Міжвідомчою комісією з організації та проведення конкурсів на укладення угоди про розподіл продукції. Тендер на розробку Олеського родовища сланцевого газу виграла компанія Chevron (США).

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.