Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

винничук

Лариса Кубська

Вівторок, 13 травня 2014, 17:41

Український містифікатор Юрій Винничук зустрівся з школярами Винник

винничук

Сьогодні, 13 травня, в дитячій бібліотеці відбулася зустріч учнів 6 і 7 класів загальноосвітньої школи «Берегиня» з письменником, журналістом, редактором, мовознавцем Юрієм Винничуком.

Про це Варіантам повідомила прес-служба Винниківської міської ради.

Головний український містифікатор зачитав дітям кілька легенд із книги «Легенди Львова», розповів про інші краєзнавчі книги – «Кнайпи Львова», «Таємниці львівської горілки», «Таємниці львівської кави» та інші.

Діти дізналися, що Юрій Винничук оселився у Винниках випадково. «Батьки мали стару хату на вул. Замарстинівській у Львові, – пояснив письменник. – Шукали будинок і переселилися в недобудовану хату у Винниках. Мені тут подобається – близько до Львова, гарна природа, чисте повітря».

Школярі цікавилися легендами Винник. Юрій Винничук пояснив, як реставрував легенду про Чортові скелі. Він знайшов інформацію про те, що чорти несли скелі, щоб скинути їх на церкву Юра, але не донесли. «Я собі уявив, що хтось підслухав нараду чортів і подумав, чому не донесли, – каже письменник. – Вони почули півнячий крик, налякалися і втекли, кинувши каміння. Так з’явилися Чортові скелі. А ще я вигадав, що якщо прикласти вухо до скелі, то можна почути крик півня. І люди прикладають вуха і уявіть собі – чують! А взагалі легенди творяться на кожному кроці».

Останній роман Юрія Винничука – «Танго смерті». За словами автора, це роман про Львів 30-их років. У творі йдеться про долю чотирьох повстанських родин: української, німецької, польської і єврейської. Сюжет захоплюючий – про пошуки давнього манускрипту і таємницю «Танга смерті», яке виконували в’язні Янівського концтабору у Львові. Юрій Винничук зазначив, що за роман «Танго смерті» отримав премію "Книга року ВВС"–2012.

Юрій Винничук розповів, що хоче написати роман спільно з Андрієм Курковим, а зараз чекає виходу книги «Таємниці галицької кухні», в якій будуть рецепти, які Ю.Винничук перевірив на собі.

«Літературна зустріч із винниківчанином Юрієм Винничуком – спільний захід дитячої, дорослої бібліотек і бібліотекаря загальноосвітньої школи «Берегиня». Дітям було цікаво поспілкуватися з відомим автором, адже краєзнавчі книги Ю.Винничука користується шаленою популярністю у дітей молодшого і середнього шкільного віку. Корисними були і рекомендації популярного письменника щодо того, що читати у юному віці» - зазначила завідувач дитячої бібліотеки Валентина Марциновська.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.