Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

фестиваль сиру

Понеділок, 19 травня 2014, 16:18

Фестиваль сиру у Винниках відвідали майстри сировання з різних міст Прикарпаття та Закарпаття

фестиваль сиру

Вчора, 18 травня, в Історико-краєзнавчому музеї відбувся Фестиваль сиру і бринзи, який зібрав мешканців Винник, гостей зі Львова та навколишніх сіл. 

Про це Варіантам повідомила прес-служба Винниківської міської ради.

Привітав присутніх з відкриттям фестивалю і з міжнародним Днем музеїв заступник міського голови Винник із соціально-економічних та гуманітарних питань Тарас Дмитерко. «Фестиваль сиру і бринзи став традиційним, – зазначив він. – Щороку він збирає все більше й більше бажаючих долучитися до традицій українського народу, традицій кулінарного мистецтва, зокрема сироваріння». Дмитерко також нагадав про те, що 18 травня – 70-та річниця з дня депортації кримських татар, висловивши солідарність кримськотатарському народу. 

Директор Історико-краєзнавчого музею Ігор Тимець розповів про учасників фестивалю та їхню продукцію, вироби народних майстрів, які проводили майстер-класи. Наголосив на важливості музейної справи, привітав музейних працівників із професійним святом. Висловив свої думки щодо депортації кримських татар з батьківщини.

Із патріотичною промовою звернувся до присутніх представник Криму, який зараз мешкає у Винниках. Директор Винниківської школи-інтернату Лілія Свистович запросила на Фестини, що відбудуться 23 травня. 
На гарній організації фестивалю наголосили і учасники, і гості свята. 
Фестиваль організував Історико-краєзнавчий музей Винник за підтримки Винниківської міської ради та за сприяння Управління культури Львівської міської ради.

Сирні вироби представили майстри сироваріння із Хуста, Космачу, інших міст Прикарпаття та Закарпаття. Сирну продукцію запропонували «Смак українських Карпат» і «Селиські сири». Крім того, власники фермерського господарства «Шеврет» із Мостиського району привезли сири, виготовлені за традиційною французькою технологією (кроттен, бюш, томет, фету, сігалон), а представники товариства «Жива земля» – молочні продукти за швейцарськими рецептами.

Неабиякий інтерес присутні проявили до виробів народних майстрів, розглядаючи ткані та вишиті вироби з Космачу, покутську та гуцульську кераміку, ковані вироби.

Діти захоплено пробували свої сили у майстер-класах. Вчили наймолодших гостей техніці лозоплетіння і розмальовування української народної іграшки представники Художнього професійно-технічного училища № 14 смт. Івано-Франкове. 

«Діти вибирали дерев’яну іграшку – сопілку, свистульку, лапавку чи деркача – і пробували розмалювати її за технікою яворівського розпису», – розповіла викладач цього училища, відома яворівська художниця Наталія Дюг. 
Народний майстер Іван Кравчук з Волині вчив плести вироби зі соломки. Також проводилися й інші майстер-класи. 

Гості фестивалю мали змогу придбати солодку продукцію винниківських пасічників, спробувати свої сили у стрільбі з лука та арбалета.
Цікавою й насиченою була концертна програма. Виступили Львівський муніципальний духовий оркестр, гурти «Дриг» та «Віз», Ігор Дзядига. Також під час фестивалю були лицарські поєдинки, танці та вогняне шоу. 

Фото тут.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.