Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Інфраструктура

ГЕС карпатських річок

texty.org.ua

Вівторок, 27 травня 2014, 15:26

Малі ГЕС карпатських річок будуть не шкодити Карпатам, а прикрашати їх, – геолог

ГЕС карпатських річок

Заслужений енергетик України, геолог Шпак Ярослав заявив, що попри насторожливе ставлення громадських організацій щодо малих ГЕС карпатських річок, вони ніяк не зашкодять екології регіону.

Про це він повідомив сьогодні під час круглого столу «Інвестиційне середовище Львівщини на ринку виробництва енергоносіїв в умовах російської військової агресії.

«Ми детально вивчали це питання і з точки боку енергетики, це однозначно нам вигідно. Це надійність, це зелена і дешева електроенергія. Після цього йде питання про екологічність. Малі  ГЕС характерні тим, що забирають частину води з річки і направляють в канал, який потім йде до електростанції. Після греблі вода в річці зменшується. І які тут лише теорії не придумують, щоб звести нанівець даний напрям. На наш погляд малі ГЕС карпатських річок будуть не шкодити Карпатам, а прикрашати їх. Біля кожного ГЕС з’являється невелика водойма – це умови для відпочинку. ГЕС фільтрує річкову воду, щоб та була чистою. Тобто є цілий ряд факторів позитивного впливу ГЕС», – зазначив Ярослав Шпак.

За словами Ярослава Шпака львівський регіон має великий потенціал у видобутку електроенергії, і будування малих ГЕС – найкращий варіант отримати видобуток електроенергії для регіону на даний момент.

«Сьогодні Львівщина займає 2 місце в Україні по запасу енергії малих річок. Приблизно 500 млн кВт год можна щорічно виробляти на таких електростанціях. Ми сьогодні маємо всього-навсього 1 електростанцію – Яворівська мала ГЕС в Турківському районі. Вона була відновлена і працює 450 кВт, це, звичайно, невелика продуктивність У нас біля 16 електростанцій. Вони усі були зупинені, розплавлені, розрізані. Лише 1 з них вдалося відновити. Спроби відновити інші – безуспішні. Відтак, йде питання про будівництво нових малих ГЕС. Але місце всіх нових ГЕС на гірських річках: Стрий, Дністер і т.д», – додав Шпак. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.