Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Правоохоронні органи

www.luchesk.com.ua

П'ятниця, 8 червня 2012, 17:35

На Львівщині 50 чиновників порушили Закон України «Про доступ до публічної інформації» - прокуратура

Прокуратура Львівської області перевірила додержання у Львівській області вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації». За наслідками перевірок порушено питання про притягнення до відповідальності близько 50 посадових осіб, складено 4 адміністративних протоколи за порушення права на інформацію. Про це повідомляє прес-служба прокуратури Львівської області.

 Прокуратура Львівщини перевірила органи місцевого самоврядування, місцеві державні адміністрації, територіальні підрозділи Головного управління юстиції та Держкомзем у Львівській області додержання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації».

За результатами перевірок, в області ще допускаються порушення чинного законодавства. До прикладу, прокурори виявили порушення вимог ст. 14 Закону України «Про доступ до публічної інформації» щодо ведення систематичного обліку документів, що підлягають оприлюдненню.

Такі випадки мають місце в діяльності Городоцького та Мостиського районних управлінь юстиції, управлінні Держкомзему у Городоцькому районі тощо. Поряд з цим, перевірками встановлено порушення ст. 15 вказаного Закону щодо оприлюднення інформації про організаційну структуру, функції, повноважень, основних завдань, нормативно-правових документів, про систему обліку, види інформації, яку зберігає розпорядник, планів проведення та порядку денного своїх відкритих засідань. 

Крім того, допускаються порушення вимог ст.18 Закону України «Про доступ до публічної інформації» щодо реєстрації документів розпорядниками інформації в системі обліку а також оприлюднення звітів про надходження запитів на інформацію. Такі факти виявлено у Винниківській, Глинянській та Самбірській міських радах, Рудненській та Брюховицькій селищних радах, Буському, Пустомитівському, Радехівському, Старосамбірському районних управліннях юстиції, Дрогобицькому міжрайонному управлінні юстиції, Городоцькій, Жовківській райдержадміністраціях, управліннях Держкомзему у Пустомитівському та Сокальському районах тощо. 

За наслідками перевірок прокурорами внесені подання про усунення виявлених порушень. Встановлені випадки порушення строків розгляду запитів на публічну інформацію.

Зокрема, такі факти виявлено прокуратурою м. Львова при розгляді Львівською міською радою 11 запитів на публічну інформацію. У зв'язку з цим, Львівському міському голові внесено подання про вжиття заходів до усунення виявлених порушень Закону та притягнення винних осіб до дисциплінарної відповідальності.

Крім того, за наслідками перевірки прокуратурою м. Львова складено 3 адмінпротоколи, за порушення права на інформацію, за ч.1 ст.212-3 Кодексу України про адміністративне правопорушення, які скеровано для розгляду до суду. На даний час, за результатами розгляду 2 постанов службових осіб Львівської міської ради постановами суду визнано винними у вчиненні адміністративного правопорушення та притягнуто до адміністративної відповідальності.

Питання додержання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» залишається на постійному контролі органів прокуратури області.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.