Оля Вишня,  29 травня 2014

Новий день Океану Ельзи

Океан Ельзи

Ювілейний текст-спомин на двадцятиріччя львівського гурту Океан Ельзи.

Двадцять років тому у Львові вже існувала легендарна Лялька, уже відбувались перші рок-фестивалі, де виступали відомі рок-гурти.

Саме в цей час четверо львівських хлопців вперше презентують свою групу – Океан Ельзи.

Спочатку це були маленькі львівські клуби, будинки культури, а після двох десятків років – ця група повертається до Львова, щоб виступити на найбільшому майданчику в місті.

Концерт Океану Ельзи відбудеться уже цієї суботи на стадіоні Арена-Львів.

Перед тим, як відвідати грандіозні святкування, як обіцяють організатори, згадуємо про перші виступи гурту у Львові.

У 1995 році було записано першу телевізійну програму за участю Океану Ельзи.

Ведучий і автор програми Дека, а сьогодні ще й відомий львівський політик Олесь Старовойт згадує, що тоді ця програма була найпопулярнішою на тій території, де транслювалось Львівське телебачення.

А згодом її ще транслювали київські колеги на своїх телеканалах.

Олесь Старовойт зізнається, що порекомендував йому записати програму з цими молодими музикантами Олег Розумовський, відомий львівський музикант, композитор, який свого часу був учасником гурту Олександра Ксенофонтова Клуб Шанувальників Чаю.

"Я прийшов до хлопців на репетицію і з’ясувалось, що всіх музикантів, крім вокаліста, я знав, всі вони були учасниками ще однієї цікавої групи, яка називалась Клан тиші. Колишній вокаліст цієї групи Андрій Голяк сьогодні є учасником гурту Rock-FellerS"  – говорить Старовойт.

Виявилось, що у хлопців є достатньо пісень для запису програми. Але у  1995 році, за словами Старовойта,  організувати запис такої програми  було не так і просто. Інструменти та апаратуру для цих зйомок шукати по всьому Львову.

"Одну акустичну гітару позичив Роман Чайка, тодішній учасник Мертвого Півня та Віктор Царан, кращих акустичних гітар тоді у Львові не було. Важко було також встановити ударну установку, шукали для неї відповідного місця у студії" – говорить ведучий.

Старовойт також зізнається, що найбільше йому сподобалась тоді пісня "Новий день".

"З неї хлопці починали програму, вона драйвова і проста, нагадує за принципом пісню The Rolling Stones "Satisfaction". Вони тоді дуже старались і здались мені дуже цікавими музикантами".  

Марта Більська, колишня ведуча програми Музгарбуз на Львівському телебаченні, а сьогодні відома ведуча багатьох музичних фестивалів та програмний директор Радіо 24 також пам’ятає як розпочинала у Львові свою музичну кар’єру група Океан Ельзи.

Про наполегливість Океану Ельзи

У 90-х роках у Львові були популярні Мертвий півень і Плач Єремії, іншим гуртам на їхньому тлі було важче здобути популярність. Тут скептично ставились до молодших і Океан Ельзи – не виняток. А вони відрізнялись від інших львівських гуртів. Вони були індивідуалістами, не тусили з іншими музикантами по клубах, на пиво не ходили, а йшли у цей час на репетицію, нічого важливішого за музику у них не було. Вони у цій пристрасті до музики нагадують The Beatles.

Про львівські концерти

Я пам’ятаю найбільше їхній львівський концерт, який відбувся у Палаці творчої молоді на пл. Петрушевича. Це був 1996 рік. Я працювала тоді на телебаченні і приїхала знімати цей концерт, який тривав дві години, зібралось багато молоді. Тодішній їхній хіт – "Мікі Маус".

Вони мали імідж енергійної, драйвової команди.

А був ще один випадок. У травні 1997 року у хлопців був тур малими містечками Львівщини. Вони мали концерт у Жовкві, у місцевому будинку культури, але на цей виступ не прийшло жодної людини. А музиканти привезли з собою апаратуру дорогу, наше телебачення приїхало знімати концерт.

Прийшов тільки працівник цього клубу, щоб відкрити двері. Він довго вибачався, що нікого немає, казав, що у місті три весілля і всі люди там.

Хлопці не опустили рук, а навпаки, ще більше почали працювати і сьогодні збирають багатотисячні стадіони.

Марта Більська зізналась Варіантам, що її улюблена пісня Океану Ельзи – "Друг", а найкращий альбом – "Модель" (2001).

Отож, з роси і води усім Океанам Ельзи від усіх-усіх-усіх їх поціновувачів та шанувальників.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.